Minoksidil: Alopesi ve Saç Dökülmesi İçin Bir Tedavi
Minoksidil yeni saç çıkışını teşvik eden ve saç dökülmesini engelleyen bir ilaçtır.
Minoksidil ilk etapta ağız yolu ile verilen ve vazodilatasyon etkisi nedeniyle hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtı. Ancak bu ilaç ile tedavi edilen hastaların bazıları istenmeyen saçların ortaya çıkmasından şikayetçiydi. Bundan dolayı formül alopesi vakalarında topikal olarak uygulanmak üzere zenginleştirilen bir alkol-su çözeltisine dönüştürüldü. Sonrasında onaylandı ve androgenetik alopesi ya da saç dökülmesi vakalarında en etkili ilaçlardan biri olduğu kanıtlandı.
Minoksidil Hakkında Daha Çok Bilgi
Hem erkekler hem de kadınlar alopesi ve saç dökülmesi tedavisi için Minoksidil alabilirler. Genel bir kural olarak erkeklerde %5 oranı, kadınlarda ise yüzde kılların çıkmasını engellemek için %3 ya da %4 oranları önerilir. Ancak %2’lik bir konsantrasyon kullanmak da mümkündür. Bu durumda günde iki kere uygulanması gerekir. Önerilen doz günde 2 ml ta da 10 ila 12 spreydir.
Bahsettiğimiz farklı konsantrasyonlara ek olarak minoksidil piyasada farklı adlar ve farklı formlarda da bulunabilir. En sık kullanılan farmasötik formu losyon formudur. Ayrıca yeni bir formu da giderek daha ünlü hale gelmektedir: minoksidil köpüğü.
Alopesi Neden Oluşur?
Alopesi kılcal yoğunluğun kaybıdır. Sık görülen tıbbi bir problemdir. İstatistikler bu problemin yaşamları boyunca erkeklerin %50’sini, kadınların ise %30’unu etkilediğini göstermektedir.
Bu durum, muzdarip olan hastaların hayat kalitesini büyük bir ölçüde etkileyebilen bir durumdur. Bundan dolayı sadece estetik bir problem değildir. Özellikle benlik saygısı ile ilgili olan hastalık ile alakalı psikolojik bozuklukların engellenmesi için hasta yeterli tıbbi bilgiyi almalıdır.
Günümüzde 100’den fazla bilinen alopesi türü vardır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere en sık görülen versiyonu androjenik alopesidir. Bu alopesi tipi hormonal değişiklikler dolayısıyla ortaya çıkar. Ancak, hormonal değişikliklerin yanında alopesi oluşumunu etkileyebilecek diğer sebepler de vardır:
- Beslenme düzeni
- Fiziksel ya da duygusal stres
- Anemi veya demir eksikliği
- İmmünolojik hastalıklar
- Tiroit değişiklikleri
- Bazı ilaçlar
Birçok şey alopesiye yol açabildiğinden dolayı iyi bir tıbbi tanı koyulması önemlidir. Bu şekilde doktorunuz her vaka için en uygun olan tedaviyi önerebilir.
Bu yazımızı da okumalısınız: Saç Dökülmesi: Sağlıklı Bir Saç Derisi İçin 5 İpucu
Alopesi Semptomları
Alopesinin en belirgin semptomu kılcal yoğunluk kaybıdır (saç dökülmesi). Bazen kişi fazla saç kaybettiğini algılayabilir. Ancak bu semptom mutlaka bu hastalıktan muzdarip oldukları anlamına gelmek zorunda değildir.
Kılcal yoğunluk kaybı genellikle erkeklerde saç çizgisinin gerilemesi ve kel alanlar ile, kadınlarda ise saçların incelmesi ile kendisini gösterir. Ayrıca bazı alopesi türleri kaşıntı ve hatta kafa derisinde ağrı ile de kendisini gösterebilir.
Alopesi Nasıl Önlenir
Sigara içmemek, sağlıklı bir beslenme düzeni takip etmek ve aşırı güneşe maruz kalmamak gibi sağlıklı alışkanlıklar sağ sağlığınızı destekleyebilir ve kozmetik açıdan saçınızı iyileştirebilir.
Ancak, alopesiyi önlemek için etkili bir tıbbi tedavi hala bulunmamaktadır. Bundan dolayı bu prognozu iyileştirmek için alınabilecek en iyi önlem alopesi ortaya çıktığında koyulacak doğru tanı ve minoksidil gibi bir erken tedavidir.
Bu yazımızı da keşfedin: Enerji Seviyenizi Anında Yükselten Sağlıklı Alışkanlıklar
Minoksidil’in Olumsuz Etkileri
Diğer tüm ilaçlar gibi minoksidil de bir dizi olumsuz reaksiyonu tetikleyebilir. En sık belirtilen yan etkiler arasında cilt ile ilgili şeyler bulunur. Bu etkilerden bazıları şunlardır:
- Kaşıntı
- Dermatit
- Kuruluk
- Ciltte tahriş olma durumu
- Egzama
- Hipertrikoz
Tipik olarak minoksidil dolayısıyla ortaya çıkan yan etkiler hafif ile orta derece arasındadır ve hasta tedaviyi bıraktığında kaybolurlar. Bu yan etkiler ilacın dozuna ve uygulanma şekline göre değişebilir.
Ancak olumsuz etkilerin meydana gelme oranının ve istatistiksel verilerin 50 mg/ml minoksidil ile tedavi edilen 1932 hastadan ve pazarlama sonrasında elde edilen verilerden yola çıkılarak hesaplandığını belirtmeliyiz.
Sonuç Olarak
Minoksidil alopesi tedavisinde kullanışlı bir ilaçtır. Eğer herhangi bir sorunuz varsa doktorunuz ya da eczacınız ile konuşun ve verdikleri talimatları dikkatli bir şekilde takip edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Wagner, L., & Kenreigh, C. (2011). Minoxidil. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.62191-9
- Messenger, A. G., & Rundegren, J. (2004). Minoxidil: Mechanisms of action on hair growth. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2004.05785.x
- Kelly, Y., Blanco, A., & Tosti, A. (2016). Androgenetic Alopecia: An Update of Treatment Options. Drugs. https://doi.org/10.1007/s40265-016-0629-5