Portakal Kabuğunun Hiç Bilmediğiniz 8 Yararı

Portakal kabuklarını çöpe atmayın. Harika özellikleri var. Bu  özelliklerin neler olduğunu keşfetmek için yazımızı okuyun. 
Portakal Kabuğunun Hiç Bilmediğiniz 8 Yararı
Maria Patricia Pinero Corredor

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Maria Patricia Pinero Corredor.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 27 Ekim, 2022

Portakal, dünya çapında en yaygın tüketilen meyvelerden biridir. Çoğu insanın bilmediği şey ise, kabuğunun sağlığınız için yararlı bir besin kaynağı olduğudur. 

Bir çok insan için portakal kabuğunu çöpe atmak neredeyse içgüdüsel bir şeydir. Ancak sağlığınıza iyi gelen bir çok yararı olduğu kanıtlanmıştır. Portakal kabuğunun bazı hastalıkları önleyici etkisi vardır. 

Kabuğunun tadı meyvesi ya da suyu kadar lezzetli değildir. Yine de, içinde bulunan aktif bileşenleri beslenmenize eklemeyi düşünmek için yeterli bir sebeptir. Üstelik, acı tadına rağmen egzotik ve sitrik tadını çıkarmak için bir çok tarif mevcuttur. Bu yüzden, bugünkü yazımızda portakal kabuğunun faydalanmak isteyeceğiniz 8 yararından bahsedeceğiz.

1. Kolesterolü önler

kötü kolesterol ve damar tıkanıklığı

Portakal kabuğunda fitokimyasallar ve flavanoidler bulunur. Bunlar, kontrolsüz kolesterole sahip insanlar için doğal bir tedavi olabilir.

Ayrıca, damarlarda tıkanıklığa sebep olan plak oluşumunu engeller. 

Aynı zamanda, kalp damar sağlığı için de yararları vardır çünkü yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme riskini azaltır. 

2. Mide yanmasına iyi gelir

Portakal kabuğunda bulunan aktif bileşenlerin alkali etkisi vardır ve mide asidini azaltır. 

Smoothielere ekleyerek ya da çayını yaparak içmek, sindirimsel pH seviyesini dengeler. Aynı zamanda, sindirim problemleri yaşadığınız sırada çok fazla asit oluşmasını engeller.

Çok ciddi ve sık tekrarlayan mide yanması durumlarında 20 gün boyunca günde 1 defa içmelisiniz. 

3. Sindirimi rahatlatır

hazımsızlık ve karın ağrısı

Her 100 gram portakal kabuğunda 10.6 gr lif olduğu tahmin edilmektedir. Lif, sindirim sağlığı için oldukça gerekli bir besindir.

Düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak hareketini arttırır. Aynı zamanda, kalın bağırsakta biriken atıkların vücuttan atılmasını sağlar.

Huzursuz bağırsak sendromu, ishal ve enflamatuvar hastalıkların önlenmesi için evde hazırlayabileceğiniz en iyi tedavilerden biridir.

Tüm bunların yanında, rahatlatıcı etkisi de vardır. Üstelik, bağırsaklarınızı koruyan bağırsak florası üzerinde de pozitif etkisi vardır.

4. Anti bakteriyel özellikleri bulunur

Portakal kabuğunun içindeki doğal özler yüksek miktarda fenol ve antioksidan bileşenleri içerir. Aynı zamanda, anti mikrobik ve anti bakteriyel özellikleri bulunur. 

Hem içeriden hem dışarıdan, E. Coli ya da Listeria monocytogenes dahil bir çok zararlı patojene karşı savaşır. 

5. Solunum hastalıklarını önler ve bu hastalıklara karşı mücadele eder

soğuk algınlığı

Portakal kabuğunda, portakal suyuna kıyasla 10 kat daha çok C vitamini bulunur. Sonuç olarak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin en iyi yollarından biridir.

Bir antioksidan olan portakal kabuğu, virüs ve bakterilerin oluşmasını yavaşlatır. Aynı zamanda savunma mekanizmasını da güçlendirir. 

  • Bronşit
  • Grip
  • Soğuk algınlığı
  • Alerji
  • Astım
  • Akciğer kanseri

gibi solunum hastalıklarını önler.

6. Diş sağlığını korur

Bir parça portakal kabuğu çiğnemek:

  • Nefesinizi tazeler
  • Bakterileri etkisiz hale getirir
  • Dişinizde sarı lekeler oluşmasını engeller.

İçerdiği özler ve esansiyel yağlar bakteri plaklarının zararlı etkilerine ve yarattığı enfeksiyonlara karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. 

Portakal kabuğu çiğnemek hassas dişlere sahip insanlara da önerilmektedir. Çünkü dişe portakal kabuğu sürmek hassasiyeti azaltır. Portakal kabuğunu macun haline getirip kullanabilirsiniz ya da kabuğun iç kısmını dişlerinize sürebilirsiniz.

7. Kilo vermeye yardımcı olur

Portakal kabuğunun kalorisi çok azdır, lif barındırır ve kilo vermenize yardımcı olan detoks özellikleri vardır.

Çay olarak içmek ya da diğer tariflere eklemek, vücudunuzun temizlenme sürecini harekete geçirir. Aynı zamanda uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olur, bu şekilde çok fazla kalori almanıza engel olur.

