Obezitenin 6 Çeşidi ve Nedenleri
Obezitenin çok fazla çeşidi vardır, fakat eğer tedavi rejiminizi kişiselleştirebilecek bir uzmanla görüşürseniz hepsi kontrol altına alınabilir.
“Daha fazla kilo vermek için ne yapmam gerektiğiniz bilmiyorum,” ya da “Kız kardeşim benim iki katım kadar yiyor ama oldukça zayıf,” ya da “Yemek yemekten kendimi alamıyorum.”
Bu cümleleri daha önce duydunuz mu? Bunları sizin söylemiş olmanız bile muhtemel. Bunların herhangi biri doğru olabilir mi? Cevap: evet.
Obezitenin çok fazla çeşidi vardır ve her birinin sebebi farklıdır. Bu sebeple, diyetiniz ve egzersiz planınızın size istediğiniz sonucu vermemesi oldukça olasıdır.
Hayal kırıklığına uğramamanız için bu farklı çeşitlerin ne olduğunu sizlere açıklayacağız. Kilo vermeye karar verdiğiniz zaman, öte yandan, sizin özel probleminize tanı koyabilecek ve diğerlerinin aksine tedavi rejiminizi sizin için kişiselleştirebilecek bir uzman görmeniz en iyisidir.
Obezitenin 6 çeşidi ve nedenlerini öğrenin
1. Genetik obezite
Bir ailenin tüm üyelerinin obeziteden muzdarip olduğunu hiç gördünüz mü? Bunun sebebi iki şey olabilir. Evde tamamen kötü beslenme alışkanlıklarına sahip olabilirler ya da hepsi, bu problemden muzdarip olmalarına sebep olan genetik bir yatkınlığa sahip olabilir.
Bu, genetik obeziteye sahip hastaların direkt olarak vazgeçmesi gerektiği anlamına gelmez. Bu kişilerin amaçlarına ulaşması biraz daha zor olacaktır, bu doğru, aynı zamanda kilo vermek için belirli adımlar da vardır. Hepsinden önce, öte yandan, doktorların uygun müdahaleyi tasarlayabilmesi için bir genetik test şarttır.
Bunu da okuyun: Dukan Diyeti Obeziteyle Mücadelede İşe Yarıyor Mu?
2. Beslenmeyle ilgili obezite
Bu en bilinen çeşittir. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek ve yaktığınızdan çok kalori yemekten dolayı meydana gelir. Bu tip obezite daha kolay bir çözüme sahiptir. Nasıl yediğinizi ve günlük rutinlerinizi değiştirmekle ilgilidir.
Bundan muzdarip olanlar, öte yandan, bilirler ki bunun üstesinden gelmek kolay değildir. Bu ölene kadar sürecek yaşam tarzı değişiklikleri demektir. Sadece spor salonuna gitmek ve bir yıl boyunca düzgün yemekle ilgili değildir – bu hayat boyu disiplin demektir.
Zaman içinde, metabolizmanız hızlanacağından biraz daha gevşetebilirsiniz. Fakat özünde, eğer diyetinizin sonuçlarını korumak istiyorsanız, alışkanlıklarınıza bir hayli sıkı bir biçimde bağlı olmak zorundasınız.
3. Kötü yönetimden dolayı oluşan obezite
Bu obezitenin en karmaşık çeşididir. Bu, vücudunuz açlık hissini iyi yönetemiyor bu yüzden de asla tatmin olmuş hissedemiyorsunuz demektir. Bu yüzden de sürekli olarak kendinizi zaten gayet fazla miktarda yemek yemiş olmanıza rağmen daha da fazla yemek isterken buluyorsunuz.
Akşam yemeği masasına oturdukları zaman kendilerini durduramazlar. Sonuç, her yemekten sonra sürekli olarak tatmin eksikliğidir ki bu da bir sonraki obezite çeşidi ile birlikte daha da karmaşıklaşabilir.
4. Gergin obezite
Yemek yemek, zevk verir. Bu sebeple, anksiyetesi olan ya da diğer psikolojik problemlere sahip kimseler, rahatsızlıklarını yemekle telafi etmeye çalışırlar. Genellikle, şeker ve yağ açısından zengin yiyeceklere yönelirler.
Bu gibi durumlarda, doktorunuza takip ettiğiniz diyeti anlatmak en uygunudur. Bir psikolog ya da psikiyatr, stresin sivri yükselişlerini idare etmenize ya da enerjini bir başka yola kanalize etmenize yardımcı olacaktır. Bu gibi hastalar için, süreç oldukça karmaşık olabilir çünkü zaten az sayıda olan iyi hissetme kaynaklarından birinden vazgeçmek zorundalardır.
5. Endokrin obezite
En yaygın problemler, tiroid yetmezliği ve hipokortizmdir. Bu vakalarda, endokrin sisteminiz, çalışması gerektiği gibi çalışmaz ve bu da hormonal dengesizlikten muzdarip olmanıza neden olur. İlk durumda, tiroidiniz, yediğiniz yemeği metabolize etmek için ihtiyaç duyduğunuzdan daha az hormon üretir. İkinci durumdaysa, çok fazla salgılar.
6. Termojenik obezite
Daha evvel, yaktıklarından daha fazla kalori tüketen kişilerin kilo alacağı ve obez olacağını söylemiştik. Öte yandan bu durumda, vücudunuz, bu yakmanın oluşabilmesi için gereken sıcaklığa ulaşmaz. Bu sebeple de yediğiniz neredeyse her şey size fazla olarak döner.
Bir doktor bu noktada büyük bir yardımcı olur ve hatta gereklidir de. Eğer sadece belirli bir diyet takip ediyorsanız bu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun nedeni, gıda alımınızı, tehlikeli oranda zayıf olacağınız bir noktaya kadar azaltma riski taşırsınız.
Obezite meselesi insanların düşündüğünden çok daha ciddi bir şeydir. Ona çok özenle yaklaşılmalıdır. Kilo almaya başladığınızı fark ettiğiniz an yapacağınız en iyi şey, doktorunuzla konuşmaktır. Doktorlar size en uygun çözümü sunacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alonso, R., Farías, M., Alvarez, V., & Cuevas, A. (2015). The Genetics of Obesity. In Translational Cardiometabolic Genomic Medicine. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-799961-6.00007-X
- Schwartz, M. W., Woods, S. C., Porte, D., Seeley, R. J., & Baskin, D. G. (2000). Central nervous system control of food intake. Nature. https://doi.org/10.1038/35007534
- Schwartz, M. W., & Porte, D. (2005). Diabetes, obesity, and the brain. Science. https://doi.org/10.1126/science.1104344
- Sanyal, D., & Raychaudhuri, M. (2016). Hypothyroidism and obesity: An intriguing link. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.4103/2230-8210.183454