Öksürük İçin Etkili Bu 5 Çayı Mutlaka Deneyin
Maalesef hava kirliliği sağlığımıza büyük zarar veriyor. Açıklanamayan şeylerden biri de tuhaf koyu bir balgamın eşlik ettiği sinir bozucu öksürük. Her ikisi de vücudun istilacı olarak algıladığı bir şeye verdiği tepkinin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Neyse ki bu sinir bozucu öksürük için etkili olan çaylar var. Detaylar için okumaya devam edin!
Vücut kendisini korumak için öksürük şeklini alan kasılmalar ve beraberinde gelen sıvılar üretiyor. Temelde yaptığı şey tozları ve atık maddeleri kendisinden uzak tutmaya çalışmak. Elbette soğuk algınlığı da öksürüğe sebep olabiliyor. Sıcaklıkta değişim, zayıflamış bir bağışıklık sistemi, bir virüs… Öksürüğünüzün sebebi ne olursa olsun, bir çözümü var.
Öksürük için etkili çaylar
1. Kekik çayı
Şarkıcılar ve meslekleri için seslerini kullanan diğer insanlar kekik çayını çok seviyor. Bunda şaşılacak bir şey yok. Kekik, gerçekten de ses yoluna ve akciğerlere iyi geliyor.
Ayrıca güçlü bir enfeksiyon giderici. Ağrıları azaltmasının yanı sıra sorunun kökenine iniyor ve iyileşmenize yardımcı oluyor. Aslında temel olarak doğal bir antibakteriyel ilaç gibi işliyor. Eğer öksürüğünüze sebep olan şey bir mikropsa, kekik o mikrobu nakavt ediyor.
Bu makaleye de bir göz atın: Kekik Çayının İnanılmaz Faydaları
2. Limon, bal ve tarçın
Daha önce pek çok kez tavsiye ettiğimiz gibi limon oldukça etkili bir antibiyotik. Ancak asidite yapısı nedeniyle boğaz ağrısı için doğrudan kullanmak biraz can yakıcı olabilir.
Bu yüzden asiditeyi giderecek bir müttefik bulduk: bal. Bal bir yandan yanma hissini azaltırken bir yandan da inanılmaz etkisiyle bakterileri öldürecek. Bunun yanı sıra koruyucu bir bariyer oluşturacak. Tarçın ise balgamı yok etmek için etkili. Aynı zamanda diğer iki malzemenin etkisini güçlendiren özelliklere sahip.
3. Nane çayı
Eğer öksürüğü tedavi edici çaylardan bahsediyorsak, nane çayı bu alanda en iyilerden biri. Özellikle de rahat nefes almakta zorlanıyorsanız çok işe yarıyor. Neden mi? Çünkü balgamı parçalayıp yok etmeyi çok iyi beceriyor.
Bazen balgam çok kalın olduğu için nefes almakta zorluk çekersiniz. Başka bir deyişle, balgamı çıkarmakta zorlanırsınız. Hava yolunuza yapışıp kalır. Nane çayı aynı zamanda iltihabı azaltıp enfeksiyonla savaşabilir. Etkisini artırarak en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız içine kabuk tarçın ekleyebilirsiniz.
Bu makale de ilginizi çekebilir: Çocuklar İçin 6 Doğal Öksürük Tedavisi
4. Limonlu rooibos çayı
Alerjiler hakkında pek fazla bilgisi olmayanlar alerjik belirtilerin yalnızca hapşırmak ve kaşıntı olduğunu zannederler. Ancak semptomlar bunlardan ibaret değildir, her türlü belirti baş gösterebilir. Bunlardan biri de öksürüktür. Eğer öksürüğünüz alerjiden kaynaklanıyorsa limonlu rooibos çayını deneyin. Bu çay harika bir antihistamindir.
Ayrıca rooibos çayı, bağışıklığınızı güçlendiren bazı mineraller açısından da zengindir. Bu nedenle, öksürüğünüzün sebebinin grip veya soğuk algınlığı olması durumunda da faydalı olacaktır.
5. Ballı zencefil çayı
Daha önce bahsettiğimiz öksürük çaylarının hepsinin tadı oldukça iyidir. Ancak zencefil, özellikle çay şeklinde tüketildiğinde, bazı insanların damak tadına göre çok baharatlıdır. Yine de ona bir şans vermenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü pek çok faydası vardır.
Bu çayın en güçlü yanı iltihap giderici olmasıdır. Daha hızlı iyileşmenize yardımcı olacak, ağrınızın daha hızlı kaybolup gitmesini sağlayacaktır. Diğer çaylar gibi zencefil çayı da balgamın parçalanıp atılmasına yardımcı olur. İyileştirmeye içinizden başlar. Bu da öksürük tedavisinde önemli bir şeydir.
Hem kronik hem de geçici durumlar için listemizde yer verdiğimiz tüm çaylar öksürük için etkilidir. Alerjik olmadığınız sürece yan etkileri yoktur. Çayınızı bir termosa koyup yanınıza almak ve gün boyunca tüketmek iyi bir fikir olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Collingwood, R. G. (1993). Los principios del arte.
- Lamas, A., de Valbuena, M. R., & Máiz, L. (2014). Tos en el niño. Archivos de Bronconeumología, 50(7), 294-300.
- Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura, 5(4), 167-173.
- Sánchez, J. A. P. (2013). CASO CLÍNICO: APLICACIÓN DE MIEL PARA EL TRATAMIENTO DE ÚLCERAS BASADO EN LITERATURA CIENTÍFICA. Hygia de enfermería: revista científica del colegio, (83), 48-55.