Prediyabetli Hastalar İçin 3 Tarçınlı Reçete

Tarçınlı reçeteler, prediyabetli hastalar için iyi bir seçenek olabilir. Bu bileşenleri beslenme şeklinize nasıl dahil edebileceğinizi bilmek ister misiniz? Öyleyse, bu makaleyi mutlaka okumalısınız!
Prediyabetli Hastalar İçin 3 Tarçınlı Reçete

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Tarçın; turtalar, hamur işleri ve sütlaç gibi çeşitli tatlılar ile birlikte kullanılabilecek çok lezzetli bir baharattır. Bununla birlikte, demleme olarak da çok yaygın olarak kullanılır. Bugünkü yazımızda, prediyabetli hastalar için yararlanabilecekleri 3 tarçınlı tarif sunuyoruz.

Prediyabet hakkında bazı bilgiler

Prediyabet nedir?

Bir doktorun bu teşhisi koyması, hastanın kan şekerinin normalden daha yüksek olduğunu ve eğer bu sorun çözülmezse kişinin tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskinin oldukça yüksek olduğunu gösterir.

Bu teşhisinin olumsuz şekilde gelişmesini önlemenin yolu, kan şekerinin düşmesini sağlayabilecek bir dizi önlem almaktır. Bunlar da göz önünde bulundurulduğunda, prediyabetli hastalar için yardımı olabilecek 3 tarçınlı reçete vardır.

Prediyabetli hastalar: Tarçın ile çare bulun

Bir fincan sütün içine tarçın koyulmuş.
Bazı bilimsel araştırmalar, tarçının 2.tip diyabeti önlemeye yönelik özelliklerini desteklemektedir.

Medicinal Plants in the Treatment of Type 2 Diabetes Mellitus: A Review’daki bir makaleye göre tarçın, vücudun glikojeni daha etkili bir şekilde sentezlemesine izin vermektedir.

Yemek yerken aşağıda bulunan önerileri uygulamak, şekerin normal seviyelere dönmesini sağlayacak ve böylece hastaların 2.tip diyabete yakalanma riskini olabildiğince azaltacaktır.

1. Şeker yerine tarçın kullanın

Daha önce de bahsedildiği gibi, lezzetli bir içecek olması için süte tarçın eklenebilir. Birçok insan süte kakao ve tarçını birlikte eklemektedir fakat yalnızca tarçın eklendiğinde de sonuç çok lezzetlidir! Şekerlerin ve tatlandırıcıların sağladığı tatlılığı sunmadığı için tarçının tadı ilk başta çok lezzetli gelmeyebilir.

Tarçın, alışık olunandan farklı bir tatlılık sağlar. Bu nedenle önce çay ya da kakao ile birlikte süte ekleyerek başlanması önerilir. Daha sonra sadece tarçın eklemeye başlanabilir. Bu şekilde yapıldığında, damak tadı yavaş yavaş tarçının tadına alışacaktır.

2. Prediyabetli hastalar için tarçın çayı

Tarçının diyabetli hastalar için faydaları hakkında pek çok farklı çalışma halen devam etmektedir. Bununla birlikte, tarçını beslenme alışkanlıklarına eklemenin çok basit bir yolu tarçın çayıdır, ve bu çayı yapmak için sadece iki tarçın çubuğu ve bir bardak su yeterlidir.

  • Suyu kaynatmaya başlayın ve kaynama noktasına geldiğinde üzerine tarçını ekleyin.
  • Ardından ocaktan almadan önce 2 dakika daha kaynatın.
  • Şimdi karışımın dinlenmesi için 5 dakika bekleyin.
  • Bu sürenin sonunda, süzgeçten geçirin ve demlenen çayın tadını çıkarın.
bir fincan tarçın çayı
Düzenli olarak tarçın çayı içmek, prediyabet ile mücadele etmeye yardımcı olabilir.

3. Bazı yiyeceklere tarçın ekleyin

Tarçın baharatı da eklenebilecek bazı yiyecekler vardır. Örneğin, yulaf ezmesi tarçın ile birlikte çok lezzetli olur. Ayrıca tarçın, sütlaç ya da fıstık ezmesine de çok yakışır.

İran’a özgü Nar Tavuğu gibi tarçın içerebilen bazı yemek tarifleri de vardır. Şüphesiz, bu lezzetli baharatın tadını çıkarmanın yolları söz konusu olduğunda olasılıklar sonsuzdur. Öyleyse, prediyabetli hastalar için, tarçını beslenme biçimine dahil etmek çok olumlu etkileri olabilecek bir seçenektir.

Öneriler: Prediyabet hastaları için tarçın reçeteleri

Prediyabet hastaları için tüm bu tarçın tavsiyelerine rağmen, hiçbir şekilde doktorun talimatlarının göz ardı edilmesi önerilmemektedir. Başka bir deyişle, doktor onayı olmadan reçeteli ilaçların alınması asla bırakmamalı ya da ilaçların dozu değiştirilmemelidir.

Tarçın, yararlı olabilecek sağlıklı bir takviyedir, ancak hepsi bu: Bu sadece bir yardımdır. Bu yüzden doktordan gelen tavsiyelerin yerini asla alamaz.

Günlük hayatınızda tarçın tüketiyor musunuz? Tadını beğeniyor musunuz?

Düzenli olarak tarçın kullanan kişiler, başkalarının beslenme tipine dahil etme alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmak için tarçını nasıl tükettiklerini paylaşabilirler.

Ayrıca, prediyabet teşhisi koyulan ya da 2. tip diyabet için yüksek risk altında olan kişiler, doktorlarına daha sık tarçın yemek hakkında ne düşündüklerini sorabilirler.

Tüm bunlar kişiyi güvende ve sağlıklı tutacak ve beslenme şekillerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır, kan şekeri seviyelerini olması gereken yere getirmek söz konusu olduğunda tarçın vazgeçilmez olan bir şeydir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Calderín Bouza, Raúl Orlando, Monteagudo Peña, Gilda, Yanes Quesada, Marelys, García Sáez, Julieta, Marichal Madrazo, Sigrid, Cabrera Rode, Eduardo, Orlandi González, Neraldo, Yanes Quesada, Miguel Ángel, Adalys Rodríguez, Mercedes, Prieto Valdés, Mirtha, Carrasco Martínez, Bertha, & Hernández Yero, Arturo. (2011). Síndrome metabólico y prediabetes. Revista Cubana de Endocrinología22(1), 52-57. Recuperado en 10 de junio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-29532011000100010&lng=es&tlng=es.
  • Durán Agüero, S., Carrasco Piña, E., & Araya Pérez, M.. (2012). Alimentación y diabetes. Nutrición Hospitalaria27(4), 1031-1036. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5859
  • Negri, G. (2005). Diabetes melito: plantas e princípios ativos naturais hipoglicemiantes. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas41(2), 121-142.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.