Mutlaka Denemeniz Gereken Sarımsak Çorbası Tarifi

Bu çorba İspanya’nın Kastilya ve Leon bölgesinden gelmektedir ve eski yıllardan beri pişirilen oldukça geleneksel bir yemektir.
Mutlaka Denemeniz Gereken Sarımsak Çorbası Tarifi

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Kastilya çorbası olarak da bilinen bu sarımsak çorbası, geleneksel bir büyükanne tarifidir. Aşağıda size bu nefis ve ucuz çorbayı nasıl yapacağınızdan bahsedeceğiz.

Sarımsağın Sağlığa Faydaları

Hoş lezzeti ve aromasının yanı sıra, sarımsak yüksek bir besleyici değere sahiptir. Sarımsağın aşağıdaki faydalarının sağlığınızı nasıl geliştirdiğini öğrenebilirsiniz. Bu yüzden tereddüt etmeyin ve bu lezzetli sarımsak çorbası tarifini mutlaka deneyin!

Oldukça besleyicidir ve kalorisi düşüktür

masada duran sarımsaklar

Çok sağlıklı olmasının yanı sıra sarımsak, kilo vermek için oldukça idealdir. Metabolizmanızın doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olan gerekli besin ve vitaminler içeren bu gıdanın kalorisi de düşüktür.

28 gramlık bir sarımsak parçasında yalnızca 40 kalori ve 10 gramdan az karbonhidrat vardır. Bununla birlikte, C ve B6 vitaminleri, manganez, selenyum ve proteinler de içerir. Ayrıca orta miktarda kalsiyum, potasyum, demir, fosfor ve B1 vitamini içeriği ile de bilinir.

Sarımsağın sırrı: Allisin

Tarihsel olarak sarımsak, sindirim sistemi hastalıklarını ve rahatsızlıklarını tedavi etmek için doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Sarımsak, Allisin adı verilen sülfürlü bir madde bakımından oldukça zengindir ve günümüzde sarımsağın faydalarının bu maddeden geldiği düşünülmektedir.

Sarımsak güçlü bir antioksidandır

Günümüzde, antioksidan ürünler çok değerlidir ve çok talep görmektedirler. Bununla birlikte, pek çok insan bilmese de sarımsak da oldukça güçlü ve ucuz bir antioksidandır.

Sarımsak, serbest radikallerle savaşmak ve hücre hasarını önlemek için çalışan C vitamini ve flavonoidler içerir. Günlük olarak sarımsak tüketmek, kan basıncının yüksek olduğu hastalarda kardiyovasküler yapıların aşınmasını azaltır.

Benzer şekilde, sarımsağın antioksidan etkisi de bunama semptomlarının ve Alzheimer hastalığının ilk evrelerinin yavaşlamasına yardımcı olur.

Sarımsak bağışıklık sisteminizi güçlendirir

Daha önce mutlaka sarımsak çayının soğuk algınlığına çok iyi geldiğini duymuşsunuzdur. Günlük sarımsak takviyesi almak, soğuk algınlığı riskini % 60 oranında azaltabilir.

Lezzetli, ucuz ve pratik sarımsak çorbası tarifi

Malzemeler (6 kişilik)

  • 10 diş sarımsak (50 gr)
  • 6 adet yumurta (isteğe bağlı) (250 gr)
  • 12 dilim sert ekmek (72 gr)
  • 1 parça jambon  (150 gr)
  • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (50 ml)
  • Tuz, karabiber ve tatlı kırmızı biber (tatlandırmak için)
  • 2,5 litre et suyu (tavuk ve sebze suyu da kullanabilirsiniz)
sarımsak çorbası

Yapılışı

  1. Sarımsak çorbası tarifinin ilk adımı, sarımsağı soymak ve kesmektir. Çok ince olmayacak şekilde sarımsakları dilimleyin.
  2. Yeterince büyük bir tencereye bir miktar zeytinyağı dökün ve ocağa koyun. Yağ ısındığında, sarımsakları ekleyin ve hafifçe kızarıncaya kadar bunları soteleyin. Sarımsak genellikle çok hızlı bir şekilde pişer bu yüzden yanmamasına dikkat edin.
  3. Daha sonra, önceden küçük parçalar halinde kesilmiş jambonu ekleyin ve hafifçe kızartın. Bir kez daha, yanmadığından veya kurumadığından emin olun.
  4. Bir sonraki adımda ekmeklerin yarısını ekleyin ve sotelenmiş sarımsak ve jambon ile kızartın.
  5. Ekmek kızardığında tencereyi ocaktan alın, arzuya göre kırmızı biber ekleyin ve iyice karıştırın.
  6. Malzemeler iyice karıştırıldığında ve kırmızı biberin rengi çıktığında, tencereyi kısık ateşte tekrar ocağa koyun.Böylece sarımsak ve biber yanmaz.
  7. Tüm malzemeler tekrar ısındığında et, tavuk veya sebze suyunu ekleyin. Böylece çorba daha da lezzetli olacaktır.
  8. Çorbanın kısık ateşte 20 ila 25 dakika pişmesine izin verin. Çorbayı karıştırmamak ve kendi kendine pişirmesine izin vermek en iyisidir.
  9. Yemeğin pişmesini beklerken, diğer ekmekleri biraz zeytinyağı ile bir tavada kızartın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Baptista-González, H. A. (2005). ¿ Posee propiedades médicas el ajo?. Médica Sur12(4), 224-225.
  • Chaupis-Meza, D., Rojas, J., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2014). Efecto hipotensor del extracto de ajo (Allium sativum) macerado por 18 semanas en un modelo experimental in vivo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública31, 461-466.
  • Dominguez, E. M. S., Pérez, S. R., & Batista, N. N. A. (2016). Investigaciones actuales del empleo de Allium sativum en medicina. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta41(3).
  • San Miguel Borges, Janis, & Martín Aviague, Neorbis. (2005). Tintura de ajo en el tratamiento de la hipertensión y la cefalea. Revista Cubana de Enfermería21(3), 1. Recuperado en 28 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192005000300004&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.