Dejeneratif Eklem Hastalığı: Nedenleri ve Tedavisi

Dejeneratif eklem hastalığı ağrıya ve enflamasyona neden olur. Bu hastalığa sahip olan kişiler sıradan hareketleri yapmakta dahi zorluk çekebilirler.
Dejeneratif Eklem Hastalığı: Nedenleri ve Tedavisi
Alejandro Duarte

tarafından incelendi ve onaylandı. biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Osteoartrit olarak da bilinen dejeneratif eklem hastalığı, kıkırdak dokusunu ve subkondral kemikleri etkileyen rahatsızlıkları kapsar. Ayrıca ağrıya ve iltihaplanmaya neden olur, normal vücut hareketlerini zorlaştırır. Kıkırdak, bu bahsettiğimiz kemiklerin uç kısımlarını kapatmaktan sorumlu olan dokudur ve bu yüzden eklemin düzgün çalışması için gereklidir.

Dejeneratif eklem hastalığı, eklem kıkırdağının bozulmasına neden olur. Bu durumun sonucunda ise kemikler aşınmaya başlar ve acı hissi ortaya çıkar. Kıkırdak ortadan kayboldukça, kemikler reaksiyona girer ve yan kısımlarda kemik dokusu oluşmaya başlar. Bu durum ise eklemin deforme olmasına neden olur.

Dejeneratif Eklem Hastalığının Nedenleri

kemik ve eklem görseli

Dejeneratif eklem hastalığı Amerika Birleşik Devletleri’nde son derece yaygındır. Ülkede yaşayan 27 milyondan daha fazla kişinin, diz, el veya omurgasında bu rahatsızlığa rastlanıyor. Ek olarak, bu hastalık kadınlarda erkeklere oranla daha yaygındır.

Ortalama yaşam süresinin artması ve buna bağlı olarak yaşlı insan nüfusunun çoğalması, dejeneratif eklem hastalığını günümüzde fiziksel engelliliğin başlıca nedenlerinden biri haline getirmiştir. Kimse bu hastalığın nedenini tam olarak bilmese de, bazı risk faktörleri bulunmaktadır:

  • Yaş: Osteoartrit riski, 50 yaşından itibaren katlanarak artar.
  • Cinsiyet: Bu hastalık genel olarak 50-55 yaşından büyük kadınları etkiler.
  • Genetik: Eğer ailenizden biri bu hastalığa sahipse, sizin de bu hastalığa yakalanma riskiniz diğer insanlara oranla %65’e kadar yükselebilir.
  • Çalışma koşulları: Eklemleri kullanmayı gerektiren devamlı hareketler, zamanla eklemlere fazla yüklenilmesine neden olur.
  • Aşırı fiziksel aktivite: Atletlerin osteoartrit problemine sahip olma riski yüksektir.
  • Menopoz: Menopoz döneminde östrojen seviyesinin düşmesi, bu hastalığa yakalanma riskini arttırır.
  • Obezite: Obezite, direkt olarak osteoartrit problemine neden olmaz. Ancak fazla kilo, eklemlerin durumunu daha kötü bir hale getirebilir. Özellikle dizler, fazla kilodan etkilenebilir.
  • Yaralanmalar: Kırıklar ve yaralanmalar, dejeneratif eklem hastalığı riskini arttırır.

Dejeneratif Eklem Hastalığı: Belirtileri

Dejeneratif eklem hastalığı, zamanla şiddetlenen bit hastalıktır. Bir veya birkaç eklemi birden etkileyebilir ve genellikle başlarda kısa süren ve hareket edildiğinde düzelen sertliklerden ibarettir.

Hastalık ilerledikçe, bu durumdan etkilenen eklemlerin hareket becerisi de azalmaya başlar. Etkilenen bölgede duyarlılık, ağrı ve “parçalanma” hissi kendini gösterir. Bazen yaşanan hareket edememe durumu, hasarlı eklemin içindeki serbest haldeki cisimlerin bir sonucudur.

Osteoartrit belirtileri çeşitlidir ve bu belirtiler zamanla çoğalır. Bununla birlikte, en sık görülen belirtiler eklem ağrısı, fiziksel hareketin kısıtlanması, sürtünme ve bazı durumlarda eklem efüzyonudur (sıvı kaçağı). Eklem ağrısı ve iltihaplanma, uzun süre hareket etmemenin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Eklemi oluşturan kemik uçlarındaki dokunun fazla büyümesi kemikte deformasyona yol açar.

Ağrı, osteoartrit problemi yaşayan insanları en çok endişelendiren semptomdur. Bu ağrılar genellikle dinlendiğiniz zaman sona erer. Ancak bu sağlık durumu ilerledikçe, hem hareket ederken hem de dinlenirken de ağrı ve acı yaşayabilirsiniz.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Kemikleri ve Eklemleri Güçlendirmenin Yolları

Dejeneratif Eklem Hastalığı: Tedavisi

elinde ilaç olan doktor ve dejeneratif eklem hastalığı

Dejeneratif eklem hastalığı tedavisinin ana amacı, herhangi bir yan etkiye sebep olmadan yaşanan acıyı azaltmak ve hareket kabiliyetini geliştirmektir.

Bu hastalığın tedavisinde atılacak ilk adım, sorun yaşadığınız eklemi daha fazla incitecek herhangi bir durumdan kaçınmaktır. Buna ek olarak, ihtiyaçlarına göre, her hasta için özel olarak hazırlanmış bir egzersiz programı gerekir.

Çoğu durumda, bölgedeki iltihap nedeniyle acı ve ağrı hissi baş gösterir. Böyle bir durumda, anti-enflamatuvar ve ağrı kesici ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Bu şekilde bölgedeki şişliği ve acıyı azaltabilirsiniz. Doktorunuz sizin için en uygun ilacı önerecektir.

Kondroprotektif ilaçlar

Bu tür ilaçlar, dejeneratif eklem hastalığı için özel olarak üretilmiştir. Problemli eklemlere direkt olarak etki ederler. Bu ilaçlar sadece acı ve ağrıyı azaltmaz, aynı zamanda hareket kabiliyetini de iyileştirir. Kondroprotektif ilaçların içinde kondroitin sülfat, glukozamin sülfat ve hiyalüronik asit bulunur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Schinca, N., & Alvarez, J. (2012). artropatía neuropática o Pie de Charcot. TraumaTología Revista Biomedicina |Traumatología.

  • Paz Jiménez, J.; González-Busto Mújica, I.; Paz Aparicio, J. (2002). Artrosis : patogenia y desarrollo. Rev Ortop Traumatol.

  • Wainstein, E. (2014). Patogénesis de la artrosis. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70098-7


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.