Saç Dökülmesi: Sağlıklı Bir Saç Derisi İçin 5 İpucu

Saç dökülmesi, çok yaygın bir sorundur. İyi haber şu; bu durumu önlemek için alabileceğiniz önlemler vardır. Bu yazıda o önlemlerden bazılarına değineceğiz. 
Saç Dökülmesi: Sağlıklı Bir Saç Derisi İçin 5 İpucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Saçlarınız normalden daha fazla mı dökülüyor? Saçınızı taradıktan sonra fırçanızda çok fazla saç kaldığını mı fark ediyorsunuz? Cevabınız evetse hemen harekete geçmelisiniz. İşte saç dökülmesini önlemek ve sağlıklı bir saç derisi sahibi olabilmek için uyabileceğiniz 5 tavsiye.

Sağlıklı bir saç derisi için 5 ipucu

Saç dökülmesi estetik kaygıları aşan bir sorundur.

Ancak herhangi bir tedaviye başlamadan önce bir saç dökülmesi uzmanına danışmanız gerekir. Onları durumunuzu değerlendirip size bu durumun altında yatan sebebin ne olduğunu söyleyebilmeliler. Üstelik saç dökülmesi, hormonel dengesizlikten, hastalıktan veya belki de bir tür besin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Sebebi ne olursa olsun, bu konuyla ilgili bir şey yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak unutmayın, saçlarınızın dökülmesi bir anda durmayacak. Çözümler temelde saç derinizi ve saç köklerinizi zamanla güçlendirecekler. 

Not almaya hazır mısınız?

1. Beslenmenizi iyileştirin

sağlıklı beslenen mutlu kadın

Sağlıklı yiyecekler, saçınızın sağlığı için gereken besinleri sağlayacaklar.

Beslenme, saç bakımında çok önemli bir rol oynar. 

Saç dökülmesi sorunuyla başa çıkmaya çalışırken beslenme alışkanlıklarınızı iyileştirmeniz önemlidir. 2018 yılında yayınlanan güncel bir araştırmaya göre, çiğ, taze meyve ve sebzelerin yoğun olarak tüketildiği diyetler, saç dökülmesi – bilimsel adıyla alopesi- riskini azaltabilir.

Sonuçlar, katılımcıların maydanoz, fesleğen ve yeşil sebzeleri haftada üç veya daha fazla kez tükettiklerinde, aşırı saç dökülmesi sorununun daha iyi kontrol altına alınabildiğini gösterdi.

Sağlıklı bir saç derisi sahibi olmak için yapılan diyet şunları içermeli:

  • Yağsız et, balık, baklagil, yumurta ve süt ürünü gibi yüksek biyolojik değeri olan protein kaynakları
  • Tatlı patates, tatlı biber ve ıspanak gibi iyi A vitamini kaynakları
  • B, C, D vitamini, demir, selenyum ve çinko içeren kaynaklar
  • Biyotin içeriği yüksek olan yiyecekler (B7 vitamini)

2. Saç dökülmesini önlemek: Hafif bir şampuan kullanın

Marketlerde satılan pek çok şampuanda kendilerine yer bulan güçlü kimyasallar saçlarınızı kurutup kırılmalarına yol açabilir. Hatta bazı formüller saç derisinin pH’ını değiştirip kaşıntı ve kepek gibi başka sorunlara da neden olabilirler.

Bunun yerine hafif şampuanları – tercihen ev yapımı olanları ve tamamen doğal malzemelerle yapılanları– kullanın. Temiz ve sağlıklı bir saç derisi için onları her gün kullanın.

Saç tipinize – kuru, yağlı veya karma- uygun olan şampuanı tercih ettiğinizden emin olun. Böylece şampuanı uygularken ortaya çıkabilecek kötü reaksiyonları önlemiş olacaksınız.

3. Saçınızın kendi kendine kurumasına izin verin

saçları uçuşan gülümseyen kadın sağlıklı bir saç derisi

Saç dökülmesini önlemek istiyorsanız saç kurutma makinelerini ve diğer ısı yayan cihazları kullanmaktan kaçının.

Saç kurutma makinelerinin her gün kullanılması saç kırılmalarına yol açar. Saç kırılması da saç dökülmesini beraberinde getirir. Bu nedenle saçlarınızın kendi kendine kurumasına izin vermeniz önemlidir.

Ayrıca temiz, yumuşak bir havlu kullanarak saçınızın nemini alabilirsiniz. Bu, saç derisinin tahriş olmasını, kırık uçları ve daha pek çok sorunu önler.

4. Sağlıklı bir saç derisi için saç derinize masaj yapın

Masaj, saç derisi bölgesindeki kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca kıl foliküllerinin oksijenlenmesini de destekler. Bu konuyla ilgili araştırma kanıtı olmasa da yapılan bazı küçük boyutlu çalışmalarda masajın iyi sonuç verdiğinden bahsedilir.

Ayrıca saç derisi masajınızı bazı esansiyel yağlarla tamamlayabilirsiniz. İyi seçeneklerden bazıları şunlardır:

Saç derinize, tercihen yatmadan önce, 3 veya 5 dakika masaj yapın.

5. Stresinizi iyi yönetin

stres altında kadın

Stres neredeyse sağlığınızın tüm yönlerini etkiler. Ayrıca saçınız da duygu durumunuza karşı oldukça hassastır.

Sürekli stresli durumlara maruz kalmak, saç dökülmesini tetikleyen şeylerden biridir. Bu nedenle duygularınızı kontrol edebilmek için belli alışkanlıklar edinmelisiniz.

İşte bazı faydalı teknikler:

  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Yoga veya pilates yapın.
  • Meditasyon yapın.
  • Nefes egzersizleri yapın.
  • Aromaterapi seansları yapın.
  • Masaj yaptırın.

Sonuç

Genel olarak konuşmak gerekirse, saç kaybını önlemede iyi alışkanlıklar edinmenin anahtar rol oynadığı söylenebilir. Bu iyi alışkanlıklar bölgeye uyguladığınız yüzeysel tedavilerden alacağınız sonuçları iyileştirecektir.

Ancak bir doktorun yardımıyla saç dökülmesi sorununuzun altında yatan nedeni bulmaya çalışın. Durum, besinsel eksikliklerle veya diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000081
  • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
  • Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology.
  • Stollery, N. (2013). Hair loss. The Practitioner.
  • Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty.
  • Price, V. H. (2002). Treatment of Hair Loss. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm199909233411307

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.