Nasıl Daha İyi Kararlar Verebiliriz?
Her gün havadan sudan şeylerden önemli konulara, binlerce karar vermek zorundasınız. Hayatta her şey seçimlerle ilgili. Ancak her insan doğru kararlar almak için gereken açıklığa sahip değil.
Daha İyi Kararlar Verebilmek İçin Tavsiyeler
İster girişimci olun ister çalışan, ister bekar olun ister iki çocuklu, ister ailenizle yaşayın ister sevgilinizle sürekli bazı kararlar vermek zorundasınız.
Pek çok kişi bunu yaparken zorlanır. Bunun sebebi başkalarının kendileri adına karar vermelerine alışmış olmaları veya kendilerini keyifsiz hissetmeleri olabilir.
Ne olursa olsun, daha iyi kararlar vermenize yardımcı olabilecek bu tavsiyelere bir göz atın:
Bunu da okuyun: Kararsızlık Hata Yapmaktan Daha Kötüdür
1. Sonuçlardan korkmayın
Hangi arabayı satın alacağınıza, nerede yaşayacağınıza veya kiminle evleneceğinize karar vermeye çalışıyor olabilirsiniz. Bunların hepsinin artıları ve eksileri vardır.
Her karar yeni bir öngörü getirir; bir başka deyişle neler kazanacağınızı ve neler kaybedeceğinizi tahmin etmeye çalışırsınız. Neredeyse her zaman bizi çok mutlu edeceğine inandığımız seçeneği tercih ederiz.
Ancak bu her durumda böyle değildir.
Bir karar verme aşamasındayken kaybetmekten kaçınmak ve hata yapmaktan korkmak sizi çok fazla etkiliyor olabilir. Bu yüzden her bir seçeneğin iyi veya kötü, bir reaksiyonu olacağını unutmamalısınız.
2. Amacınızı belirleyin
Önemli bir karar vermeniz gereken bir durumla yüz yüzeyseniz amacınızın ne olduğunu ve yapacağınız seçimin sizi o amaca doğru götürüp götürmeyeceğini düşünün.
Amacınız sürecin içinde olmalıdır.
3. Sorumluluğu üstlenin
İyi bir karar verememenize neden olacak bir başka şey de kendinizi aldığınız (veya alacağınız) karar nedeniyle köşeye sıkışmış gibi hissetmenizdir.
Yaptıklarınızın sorumluluğunu üstlenmek demek bir şeyler yanlış gittiğinde nasıl davranmak gerektiğini bilmek demektir. Her şey yolunda giderse de mutluluk gelecektir.
Yaptıklarınıza duyduğunuz bağlılık çok önemlidir. Doğru bir karar vermediğinizi fark ettiyseniz, kendinizi suçlamanıza gerek olmadığını bilmelisiniz. Bir sonraki adım sorunu çözmek ve hatalarınızdan dersler çıkarmaktır.
4. Sezgilerinizi takip edin
Daha iyi kararlar verebilmek için her şeyin üzerinde günlerce veya haftalarca düşünmeniz gerektiğini sanıyor olabilirsiniz.
Ancak her zaman bu kadar zamanınız olmayabilir, olabildiğince hızlı hareket etmeniz gerekebilir. Bu, hata yapıyor olduğunuz anlamına gelmez. Böylece seçimi sezgilerinize bırakmayı öğrenirsiniz.
5. Seçenekleri gözden geçirin
Bu sezgilerinizi takip etmenin tersi bir bakış açısı değildir ancak güzel bir ilavedir.
Bir sorunla veya durumla karşılaştığınızda onu kendi bakış açınızla veya perspektifinizle analiz etmeniz normaldir. Peki neden olaya bir de başka biriymişsiniz veya farklı bir konumdaymışsınız gibi bakmayı denemeyesiniz?
Belki de bu, diğer seçenekleri de düşünmenize yardımcı olup süreci basitleştirebilir. Eleştirel düşünce bazen seçeneklerimizin mekaniklerini bloke edebilir.
6.Düşüncelerinizi hesaba katın
Daha iyi kararlar vermek yalnızca rasyonel olmakla ilgili değildir. Hislerinize de yer bırakın. Çoğu durumda duygular dikkat dağıtıcı rol oynarlar ama hangi yolu tercih etmeniz gerektiğini bilmediğinizde size yardımcı da olabilirler.
Ayrıca kızgın, endişeli veya stresli hissederken yanlış karar verme ihtimaliniz artar. Bu nedenle duygular muhakemenizi gölgeleyebilirler. Öfke sizi düşünmeden hareket eden ve risk alan birine dönüştürebilir.
7. Gerektiğinde yardım isteyin
Sizin adınıza kararlar almaları için başkalarına muhtaç olmakla hangi seçeneğin en iyi seçenek olduğunu bilemeyip başkalarından yardım istemek arasında çok büyük fark vardır.
Birincisinde sorumluluk üstlenmezsiniz ve kendi sorununuz için bir çözüm düşünmezsiniz. İkincisinde ise bir ekip gibi hareket edersiniz ve yeni seçenekler düşünmek için beyninizi kullanırsınız.
Genellikle fikirlerinizi netleştirmek ve doğru kararı vermek için ihtiyacınız olan şey üçüncü kişilerdir.
8. Seçenekleri eleyin
Çocuğunuzun odasının duvarlarını boyamak için 20 farklı renk seçeneğiniz varsa hangisinin en iyisi olacağını düşünerek 1 haftanızı harcayabilirsiniz. Daha az seçeneğiniz olduğunda ise karar vermek çok daha kolaydır.
Daha fazla seçenek demek beyninizi daha fazla çalıştırmak zorunda kalmanız ve daha çok zaman kaybetmeniz demektir. En iyi kararı verememe ihtimaliniz artar. Bu yüzden bir karar vermeden öncde seçeneklerinizi azaltır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Galdos, G. (2019). Toma de decisiones. Toma de decisiones. Editorial UPC. https://doi.org/10.19083/978-612-318-030-0
- Franklin Fincowsky, E. B. (2011). Toma de decisiones empresariales (reseña). Contabilidad y Negocios (6) 11, / ISSN 1992-1896, 6(II), 113–120. Retrieved from http://web.a.ebscohost.com.recursosbiblioteca.eia.edu.co/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=6&sid=b34888e1-148e-4447-921d-7e7fef3640bf@sessionmgr4002&hid=4101
- Simón Lorda, P., Rodríguez Salvador, J. J., Martínez Marotoc, A., López Pisa, R. M., & Júdez Gutiérreze, J. (2013). La capacidad de los pacientes para tomar decisiones. Medicina Clínica, 117(11), 419–426. https://doi.org/10.1016/s0025-7753(01)72134-
- Garzón, N. (2001). Toma de decisiones éticas. Cátedra Manuel Ancízar : Ética y Bioética, 171–190.