Plastik Şişeleri Tekrar Kullanmamak İçin İlginç Sebepler
Plastik şişeleri tekrar kullanmamak için bir kez daha düşünmeniz gerekebilir.
Geri dönüşüm alışkanlığı edinmek, böylece çevreyi korumak çok önemlidir. Öte yandan, kesinlikle yapmamız gereken şey, çoğumuzun mutlaka uzunca bir süre boyunca bilmediği bir şeydir: plastik şişeleri tekrar kullanmamak.
Neden plastik şişeleri tekrar kullanmamak gerektiğini bilmek istiyorsanız, sizi okumaya devam etmeye davet ediyoruz. Her şeyden önce, Ulusal Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından yapılan çeşitli çalışmaların verilerini aklınızda bulundurmalısınız.
Bir numune, markaların üçte birinin bakteri veya kanserojen kimyasal atık içerdiğini gösterdi. O kadar ki, bulunan kanserojen seviyelerinin endüstri standartlarını aştığı görülmüştür.
Plastik şişeler tehlikeli kimyasalları sızdırabilir
Plastik şişeler, düşündüğünüz gibi zararsız değildir. Ve aslında tehlikeli kimyasalları sızdırabilirler. Bu nedenle, şişelerin altında bulunan özel sembollere dikkat etmek önemlidir.
Bunlardan biri, içinde, içindeki plastik çeşidine göre bir numara bulunan üçgendir.
- “1” (PET) ile işaretlenmiş şişeler yalnızca bir kez kullanıldığında güvenlidir.
Onları sıcaklığa veya güneşe maruz bırakırsanız, toksik maddeleri suya sızdırabilirler.
- Eğer “3” veya “7” işaretli – diğer bir deyişle (PVC veya PC) – bir şişe görürseniz dikkatli olun çünkü bu tür plastikler zehirli maddeleri yiyecek ve suya sızdırabilirler.
Bu şişeler tehlikeli hastalıklara neden olabilir.
- Polietilenden yapılan, “2” veya “4” ile işaretli ve polipropilenden yapılan, üzerinde PP yazan ve “5” ile işaretli şişeler tekrar kullanmak için iyidir.
Bu şişeler, soğuk suyu saklamak için kullanıldığında ve uygun bir şekilde dezenfekte edilmişse, nispeten diğerlerine göre daha güvenlidir.
Bu yazımıza da bir göz atın: Ev temizliği için kimyasal madde içermeyen 5 çözüm
Bakterilere dikkat edin
Plastik şişeler söz konusu olduğunda göz önünde bulundurulması gereken bir başka husus da, barındırabilecekleri bakteridir. Bu şişelerdeki bakteri seviyesi genellikle vücudunuz için güvenli miktarı aşmaktadır.
Kirli elle şişeyi alıp sonra oda sıcaklığında suyla doldurduğumuzda, mikropların büyümesi için mükemmel koşulları yaratan aslında bizleriz. Şişeyi yıkamak da yeterli değildir. Bu işlem bile düzgün yapılmalıdır, ancak neredeyse hiçbir zaman düzgün yapılmamaktadır.
Şişeyi yıkadıktan sonra kendinizi hasta edebilirsiniz ve hatta hepatit A’ya yakalanabilirsiniz. Şişelerde bulunan bakteri miktarını daha fazla vurgulayamayız ve onları iyi yıkamak neredeyse hiçbir zaman mümkün değildir.
Kapaklar, ağzınıza giren mikroplarla doludur. Kendinizi korumaya çalışmanın iyi bir yolu pipet kullanmanızdır.
Şişeleri nasıl sakladığınıza dikkat edin
Şişeleri çok yüksek sıcaklıklarda saklamayın. Yüksek sıcaklıklar, plastiklerin vücudunuz için zararlı olabilecek kimyasalları sızdırmasına neden olabilir.
Aynı şekilde, suyun garajda saklanması, egzoza, böcek ilacına, suyun tadını ve kokusunu etkileyebilecek diğer kimyasal maddelere maruz kalması tehlikeli olabilir.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Şişe sudan kaçınmanız için 5 neden
Antimon üretiyor olabilirler
Antimon, su şişeleri yapmakta sıkça kullanılan zehirli bir malzemedir. Yani, şişeyi ne kadar uzun süre tutarsanız, o kadar çok antimon üretebilir.
Antimon; bulantı, kusma ve ishale neden olabilir. Bu, suyu satın aldığınız anda içmeyi ve çok uzun süre saklamamayı önemli bir hale getirmektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- “Qué significan los símbolos de reciclaje en los embases de plástico”, artículo en web ue2002
- Comisión Europea, Comunicado de Prensa, “Plásticos de un solo uso: nuevas normas de la UE para reducir la basura marina”, 28 de mayo de 2018
- “Envases de plástico” en web consumadrid
- Westerhoff P et al. “Antimony leaching from polyethylene terephthalate (PET) plastic used for bottled drinking water”, Water Res. 2008 Feb;42(3):551-6. Epub 2007 Aug 6.