Müshil Kullanmadan Kabızlığı Nasıl Tedavi Edersiniz?
Herhangi bir müshil kullanmadan kabızlığı tedavi etmek mümkündür, fakat bu günlük rutininizde birçok sağlıklı alışkanlık edinmenizi gerektirir. Kabızlık yaşayan pek çok kişi genellikle genç yaşlardan itibaren bu durumdan muzdarip olmuşlardır. Bu insanlar tuvalete gitmeyi her zaman zor bulmuşlar ve bağırsaklarının harekete geçmesi uzun zaman almıştır.
Bununla birlikte kabızlık; şişkinlik hissi, gaz ve bağırsakları tamamen boşaltamamaktan kaynaklı rahatsızlık hissetmek gibi başka durumlara da sebebiyet verir. Bazen kabızlık problemi yaşayan insanlar dışkılarının sertliğinden dolayı hemoroid de olurlar.
Egzersiz Yapmanın Yardımı Olur
Kabızlığı müshil kullanmadan tedavi ederken, daha düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya başlamanız gerekir. İster inanın ister inanmayın, egzersiz, dışkıların bağırsaktan geçişini iyileştirir. Egzersiz yaptığınızda, dışkıların geçtiği bölgelerdeki kaslar, bağırsakların hareketini kolaylaştırır. Kabızlığı olan pek çok kişi peristaltik hareketlerle ilgili problem yaşar.
Ayrıca, egzersiz yapmak su kapasiteniz açısından iyidir. Kabızlığı olan birçok kişinin dışkıları, yeterince su içmedikleri için, daha da sert olur. Egzersiz yaptığınızda daha da susarsınız ve bundan dolayı kaçınılmaz olarak daha fazla su içmek istersiniz.
Egzersiz yaptıktan sonra tuvalete gitme ihtiyacı duyduğunuzu fark ettiniz mi? Bu, kabızlık problemi yaşayan insanlar için oldukça şaşırtıcı olabilir. Egzersiz yaptıktan sonra tuvalete çok daha kolay gidebileceklerini görebilirler. Egzersiz, kabızlığı müshil kullanmadan tedavi etmek için çok iyi bir yöntemdir.
Beslenme Düzenindeki Değişiklikler
Yeteri kadar lifli gıda tüketiyor musunuz? Beslenme düzeninizde bol miktarda meyve ve sebze var mı? Yoksa aşırı miktarda işlenmiş yiyecek mi yiyorsunuz? Tüm bunlar çok büyük bir fark yaratacaktır. Kabızlık problemi yaşarsanız, çok fazla abur cubur yemenin tuvalete daha az gitmenize sebep olduğunu fark edersiniz.
Bundan dolayı, beslenme düzeninizde bağırsak geçişini artıracağı ve daha sık tuvalete gitmenize yardımcı olacağı için, daha fazla meyve ve sebze yemelisiniz. Bu değişikliği yaptığınız anda farkı hissedeceksiniz. Ayrıca, diğer hastalıklar için kullandığınız ilaçlara da dikkat etmelisiniz. Örneğin, tiroid ya da diyabet ilaçları. Bazen, belirli ilaçlar kabızlığa neden olabilir.
Bir Rutininiz Olsun
Bu, kabızlığı müshil kullanmadan tedavi etmek için en önemli yöntem olsa da “ya tuvalete gitmeme gerek yoksa?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Endişelenmeyin, istediğiniz zaman tuvalete gidip zamanınızı değerlendirin.
Bir rutine uymak kabızlık yaşayan insanların pek aşina olduğu bir durum değildir. Genellikle tuvalete gitmeden önce biraz beklemeleri gerekir. Hatta bazen, zorlamaları gerekebilir. Bu yüzden, tuvalete gitme gereğini hissetmeseniz de oturup beklemek iyi bir fikir olabilir.
En iyisi, her zaman aynı zamanda tuvalete gitmektir ki vücudunuz bu düzene alışabilsin. Bu, kahvaltıdan önce veya sonra, egzersizden önce ya da yatmadan önce olabilir. Siz seçin!
Postürünüzü Düzeltin
Modern tuvaletler postür açısından bağırsak hareketlerine ne kadar katkı sağladığını düşündüğümüzde mükemmel değildirler. Fakat, işleri kendiniz için biraz daha kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin, ayaklarınızın altına bir tabure yerleştirebilir ya da parmak ucunda durabilirsiniz.
Bu, bağırsak hareketleri için en yararlı postür olan çömelme hareketini yapmak gibi olacaktır. Bu hareketin yararlı olmasının sebebi nedir? Sebebi, karına bağırsak hareketleri için yararlı olacak bir baskı yaratmasıdır. Kabızlığı tedavi etmenize ne yardımcı olur? Bu yöntemlerden bazıları diğerlerinden daha mı çok işe yarıyor? Egzersiz yapmak başta olmak üzere bu ipuçlarını denemek kabızlık probleminizi çözmenizde oldukça yardımcı olacaktır.
Fakat, ne yediğinizi takip etmeniz de çok önemlidir. Ne olursa olsun, bu durumu iyileştirmek tamamen sizin elinizdedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Liu, L. W. C. (2011). Chronic constipation: Current treatment options. Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2011/360463
- Bae, S. H. (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203
- Leung, L., Riutta, T., Kotecha, J., & Rosser, W. (2011). Chronic Constipation: An Evidence-Based Review. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2011.04.100272
- Biggs, W. S., & Dery, W. H. (2006). Evaluation and treatment of constipation in infants and children. American Family Physician. https://doi.org/10.1097/01.mpg.0000233159.97667.c3
- James W Anderson, Pat Baird, Richard H Davis, Jr, Stefanie Ferreri, Mary Knudtson, Ashraf Koraym, Valerie Waters, Christine L Williams, Health benefits of dietary fiber, Nutrition Reviews, Volume 67, Issue 4, 1 April 2009, Pages 188–205, https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x