Posterior Tibial Tendinopati Nedir?

Sonradan oluşan düz tabanlık olarak da bilinen posterior tibial tendinopati, posterior tibial tendonu etkileyen bir patolojidir. Tedavi erken bir zamanda gerçekleştirildiği sürece prognoz genellikle iyidir.
Posterior Tibial Tendinopati Nedir?

Son Güncelleme: 04 Aralık, 2020

Posterior tibial tendinopati, ağrıya ve şişmeye neden olan ve hareketi sınırlayan bir tendon yaralanmasıdır. Bu patolojide etkilenen tendon, ayak bileği ve ayağın işleyişinde temel olan posterior tibiada bulunur.

Posterior tibia, bacakta, baldırda bulunan uzun bir kastır. Bu kasın yeri tibia, fibula ve (her iki kemiği birbirine bağlayan) interosseöz membrandan aşağıdaki kısma doğru gider.

Bu kas yoluna tendon formunda devam eder ve bunu ayak bileği içindeki kısım olan tibial malleolün arkasından geçerek yapar. Daha sonra ayağın kemerinin yukarısındaki kısım olan skafoid ya da naviküler kemiğe girer.

Çivi biçimli olanlarda ve üç merkezi metatarsalde, yani ayağın önündeki kemiklerde de rolü vardır. Gördüğünüz gibi, kas ve tendon, ayak ve ayak bileğinin önemli bir bölümünü kaplar. Bu nedenle, düzgün işleyişleri belirleyici bir şeydir.

Posterior Tibial Tendinopati Nedir?

Bilek ağrısı yaşayan bir kişinin ayağının çizimi.
Tendinopatiler söz konusu olduğunda iki farklı alt tip bulunur: Tendinit ve Tendinoz.

Önceden de belirttiğimiz üzere, posterior tibial tendinopati, aynı adı taşıyan tendonda görülen bir yaralanmadır. Tendinopati kelimesi, hem tendinit hem de tendinozu ifade etmek için kullanılan genel bir terimdir. Bu nedenle, posterior tibial tendinopati dediğimizde her iki türdeki yaralanmayı da kastederiz.

Tendinit, tendonun şişmesini içerirken; tendinoz, tendonda görülen dejeneratif bir süreci ifade eder. Bununla birlikte, pek çok araştırmacı bu durumda tendinit teriminin kesin olmadığını ve tendinopatinin daha uygun bir terim olduğunu düşünmektedir.

Posterior tibial tendinopati ayağın ve ayak bileğinin hareketinde önemli kısıtlamalara neden olur. Bunun nedeni, posterior tibianın aşağıdakiler gibi önemli işlevleri yerine getirmesidir:

  • Ayak bileğinin plantar fleksiyonu. Bu, ayağın ucunu aşağı indiren harekettir.
    Ayak bileğinin supinasyonu. Bu, ayağın tabanının içe ve yukarı doğru yönlendirilmesidir.
  • Ayağı yerde dinlendirirken, posterior tibia, tibianın pronasyonunu ve iç rotasyonunu engeller. Başka bir deyişle, bacağın içe doğru dönmesini engeller.

Bu yazımızı da keşfedin: Tendinit Tedavisi

Tendinopatinin Nedenleri

Dorsifleksiyon ve plantar fleksiyon hareketlerini gösteren bir resim.
Yanlış ya da aşırı bir şekilde egzersiz yapmak ve yetersiz olan ayakkabılar kullanmak tendinopatilerin temel nedenlerinden bazılarıdır.

Posterior tibial tendinopati, aşırı kullanımın bir sonucu olarak ortaya çıkan ve esas olarak koşucuları ve yürüyüşçüleri etkileyen bir yaralanmadır. Anatomik ve/veya biyomekanik faktörlere bağlı olarak gerçekleşir.

Posterior tibial tendinopatiye neden olan anatomik ve biyomekanik faktörler arasında aşırı pronasyon öne çıkmaktadır. Bu, yürürken meydana gelen ayağın normal bir şekilde içe doğru dönüşüdür. Çoğu zaman, aşırı pronasyon, düz tabanlıktan muzdarip olmanın bir sonucudur. Bu durum, tendon üzerinde aşırı stres yaratır.

Başka bir anatomik faktör, aşırı kilo ya da yüksek vücut kitle indeksidir (BMI). Aynı zamanda, eklemlerde önceden görülmüş iltihaplı hastalıklar, nörolojik durumlar ya da dejeneratif değişikliklerin tümü de burada bir rol oynar. Posterior tibial tendinopati en çok 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür.

Uygunsuz uygulamalar ya da yetersiz malzeme kullanımı ile ilgili olarak; ana nedenler, yürürken ya da koşarken uygun olmayan ayakkabı kullanımı, aşırı kullanım ve kötü tekniklerdir. Ayak bileği kaslarında kas zayıflığı ve esneklik eksikliği de bunda etkili olabilir.

Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Eklem Sağlığınız İçin İpuçları

Özellikler ve Diğer İlginç Bilgiler

Posterior tibial tendinopatinin evrimi dört farklı aşamayı içerir. Her aşamanın, aşağıdaki gibi kendine özel olan semptomları vardır:

  • Aşama I. Ayağın çevrilmesini ya da tendonun palpasyonunu içeren hareketler yaparken ayak bileğinin iç kısmında ağrı. Bölgede şişlik de vardır.
  • Aşama II. Önceki semptomlar, parmak uçlarında kalmakta zorlanmanın yanı sıra devam eder. Ayağın kemeri yavaş yavaş düzleşir ve ayakları arkadan incelerken sıklıkla “çok fazla ayak parmağı” işaretini görebilirsiniz.
  • Aşama III. Önceki semptomlar, artık düz olan ayağın deformitesi de dahil olmak üzere yeni semptomların gelişi ile birlikte devam eder. Tibiofibular talar eklemde dejeneratif değişiklikler de görülür.

Posterior tibial tendinopati, diğer tendinopatiler gibi tendonun yırtılmasına bile yol açabilir. Erken tedavi ve altta yatan nedenin etkisiz hale getirilmesi bu hastalığın prognozunu önemli ölçüde iyileştirir. En ciddi vakalarda, ameliyat gerekli olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hidalgo, L. H., Arranz, J. C., Rodríguez, M. R., De La Pena, M. J., Alonso, R. C., Moreno, E. Á., & de Vega Fernández, V. M. (2014). Disfunción del tendón tibial posterior: ¿ qué otras estructuras están implicadas en el desarrollo del pie plano adquirido del adulto?. Radiología, 56(3), 247-256.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.