Mükemmel Doğal Peeling Nasıl Hazırlanır?
Deri hücreleri sürekli olarak yenilenir. Ölü hücrelerse, yeni deri hücreleriyle değiştirilene kadar cildin üst tabakasında kalır. Peeling (eksfoliantlar) ile doğal yollardan cildin yenilenmesini hızlandırıp daha yumuşak ve sıkı bir cilde sahip olmak mümkündür.
Bu makalede, kendi peelinginizi hazırlayabilmeniz için size birkaç basit ve doğal ev yapımı tarif vereceğiz. Orjinal dokunuşlara sahip bu tariflerle, cildinize mükemmel ve şaşırtıcı bir hediye verebilirsiniz.
Deri Hakkında
Deri yalnızca vücudumuzun estetik bakıma ihtiyacı olan bir parçası değildir. Aslında deri, tüm vücudu koruyan, vücut ısısını düzenleyen, dokunma hissi sağlayan ve dış dünyayla doğrudan bağlantımızı sağlayan bir organdır.
Peeling Nedir?
Peeling, cildin epidermis denilen üst tabakasının farklı maddeler kullanılarak soyulmasıdır. Bugün, bizim fikrimizce, cilde zarar verebilecek birçok kimyasal peeling mevcuttur. Elimizde daha zararsız, daha ucuz ve doğal peeling seçenekleri var. Bu makalede bunlardan bahsedeceğiz.
Doğal Peeling Kullanmak Neden Faydalı?
Vücudunuzda gördüğünüz deri aslında, cildin iç tabakasında vadesi dolmuş ve üst tabakaya gelmiş ölü deri hücresi yığınıdır. Her saat 30.000’den fazla ölü deri hücresi kaybettiğimizi söyleyebiliriz. Bu yüzden ara sıra peeling yapmanız size şu faydaları sağlayacaktır:
- Yeni hücrelerin görünümünde gelişme sağlar.
- Kolajen üretimini destekler.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Kırışıklıkları ve sarkmayı önler.
- Cildi yumuşatır.
- Cildi toksinlerden arındırarak gözeneklerden daha iyi nefes almasını sağlar.
- Lekeleri önlemeye ve yok etmeye yardımcı olur.
- Cilde doğal ışıltı kazandırır.
İlginizi çekebilir: Yüz Lekeleri İçin Ev Yapımı Kremler
Ancak çok sık peeling yapmamalı, hücrelerin doğal yenilenme sürecine saygı duymalısınız. Bu yüzden haftada bir kez uygulanmasını öneriyoruz.
Ne Gerekiyor?
Kendi doğal peelinginizi hazırlamak için, öncelikle cilt üzerindeki ölü deriyi soymaya yarayan malzemelere ihtiyacınız var. Uygulanacak bölgeye ve ciltteki soruna göre şunlardan birini seçin:
- Sodyum bikarbonat: En yumuşağıdır, ayrıca alkalileştirme özelliğine sahiptir. Yüz derisi ve hassas bölgeler için mükemmeldir.
- Şeker: Orta sertlikte.
- Kalın tuz: Dolaşım bozukluğu olan daha hassas bölgeler ve selülit, çatlak vb. için mükemmeldir.
Bu ana malzemelerden birini seçip bitkisel yağ ekleyin:
- Kuru ciltler için: Zeytinyağı ve/veya kuşburnu yağı
- Karma ve normal ciltler için: Hindistan cevizi veya susam yağı
- Yağlı ciltler için: Aloe vera jeli veya hindistan cevizi yağı
Bu yağların faydalarına bir de hoş bir koku eklemek için, birkaç damla esansiyel yağ da ekleyebilirsiniz:
- Portakal: Antidepresan etkisi vardır ve cilt tonunu düzenler.
- Limon: Etkili bir arındırıcıdır.
- Sardunya: Cildin yenilenmesine yardımcı olur.
- Biberiye: Dolaşımı arttırır.
- Çay ağacı: Akneli ciltlere iyi gelir.
- Palmarosa: Akneli ciltlere yardımcı olur.
Bu peelingleri hazırlamak için tek yapmanız gereken şey, malzemeleri iyice karıştırmak, tercihen cam bir kaba koyup serin ve kuru bir yerde veya buzdolabında muhafaza etmek.
Ayrıca peelinginize eşsiz bir dokunuş katıp cildinizi ödüllendirmek için şu malzemeleri de ekleyebilirsiniz:
- Kışkırtıcı ve afrodizyak bir peeling hazırlamak için: Toz tarçın, toz zencefil ve birkaç damla esansiyel ylang ylang yağı.
- Daha hoş kokulu ve ferahlatıcı bir peeling için: Esansiyel portakal veya mandalina yağına ek olarak, rendelenmiş portakal kabuğu ekleyin.
- Lezzetli bir peeling için: Saf kakao tozu ve birkaç damla esansiyel nane yağı ekleyin.
- Akne karşıtı peeling için: Sodyum bikarbonat, aloe vera jeli, biraz hindistancevizi yağı, birkaç damla esansiyel çay ağacı yağı ve palmarosa yağıyla hazırlanmalıdır.
Nasıl Kullanılır?
Önceden yıkadığınız bölgeye kurulamadan önce az miktarda peeling uygulayın, nazikçe ve dairesel hareketlerle masaj yapın. Göz çevresi gibi hassas bölgeler hariç, tüm sorunlu bölgeye sürün. Peelingi kalçalarınıza, kalça kaslarınıza vb. uyguluyorsanız daha fazla bastırabilir, dolaşımın nasıl hızlandığını görebilirsiniz.
Malzemeleri cildinizde bir ya da iki dakika bekletip suyla durulayın. Cildiniz yağlar sayesinde nemlenecektir ancak kuru bir cilde sahipseniz, peelingten sonra bir kez daha nemlendirmenizi tavsiye ederiz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Quirúrgica, M. (2012). Dermatología. Dermatologia Cosmetica, Medica y Quirurgica. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.01.016
- Calderón, M., Quiñones, M. A., & Pedraza, J. (2011). Efectos Benéficos del Aloe en la Salud. Vertienter, Revista Especializada En Ciencias de La Salud.
- Trakatelli, M. G., Kalokasidis, K., & Pasquali, P. (2017). Chemical peels. In Hyperpigmentation. https://doi.org/10.1201/9781315162478
- WebMD. Picture of the skin. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-the-skin
- Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 70. Published online 2017 Dec 27. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. doi: 10.3390/ijms19010070
- WebMD. Baking Soda. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/baking-soda-do-dont#1
- Front Aging Neurosci. 2017; 9: 168. Published online 2017 May 30. Neuroprotective and Anti-Aging Potentials of Essential Oils from Aromatic and Medicinal Plants. doi: 10.3389/fnagi.2017.00168
- Clin Pharmacol. 2018; 10: 175–181. Published online 2018 Dec 13. Treatment of acne with a combination of propolis, tea tree oil, and Aloe vera compared to erythromycin cream: two double-blind investigations. doi: 10.2147/CPAA.S180474
- American Academy of Dermatology. How to safely exfoliate at home. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/exfoliation