Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID) Belirtileri
Pelvik inflamatuar hastalık terimine belki aşina olabilirsiniz. Oldukça yaygın rastlanan bir durumdur ve rahimde, fallop tüplerinde veya yumurtalıklarda oluşan bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Özellikle pelvis veya kalçalarda olmak üzere, yoğun bir acıya sebep olur.
Bu hastalığa neden olan enfeksiyonun sebepleri nelerdir? Bakteriler, bir başka tabir ile, üreme organlarımızı etkileyen ve bu oldukça yaygın görülen hastalığı tetikleyen yabancı elementlerdir.
Pelvik inflamatuar hastalık zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse, kısırlık gibi ciddi problemlere yol açabilir. Bu sebeple, bu rahatsızlığın semptomlarını öğrenmek, harcayacağınız vakte fazlasıyla değer.
Bu şekilde, hastalıktan korunabilme ve sağlıklı yaşama şansı edinmiş olursunuz. Konu ile ilgili birçok bilgiyi bugünkü yazımızda sizler için derledik. Okumaya devam edin.
Pelvik İnflamatuar Hastalık Nedir?
Pelvik inflamatuar hastalık, jinekolojik bir hastalıktır ve üreme organlarımız ile onları çevreleyen dokuları etkiler. Fallop tüplerinizde, rahminizde veya yumurtalıklarınızda oluşan ve ağrısı kalçalarınıza kadar olan yol boyunca hissedilen bir enfeksiyondan yakınıyor olabilirsiniz.
Birçok kadın bu ağrıyı duyar; ancak onu eklem ağrısı veya genel anlamda yorgunluk ile karıştırır. Bu sebeple, bu konuda çok dikkatli olmalısınız! Bu hastalık için, genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır.
Ancak eğer zamanında tedavi edilmezse yukarıda da bahsettiğimiz üzere, kısırlık veya düşükle sonuçlanan hamilelikler gibi daha ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Pelvik inflamatuar hastalığın birçok sebebi vardır. En genel sebeplerine birlikte göz atalım:
- Cinsel yolla bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardaki bakteriler gibi, örneğin enfeksiyona sebep olan klamidya isimli bakteri gibi, durumlar bu rahatsızlığın en temel sebeplerindendir.
- Bazı doğum kontrol cihazları da, pelvik inflamatuar hastalığın sebeplerinden biri olabilir. Rahim içi cihazlar kullanan kadınlar, bu tarz doğum kontrol yöntemleri kullanmayan kadınlara nazaran, pelvik inflamatuar hastalığa yakalanmaya daha meyillidirler.
- Ayrıca, ”vajinal temizlik” ismi ile satılan ürünler konusunda da oldukça dikkatli olmalısınız. Vücudunuzun bu hassas bölgesine, kesinlikle çok nazikçe ve dikkatlice yaklaşmak gerekir. Bu tarz temizlik ürünleri, faydadan çok zarar verebilir.
- Menstrual periyod boyunca düzenli bir temizlik rutini uygulamak da çok önemlidir; çünkü ayın bu zamanı, bakteri oluşumu için en uygun dönemdir.
- Doğum yapmak ve hatta kürtaj olmak da bu hastalığı kapmanızın bir sebebi olabilir.
- Vajina yolu ile rahimde gerçekleştirilen cerrahi işlemler de bu durum açısından risk teşkil edebilirler.
- Bazen, rahim boynunda oluşan mukoz membranlar, aşırı alkali olabilirler. Bu da; sizi hasta edebilecek bazı bakterilerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
- Fibroit veya polip gibi iyi huylu tümörlerin varlığı da muhtemel sebep olabilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisinde En İyi Çözümler
Pelvik İnflamatuar Hastalığın Belirtileri
Özellikle dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var: Çoğu zaman, pelvik inflamatuar hastalık, rahatsızlık verici ve oldukça belirgin şekilde ipuçları verse de, bazen hiçbir belirti vermeden ortaya çıkabilir.
