Beslenme Uzmanı Carlos Ríos: “Yedikleriniz Gerçek Mi?”

Gerçek Yemek hareketinin kurucusu Carlos Ríos gıda endüstrisinin bize yanlış mesajlar verdiğini söylüyor. Sonuçta, farkına bile varmadan bizi işlenmiş gıdalara bağımlı hale getiriyorlar.
Beslenme Uzmanı Carlos Ríos: “Yedikleriniz Gerçek Mi?”
Carlos Ríos

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Carlos Ríos.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Gerçek Yemek bir hevesten çok daha fazlası. Kurucusu beslenme uzmanı Carlos Ríos, binlerce insanı, yeni ve daha sağlıklı bir hayat tarzını benimsemeleri için teşvik ediyor. Ríos’a göre söz konusu yemekse ne kadar basitse o kadar iyi.

Gıda endüstrisi hakkında birçok akım ve uzmanın bir anda belirdiğini sonra aynı hızla ortadan kaybolduğunu çok gördük. Ancak Carlos Ríos’un başarıları bundan çok daha öteye gidiyor. Birkaç sene önce başlattığı hareket, sosyal medya sayesinde oldukça popüler oldu ve iki şeyi başardı.

Başardığı ilk şey, tüketicilere her gün ne yediklerini anlayabilmeleri için gerekli araç ve bilgileri sağlamak oldu. İkincisiyse, tüketicilerin gözünü açıp “gerçek yemek” ve sağlıklı tüketmeye ne kadar ihtiyaçları olduğunu anlamalarını sağladı.

Röportajımızda tüm bunları Carlos Ríos’la konuştuk.

“Gıda endüstrisinde besleyici maddeler ve kaloriler hakkında konuşulduğunu çok duyarsınız. Böylece kafanızı karıştırıp yediğiniz şeyin sağlıklı olduğuna inandırmaya çalışıyorlar. Aslında işlenmiş gıda tüketmeye devam ediyorsunuz.”

Beslenme Uzmanı Carlos Ríos’la Röportaj

Carlos Ríos İspanya’nın Sevilla şehrindeki Pablo de Olavide Üniversitesinden mezun bir beslenme uzmanı ve Gerçek Yemek hareketinin kurucusu. Sosyal medyada binlerce takipçisi var ve farkındalık yaratmak için gösterdiği çaba harika sonuçlar veriyor.

Kitabı “Gerçek Yemek Yiyin: Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirme Rehberi” ülkesinde oldukça başarılı oldu ve yeri doldurulamaz bir el kitabı halini aldı. Kitabını okuyanlar Carlos Ríos’un sıkça tekrarladığı “Gerçek yemek yemiyoruz, ne yememizi istiyorsalar onu yiyoruz” sözünün ne anlama geldiğini çok daha iyi anlıyor.

Röportajımızda “gerçek yemeğin” ne olduğunu konuştuk. Röportajın sonunda gerçekten de bilginin güç olduğunu gördük. Ne yediğimizi bilmek bir güç ve bu sayede sağlığımız için daha iyi tercihlerde bulunabiliyoruz.

dengeli beslenme

Gerçek Yemek hareketi nasıl ortaya çıktı?

Bana gelen hastalarımla başladığım bir şeydi. Gıdalara odaklanma ve işlenmiş gıdaların tehlikelerini öğretme çabalarımın ne kadar iyi sonuçlar getirdiğini görünce bunu herkesle paylaşmaya karar verdim. Sosyal medyayı iyi kullandığım için geniş kitlelere sesimi duyurabileceğimi düşündüm.

Eğer gerçek yemek hepimizin ulaşabileceği bir şeyse neden büyük çoğunluğumuz kötü besleniyor?

Çünkü gıda endüstrisi insanların son derece meşgul hayatlar yaşamasından faydalanıyor. Herkesin kolayca hazırlayıp tüketebileceği veya yanında taşıyabileceği işlenmiş gıdalar üretiyorlar. Bunlar da zamanla gerçek yemeklerin yerini alıyor.

Yiyebileceğimiz en kötü şey nedir? Yemeyi tamamen kesmemiz gereken bir gıda var mı?

Genel olarak, işlenmiş gıdaların hepsi oldukça sağlıksız ve ne kadar çok tüketirseniz o kadar tehlikeli oluyor. En çok da gazlı içecekler tüketiliyor, aslında her türlüsünü içmeyi bırakmalısınız.

Gıda alışverişinde nelere dikkat etmeliyiz?

İçeriklerine. İnsanlar genelde sadece kalori ya da yağ miktarına bakıyor. Gıda endüstrisi bizim neye baktığımızı biliyor. O yüzden paketlerin üstüne “light” ya da “kalorisi düşük” yazıyorlar, öyle dikkat çekebileceklerini biliyorlar.

tatlı yerine meyve

Aslında bu “light” ürünler de en az orijinalleri kadar sağlıksız. Yani yediğiniz şeyin sağlıklı olup olmadığını bilmenin tek yolu içeriğini okumak.

Yemek aralarında ne tür şeyler yiyip içebileceğimize örnek verebilir misiniz?

Tuzsuz fındık, meyve, doğal yoğurt, turşu ve zeytin yiyebilirsiniz. Su, limon ve buzla bizim “Gerçek Yemek sodası” dediğimiz bir içecek de yapabilirsiniz.

Biraz da çocuklardan bahsedelim. Çocukların gönüllü olarak bu hareketin bir parçası olmasını nasıl sağlayabiliriz?

Çocukların “bu yemek bundan daha sağlıklı” ya da “işlenmiş gıda” gibi kavramları anlamasını bekleyemeyiz. Çocuklar hayal güçlerini bolca kullanır. Bu nedenle gerçek yemek kavramını onlara yaratıcı ve lezzetli bir yolla, hatta biraz da oyun gibi tanıtmalıyız. Çocuklar için tabaktan meyve yemekle, meyvelerle resim çizilmiş bir tabaktan yemek aynı şey değil.

Son olarak, Gerçek Yemek hareketine nasıl katılabiliriz?

Bir ay süren Gerçek Yemek başlangıç programımızla. Instagram sayfamızda konuyla ilgili bolca bilgi var. Programı takip ederseniz, sadece bir ayda o kadar çok faydasını göreceksiniz ki eski alışkanlıklarınıza dönmek istemeyeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • Aune D., Giovacnnucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.