Muz Kabuğunun Gizli Faydaları
Sebze ve meyve kabuklarının faydalarını bilseydik, hiçbir şeyi çöpe atmazdık! Bazı kabuklar yenebilir ama bazıları direkt çöpe atılır. Bu yazıda sizlerle muz kabuğu hakkında birçok faydalı bilgi paylaşacağız. Bundan sonra çöpe atarken iki kez düşüneceksiniz.
Muz kabuğunun besin değeri
Muz dünyadaki en popüler meyvelerden biridir. Muz kullanarak yapabileceğiniz yüzlerce tarif vardır ve çocukların da çok sevdiği meyvelerdendir.
Muz kabuğu, en az meyvenin kendisi kadar besleyicidir ve bol miktarda demir, potasyum, B, C ve K vitaminleri içerir. Bu kadarı yetmezmiş gibi, içeriğinde bolca magnezyum, lif, antioksidan ve bakır da bulunur.
Yetişme döneminde kullanılan böcek ilacı ve suni gübre gibi vücudunuza zararlı maddelerin kullanılmadığı organik meyveleri seçmeye çalışın.
İlginizi çekebilir: Muz Tüketmek İçin En Sağlıklı Zaman
Muz kabuğu: faydaları ve kullanım alanları
Belki şu zamana muz kabuğunun faydalarından haberiniz yoktu fakat bir kere öğrenince çöpe atmak bir daha aklınızdan bile geçmeyecek.
Bağırsak sağlığına iyi gelir
Kabızlık ya da benzer bağırsak problemleri yaşıyorsanız, muz kabuğu size ihtiyacınız olan tüm lifi sağlayacaktır. Evet, muz kabuğunu yiyebilirsiniz. Zehirli değildir ve sizi hasta etmez.
Az miktarlarda tüketerek başlayın. Sindirim sisteminiz güçlenecek ve yiyecekleri daha hızlı sindirebileceksiniz.
Baş ağrısını geçirir
Kabuğun içini alnınıza ve şakaklarınıza koyun. Bir müddet bekleyin. Gazlı bez ya da bantla düşmesini engelleyebilirsiniz.
Uzanın ve etkisini göstermesini bekleyin.
Görüşünüzü korur
Bu etkiden yararlanmak için kabuğu yemeniz gerekiyor. Yüksek beta-karoten içeriğiyle (rengini de bundan alır) göz sağlığınızı güçlendirir. A vitamini retina sağlığına çok iyi gelir.
Kolesterolü düşürür
Son kan ölçümleriniz yüksek kolesterol gösteriyorsa, muzu kabuğuyla birlikte yemeye başlayın!
Kabuğun atardamarlarınızı yağdan arındırmak gibi bir faydası vardır. İçeriğindeki bol potasyum nedeniyle yüksek tansiyon hastalarına önerilir.
Cilt problemlerine iyi gelir
Bir kazadan kalma bir morluğunuz mu var? Bu morluk için muz kabuğundan yararlanabilirsiniz. Muz kabuğunun içini morluk olan kısmın üstüne koyun ve bandajla sarın. İyileşmesi için tüm gün öyle bırakın.
Sedef hastasıysanız, kuruluk ve kaşıntı için muz kabuğundan yararlanmanızı öneririz. Muz kabuğunun içiyle etkilenmiş bölgeleri günde iki kez ovun.
Muz kabuğu aknelere karşı oldukça kullanışlıdır. Cildiniz aknelerden dolayı sıkıntılı ya da iltihaplıysa, her gece yatmadan muz kabuğu ile o bölgeleri ovun ve ılık suyla durulayın.
Kırışıklıkları ve siğilleri azaltır
Muz kabuğu kırışıklıklar ve yaşlılık çizgilerine karşı evde hazırlayabileceğiniz en iyi ilaçlardandır. Yalnızca, sürekliliğin kilit nokta olduğunu unutmayın.
Her gece yatmadan önce, düzelmesini istediğiniz bölgeleri muz kabuğunun içiyle ovun ve durulamadan kurumasına izin verin. Derinizin yumuşak ve pürüzsüz olduğunu fark edeceksiniz.
Kurtulmak istediğiniz bir siğiliniz varsa, yeşil ya da açık sarı bir muza ihtiyacınız olacak. Enzimler kötü görünüşlü çıkıntıyı size zarar vermeden yok edecektir.
Siğilli bölgeyi muz kabuğunun içiyle nazikçe ovun. Bunu gerekli gördüğünüz kadar tekrar edin.
Ruh halinizi yükseltir
Muz kabuğu bol miktarda triptofan içerir. Bu aminoasit ‘mutluluk hormonu’ olarak da bilinen serotonin üretimini destekler.
Serotonin, ruh halinizi düzenler ve seviyesi düşerse depresyon ve asabiyet semptomları görülebilir.
Üç gün üst üste günde iki muz kabuğu yemek, vücudunuzun serotonin seviyesini %16 artırır.
Diğer faydaları
Şu ana kadar bahsettiklerimize ek olarak, muz kabuğundan faydalanmak için birkaç ipucu:
- Böcek ısırıklarını yatıştırır (sivrisinek ve karınca gibi).
- Dişlerinizi beyazlatır.
- Yaraların görünürlüğünü azaltır.
- Cildinizdeki siyah lekeleri iyileştirir.
- Kemiklerinizi güçlendirir.
- Vücudunuzdaki kalsiyum emilimini artırır.
- Ayakkabıları parlatır.
- Gümüşü parlatır.
- Bitkileriniz için faydalı bir gübredir.
- Gülbiti gibi zararlı haşereleri uzak tutar.
- Kızarıklıkları azaltır.
- Kelebekleri çeker.
- Batan kıymıkları çıkarır.
- Ev bitkilerinin yapraklarını parlatır.
- Güve kelebeklerini avlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zhang, P., Whistler, R. L., BeMiller, J. N. and Hamaker, B. R. 2005. Banana starch:
production, physicochemical properties, and digestibility – a review. Carbohydrate
Polymers. 59: 443–458. - Sulaiman, S., Yusoff, N., Eldeen, I., Seow, E., Sajak, A., Supriatno, and Ooi, K. 2011.
Correlation between total phenolic and mineral contents with antioxidant activity of eight
Malaysian bananas (Musa sp.). Journal of Food Composition and Analysis. 24(1): 1-10. - González, R., Lobo, M., and González, M.2010. Antioxidant activity in banana peel
extracts: Testing extraction conditions and related bioactive compounds. Food
Chemistry. 119(3): 1030-1039.