Bu yüzden, rutin jinekolojik muayenelerinizi oluyor olmanız çok önemlidir. Bildiğiniz üzere, PID oldukça ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Belirtiler için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz:
- Her iki tarafınızda da hissedeceğiniz, oldukça güçlü kalça ağrısı: Bu keskin bir ağrıdır ve kendinizi yorgun hissetmenize veya ağrı kesici, kas gevşetici gibi ilaç alma ihtiyacı duymanıza yol açabilir.
- Karnınızda da bir ağrı duyabilirsiniz. Bu; oldukça belirgin, ağır bir yanma hissi şeklindedir.
- Bu rahatsızlık, bir enfeksiyondan kaynaklanır; bu sebeple bu hastalıktan yakınan kişilerde hafif bir ateş görülebilmektedir. Normalin iki derece üstü ateşinizin olması dahi, hemen doktorunuzu görmeniz için yeterli bir sebeptir.
- Vajinal salgılarınıza dikkat etmelisiniz, özellikle oldukça güçlü ve kötü bir kokuya sahip olanlarına. Çünkü bu, normal olmayan bir durumdur.
- Ayrıca, menstrual döngünüze de dikkat etmelisiniz. Adetleriniz düzensiz mi? Bazen olması gerekenden geç mi başlıyor? İki adet dönemi arası lekelenmeler yaşıyor musunuz? Eğer bu soruların cevabı evet ise; doktorunuzdan bir randevu almanın vakti gelmiş demektir.
- Cinsel ilişki esnasında acı duyuyorsanız, jinekoloğunuz ile görüşmelisiniz. Bu durum aklınızda bulundurmanız gereken bir sinyaldir.
- İdrar yapmak sizin için acılı bir eylem mi? Gerçekten tuvalete gitmeniz gerektiğini hissedip, tuvalete koşup sadece birkaç damla geldiği oluyor mu? Eğer evet ise, doktorunuzla görüşmek için bir randevu almalısınız.
- Sebepsiz yere, mideniz bulanmış veya şişkin hissediyor musunuz? Veya yemekten sonra kusuyor musunuz? Konu PID olduğunda, tüm bunlar aklınızda bulundurmanız gereken ve oldukça ciddi olan belirtilerdir.
Pelvik İnflamatuar Hastalıktan Nasıl Korunabilirsiniz?
- Cinsel ilişki ve doğum kontrol yöntemi seçme konusunda dikkatli olmalısınız.
- Kişisel temizliğinize önem verin. Bazen, kişisel temizlik konusunda, piyasadaki ürünleri hiç düşünmeden kullandığımız olur; ancak bu ürünler vajina florasındaki doğal dengeyi bozabilir.
- Menstrual periyod veya vajinal akıntı sırasında dikkatli olun. Herhangi bir düzensizlik veya problem görürseniz, acilen doktorunuza görünmelisiniz.
- Adaçayı, kadın sağlığını korumak konusunda oldukça uzun bir geçmişe sahiptir. Menstrual periyodları düzenleyici, ağrıyı hafifletici, şişkinlikten koruyucu ve su tutulmasını engelleyicidir. Kısacası, kesinlikle günde bir fincan içmeye değerdir!
- Jinekoloğunuza yaptıracağınız düzenli kontroller, bu ve benzeri hastalıkları ilerlemeden kontrol altına alma konusunda anahtar niteliğindedir. Eğer zamanında tespit edilirse, PID kaynaklı ciddi komplikasyonlardan korunmuş olursunuz.
Dolayısı ile, jinekoloğunuzla olan randevularınızı iptal etmeyin veya bu randevulara gitmekten korkmayın, çekinmeyin. Sağlığınız ve yaşam kaliteniz bu randevulara bağlıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- World Health Organization. Sexually Transmitted Infections. 2016.
http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis) - MedlinePlus. Enfermedad inflamatoria pélvica. https://medlineplus.gov/spanish/pelvicinflammatorydisease.html
- Pelvic inflammatory disease. Valcencia Higuera reviewed by Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT. (2017).
womenshealth.gov/a-z-topics/pelvic-inflammatory-disease - Office of Women’s Health. Enfermedad inflamatoria pélvica. https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/pelvic-inflammatory-disease
- Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Enfermedad inflamatoria pélvica: Hoja informativa de los CDC. https://www.cdc.gov/std/spanish/eip/stdfact-pid-s.htm