8. Cildinize iyi gelir

Portakal kabuğunun cilde de bir çok yararı vardır. Hem sağlıklı hem de güzellik açısından sağladığı yararların tadını çıkarabilirsiniz.

İçinde yüksek miktarda bulunun C vitamini, lekelerin oluşumunu azaltır ve erken yaşlanmanın sebep olduğu diğer izleri ortadan kaldırır. 

Özleri sayesinde, portakala kabuğu güneşin, yanıkların ve toksinlerin sebep olduğu tüm küçük lekeleri temizlemenize ve kapatmanıza yardımcı olur.

Portakal kabuğu çayı doğal bir tonik olarak görev yapar. Çünkü bütün gözenekleri derinlemesine temizler, siyah noktaların, sivilce ve aknelerin oluşmasını engeller. 

Gördüğünüz gibi, portakalın genellikle çöpe atılan kabuğunun sağlığınız için harika yaraları vardır. Portakal kabuğunu rendeleyerek, çayını yaparak ya da yemeklerinize ekleyerek tadını çıkarabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ayala, J. R., Montero, G., Coronado, M. A., García, C., Curiel-Alvarez, M. A., León, J. A., … & Montes, D. G. (2021). Characterization of orange peel waste and valorization to obtain reducing sugars. Molecules26(5), 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7961523/
  • Core, J. (2003, September 12). Orange Peel Carbohydrates May Have Health-Promoting Properties. U.S. Department of Agriculture [USDE]. Disponible en: https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2003/orange-peel-carbohydrates-may-have-health-promoting-properties/
  • Hasan, M. M., Roy, P., Alam, M., Hoque, M. M. & Zzaman, W. (2022). Antimicrobial activity of peels and physicochemical properties of juice prepared from indigenous citrus fruits of Sylhet region, Bangladesh. Heliyon8(7), 1-7. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9293629/
  • Kang, S., Song, S., Lee, J., Chang, H. & Lee, S. (2018). Clinical investigations of the effect of Citrus unshiu peel pellet on obesity and lipid profile. Evidence-based complementary and alternative medicine2018, 1-6. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6169216/
  • Koolaji, N., Shammugasamy, B., Schindeler, A., Dong, Q., Dehghani, F. & Valtchev, P. (2020). Citrus peel flavonoids as potential cancer prevention agents. Current developments in nutrition4(5), 1-20. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199889/
  • Maldonado, M. J. M., Xavier, P. C. N., Martins, A. S. & Palhares, D. B. (2020). Hesperidin Flavonoids from Orange Peel Show Benefits for Human Health. physiology233(9), 6544-6560. Disponible en: https://juniperpublishers.com/artoaj/ARTOAJ.MS.ID.556292.php
  • Shetty, S. B., Mahin-Syed-Ismail, P., Varghese, S., Thomas-George, B., Kandathil-Thajuraj, P., Baby, D. & Devang-Divakar, D. (2016). Antimicrobial effects of Citrus sinensis peel extracts against dental caries bacteria: An in vitro study. Journal of clinical and experimental dentistry8(1), 1-7. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26855710/
  • Singanusong, R., Nipornram, S., Tochampa, W. & Rattanatraiwong, P. (2015). Low power ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from mandarin (Citrus reticulata Blanco cv. Sainampueng) and lime (Citrus aurantifolia) peels and the antioxidant. Food Analytical Methods8(5), 1112-1123. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-014-9992-6
  • Stohs, S. J., Preuss, H. G. & Shara, M. (2012). A review of the human clinical studies involving Citrus aurantium (bitter orange) extract and its primary protoalkaloid p-synephrine. International journal of medical sciences9(7), 527-538. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3444973/
  • Tejada-Ortigoza, V., García-Amezquita, L. E., Serna-Saldívar, S. O. & Welti-Chanes, J. (2017). The dietary fiber profile of fruit peels and functionality modifications induced by high hydrostatic pressure treatments. Food Science and Technology International23(5), 396-402. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28675969/
  • Teixeira, F., Santos, B. A. D., Nunes, G., Soares, J. M., Amaral, L. A. D., Souza, G. H. O. D. & Novello, D. (2020). Addition of orange peel in orange jam: evaluation of sensory, physicochemical, and nutritional characteristics. Molecules25(7), 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7180482/
  • Wang, L., Xu, H., Yuan, F., Fan, R. & Gao, Y. (2015). Preparation and physicochemical properties of soluble dietary fiber from orange peel assisted by steam explosion and dilute acid soaking. Food Chemistry185, 90-98. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25952845/
  • Yoshizaki, N., Fujii, T., Masaki, H., Okubo, T., Shimada, K. & Hashizume, R. (2014). Orange peel extract, containing high levels of polymethoxyflavonoid, suppressed UVB‐induced COX‐2 expression and PGE 2 production in HaCaT cells through PPAR‐γ activation. Experimental Dermatology23, 18-22. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25234831/
  • Zhou, L., Gu, W., Kui, F., Gao, F., Niu, Y., Li, W. & Du, G. (2021). The mechanism and candidate compounds of aged citrus peel (chenpi) preventing chronic obstructive pulmonary disease and its progression to lung cancer. Food & Nutrition Research65, 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8254466/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.