Neden Her Gün Ev Yapımı Domates Salçası Yemelisiniz
Domates çok yaygın bir sebze olabilir, ancak sağlığa faydaları sizi şaşırtacaktır. Bazı çalışmalar, likopen içeriği sayesinde domatesin belirli kanser türlerini önlediğini ileri sürer.
Çeşitli sağlık sorunlarını önlemek ve iyileştirmek için her gün ev yapımı domates salçası yemeniz gerektiğini bu yazıda keşfedin.
Likopen nedir?
Likopen, kırmızımsı renklerdeki (ayrıca mor ve turuncu) meyve ve sebzelerde bulunan bir pigmenttir. Likopeni aşağıdaki gıdalarda bulabilirsiniz:
- Domates
- Kırmızıbiber
- Karpuz
- Papaya
- Guava
- Çilek
- Pembe greyfurt
Vücudun kendi başına sentezleyemediği bir karotenoiddir; sadece bitkisel gıdalarda bulunur. Bu nedenle, likopeni almanın tek yolu, onu içeren sebzeleri tüketmektir.
- Sindirim sonrasında, likopen bağırsaklarda emilir ve yaklaşık yarım saat sonra karaciğer, testis, prostat ve adrenal bezlere yayılır.
- Likopen, hücresel yaşlanmayı tetikleyen serbest radikallerin neden olduğu hasarla savaşmaya yardımcı güçlü bir antioksidandır.
Ev Yapımı domates salçası mu domates mi?
Domatesteki likopen oranı çok yüksektir. Bununla birlikte, ilginç bir şekilde, başka domates bazlı gıdalarda da yüksek konsantrasyonlarda likopen bulabilirsiniz.
100 gramdaki likopen konsantrasyonu:
- Çiğ domates: 2,573 µg
- Ketçap: 17,716 µg
- Domates salçası: 28,764 µg
- Kurutulmuş domates: 45,900 µg
Sağlığa Faydaları
Likopen açısından zengin sebzeler tüketmek birçok yönden sizin için faydalıdır:
Kanser Önleyici
Bu makalenin başında da belirtildiği gibi, çalışmalar, domatesteki likopenin, prostat, akciğer ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Pankreas, kolorektal, özofagus, ağız ve meme kanseri vakalarında olumlu sonuçlara ulaşılmıştır.
Kardiyovasküler Sistem
Günlük olarak domates tüketmek sağlık açısından başka birçok fayda sağlar. Bir diğeri, hücre aktivitesini ve yağ yakımını iyileştirdiği için kardiyovasküler sistemi desteklemesidir. Böylece, trigliserid ve kolesterol değerleri düşer.
Kan basıncı
Likopen, kanınızı zararlı bir şekilde değiştirmeden inceltmeye yardımcı olduğu için kan basıncını kontrol etme gücüne sahiptir. Bu nedenle, hipertansiyon problemi olan insanlar için idealdir.
Diyabet
Diyabetli insanlar söz konusu olduğunda, düzenli olarak domates ve diğer kırmızı sebzeleri tüketmek vücudun glikoz kullanım şeklini geliştirir. Aynı zamanda insülinin çalışmasına yardımcı olur ve diyabetin bazı semptomlarını önler:
- Retinopati
- Diyabetik ayak
- Aralıklı topallama
Bu nedenle, likopen, diyabetin tedavisinde ve önlenmesinde çok başarılıdır.
Domatesi Tüketmenin En İyi Yolu
Yukarıda da belirtildiği gibi, domates konservesi, yüksek miktarda likopen almanın en iyi yoludur. Bununla birlikte, bu antioksidan her zaman aynı şekilde absorbe edilmez; oran, hangi gıdanın içinde olduğuna ve birlikte tüketildiği besin maddelerine göre değişir.
Domatesi, kaliteli yağlarla birlikte ve yüksek sıcaklıkta tüketirsek eğer likopen emilimi önemli ölçüde artar. Bu nedenle domatesi tüketmenin en etkili ve sağlıklı yolu, yüksek sıcaklıkta sızma zeytinyağıyla hazırlanan ev yapımı bir domates salçasıdır.
İçine biraz karabiber ve zerdeçal eklerseniz eğer daha da sağlıklı bir tarif haline getirebilirsiniz. Bu şekilde, her türlü iltihap ve ağrı için mükemmel bir reçete hazırlamış olursunuz.
İçindekiler
- 10 olgun domates
- 4 diş sarımsak
- ½ su bardağı sızma zeytinyağı (100 g)
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal (4 g)
- 1 çay kaşığı öğütülmüş karabiber (4 g)
- ½ çorba kaşığı kahverengi şeker (7 gr)
- 1 çorba kaşığı deniz tuzu (12 g)
Hazırlık
- İlk olarak, sarımsak dişlerini doğrayın ve bir dakika boyunca kızartın.
- Daha sonra domatesleri ezin ya da rendeleyin; içine baharat ve çeşni ekleyin.
- Bir tencereye domatesi, baharat karışımıyla birlikte sarımsağı da ekleyin ve yaklaşık 15 dakika boyunca pişirin.
- Bu salçayı sıcakken tüketin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Eliassen, A. H., Hendrickson, S. J., Brinton, L. A., Buring, J. E., Campos, H., Dai, Q., … & Hallmans, G. (2012). Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. Journal of the National Cancer Institute, 104(24), 1905-1916.
- Ge, X. X., Xing, M. Y., Yu, L. F., & Shen, P. (2013). Carotenoid intake and esophageal cancer risk: a meta-analysis. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 14(3), 1911-1918.
- Kavanaugh, C. J., Trumbo, P. R., & Ellwood, K. C. (2007). The US Food and Drug Administration’s evidence-based review for qualified health claims: tomatoes, lycopene, and cancer. Journal of the National Cancer Institute, 99(14), 1074-1085.
- Lu, R., Dan, H., Wu, R., Meng, W., Liu, N., Jin, X., … & Chen, Q. (2011). Lycopene: features and potential significance in the oral cancer and precancerous lesions. Journal of Oral Pathology & Medicine, 40(5), 361-368.
- Nouraie, M., Pietinen, P., Kamangar, F., Dawsey, S. M., Abnet, C. C., Albanes, D., … & Taylor, P. R. (2005). Fruits, vegetables, and antioxidants and risk of gastric cancer among male smokers. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, 14(9), 2087-2092.
- Satia, J. A., Littman, A., Slatore, C. G., Galanko, J. A., & White, E. (2009). Long-term use of beta-carotene, retinol, lycopene, and lutein supplements and lung cancer risk: results from the VITamins And Lifestyle (VITAL) study. American journal of epidemiology, 169(7), 815-28.
- Wang, X., Yang, H. H., Liu, Y., Zhou, Q., & Chen, Z. H. (2016). Lycopene consumption and risk of colorectal cancer: a meta-analysis of observational studies. Nutrition and cancer, 68(7), 1083-1096.