Omurga ve Organlar Birbirine Nasıl Bağlıdır?

Omurga vücuttaki ana sinir merkezlerinden biri olduğu için, farklı bölgelerinde tüm organların temsilinin bulunması şaşırtıcı değildir. Bunun, sağlığınızı nasıl etkileyebileceği ise daha şaşırtıcıdır.
Omurga ve Organlar Birbirine Nasıl Bağlıdır?

Tarafından yazılmıştır Ángela Aragón

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Vücut dünyadaki en gizemli olgulardan biridir. Kusursuz biçimde oluşturulmuş sistem ve yapılarıyla bizleri sürekli hayrete düşüyor. Omurga ise bu muhteşem vücudun önemli bir parçasıdır.

Doğa hiçbir şeyi şansa bırakmaz ve biz de ne kadar bilirsek, o kadar güvendeyiz; çünkü her geçen gün vücudumuzun farklı bölümleri arasında yeni bağlantılar keşfediliyor.

Bunun en önemli örneği omurganın vücuttaki organlara bağlanma şeklidir. Bunun ilginç yanı ise, omurganın kemikten yapılmış olmasına rağmen yine de akciğerler ve kalp gibi organların ve kasların işleyişini etkilemesidir.

Bu bağlantının rastgele olduğunu düşünmeyin. Bilim insanları anatomimizin belli başlı bölümleriyle bağlantılı olan noktalar keşfettiler.

Gördüğünüz gibi, insan vücudunun mükemmel bir makine oluşu bir efsane değil. Eminiz ki hala bizi çok şaşırtacak bir sürü de sır saklıyor.

Omurga neden organlara bağlıdır?

omurga şeması

Bu olgunun nedeni ilk bakışta göründüğünden çok daha basittir. Omurga bizi dik tutan şeydir, yani bize yapı ve destek verir. Birbirine bağlı kaslar tarafından desteklenen ve birbirini destekleyen küçük kemiklerden oluşur.

Bu nedenle, bu kemiklerden herhangi biri yerinden oynayınca, o noktanın bağlı olduğu organa etki edecektir. Bu etki daha da kötüleşecektir, çünkü bildiğiniz gibi karaciğer gibi bir organın çökmesi, -bu organ kanın filtrelenmesinden sorumlu olduğu için- genel sağlık durumunuzu etkiler.

Ayrıca duygusal refahınızla ilgilenmeniz için de önemlidir. Omurga stres ya da hüzün gibi olumsuz duygulara tutunduğumuz zaman acı çeker.

Bu, fiziksel durumumuzu kontrol altına alabilmemiz için duygusal zekanın da gerekli olduğu anlamına gelir: bu alanda gerginlikten kaçındığımız zaman, olumsuz etkilerinin hayati organlarımıza ulaşmasını önleriz.

Omurganızın ne zaman muayeneye ihtiyacı vardır?

iskelet üzerinde gösterim

Omurganızda rahatsızlık duyduğunuzda, doktorlar bu rahatsızlığın kaynaklandığı alanlara odaklanan bir tedavi planı tasarlayacaktır.

Bazen bu tedavilerin sonuçları hızlı gelmez ya da umut ettiğimiz gibi işe yaramaz. Bu, omurganızın incelenme zamanının gelmesi demektir. Omurga problemleriyle sıkça ilişkisi olan hastalıklar şunlardır:

Migren

Baş ağrılarının büyük çoğunluğu sırt ile bağlantılıdır. Kas spazmları kemikleri yerinden oynatır, bu da kafada ve yüzde sorunlara yol açar. Ayrıca görüşünüzün bozulmasına da sebep olur.

Uyuşan uzuvlar

bilek ağrısı

Boyuna dair enflamasyon sinirlerin daralmasına neden olur. Sonuç olarak, bölgede kan dolaşımı zorlaşır. Bu, yeterince uzun bir süre olduğunda, uzuvlar acı çeker ve hassasiyetlerini kaybetmeye başlarlar.

Yutma problemleri

Bu boyundaki servikal kanalın daralması yüzünden olur. Bu da çiğneme ve yutmadan sorumlu kas ve organların işlevlerini zorlaştırır.

Beyne az kan gitmesi

Bu boyunda uyuşmaya yol açan benzer bir olgudur. Arterlerdeki kas gerginliği beyne ulaşan kan miktarının azalmasına sebep olur. Hafiften ciddiye doğru değişkenlik gösterir: geçişsel baş dönmelerinden çok daha ciddi olan felce kadar gidebilir.

Sindirimle ilgili problemler

Lumbar omurganın iltihaplanması, sindirim sistemini rahatsız eder. Bu da sindirim performansının farklı şekillerde etkileneceği anlamına gelir. Kabızlık muhtemel bir sonuçtur ve buna ani ishal durumu eşlik eder. Omurganın hizasızlığı da organların işleyişi ile yakın bir ilişkiye sahiptir.

Bu nedenle, doktorunuza periyodik muayeneler yaptırmanızı öneririz. Fiziksel egzersiz yapmayı da unutmayın. Yüzme ideal bir spordur, çünkü kemiklerin yeniden hizalanmasına yardımcı olur ve tüm kaslarınızı güçlendirir. Bu spor, bu hassas bölgenin kontrolünü ele almanıza yardımcı olacaktır.

Öte yandan, anksiyete veya depresyon çekiyorsanız, yoga yapmaya çalışın. Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza sağladığı avantajları fark edeceksiniz.

Bu eski disiplin, zihninizi sakinleştirmek için meditasyonun yanı sıra, vücudunuza oksijen vermek ve yeniden hizalamanıza yardımcı olmak için asanalar, yani pozlar kullanır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hall, M. P. (1955). La anatomía oculta del hombre. Editorial Kier.
  • Sierra, I. A. J., Rincón, L. L., Dávila, C. P., Mora, J. A., & Jens, C. T. ANATOMÍA DE LA COLUMNA VERTEBRAL EN RADIOGRAFÍA CONVENCIONAL.
  • Sosa, S. Riñón: Anatomía, Fisiología, Funciones, Hormonas y Enfermedades.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.