Probiyotikler Vajinal Florayı Etkiler mi?
Probiyotiklerin vajinal flora üzerindeki etkisi son yıllarda incelenmiştir. Çalışmaların ana itici gücü, özel bölgede bulunan çeşitli bakteriler arasındaki dengenin korunması etrafında döner.
Bu mikroorganizmalar kadına herhangi bir zarar vermez; aksine vajina bölgesinde yaşarlar ve zararlı bakteriler, mantarlar, mayalar vb. gibi belirli faktörlerin saldırılarını durdurmaya yardımcı olmayı amaçlarlar. Özel sağlık bakımı söz konusu olduğunda, sürece dahil olan her bir faktörü iyi anlamak gerekir. Bu şekilde, her duruma dahil olan kısımları ve belirli konulara dikkat etmenin neden önemli olduğunu anlamak mümkündür.
Aşağıda, diğer ilgili yönlerin yanı sıra vajinal floranın yetersiz bakımından hangi sorunların ortaya çıkabileceğini açıklayacağız.
Vajinada sorunlar neden çıkar?
Vajinada komplikasyonlara neden olabilecek nedenler arasında şunlar vardır:
- Östrojen eksikliği (menstrüasyon sırasında kuruluk veya kanama nedeniyle).
- Vajinal mantarların varlığından kaynaklanan vajinal enfeksiyonlar.
- Gerekli özen gösterilmeden girilen cinsel ilişki.
- Vajinal florayı bozan hijyen ürünlerinin kullanılması (özel bölge hijyeni için uygun olmayan parfümlü sabunlar gibi).
Bu sorunların yılın en sıcak zamanlarında artması normaldir. Özel bölge daha yüksek nemden muzdariptir ve diğer risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Özellikle tatillerde daha sık kullanılan yüzme havuzlarında veya ortak banyolarda.
Bu yazımızı da okuyun: Vajinal sarkıklık ve 4 nedeni
Vajinal probiyotik nedir?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), probiyotik kavramını yeniden tanımladı: “yeterli miktarda uygulandığında konağın sağlığına fayda sağlayan canlı mikroorganizmalar kümesi”. Bu, Mikrobiyoloji ve Biyoteknoloji Bölümü Journal’ında yayınlanan bir çalışma ile kanıtlanmıştır.
Vajinal probiyotikler, vajinal flora ile bir arada bulunan canlı mikroorganizmalardır. Kadın mahrem bölgesi söz konusu olduğunda, sağlıklı olunduğu sürece, farklı türden bu milyonlarca bakteri uyum içinde tutulur.
Probiyotikler vajinal florayı nasıl etkiler?
Probiyotiklerin vajinal floradaki temel katkılarından biri ekosistemin dengesinin yeniden sağlanmasında işbirliği yapmaktır. Yeterli probiyotik olmadığında, savunma eksikliği nedeniyle enfeksiyonlar yeniden ortaya çıkar. Kronik vajinal rahatsızlıktan muzdarip kadınlar var.
Patojenik bakterilerin ilerlemesini durdururken aynı zamanda laktik asit de üretirler. Bu çalışma ile vajinal pH’da düşük bir asit seviyesini kontrol ederler.
Kısacası, dengesizliklerin olduğu ve bakteriyel vajinoz gibi hastalıkların ortaya çıktığı doğru olsa da; bu mikroorganizmalar sadece vajinayı korumak için vardır.
Probiyotiklerin vajinal floraya katkısının azaldığı durumlarda takviyelerle desteklemek mümkündür. Eczanelerden ağızdan ve vajinal ovüllerde alabilirsiniz.
Vajinal florada probiyotik eksikliği olduğunda vajinal enfeksiyonlar daha sık görülür
Vajinal floradaki bir dengesizlik aşağıdaki sorunlara neden olabilir.
Bakteriyel vajinoz
Sağlıklı bakteriler ile patojen bakteriler arasında bir bozukluk olduğunda vajinada bu enfeksiyon oluşur. Belli özellikleri olmasına rağmen genellikle çok fazla belirti göstermez. En göze çarpanlar arasında grimsi beyaz veya daha kalın bir renge sahip kötü kokulu bir akıntı vardır.
Kandidiyazis veya maya vajiniti>
“Vajinal kandidiyazis ” olarak da bilinir, kadınlar arasında çok yaygındır. Kaşıntıya, tahrişe ve akıntıya neden olan belirli bir mantarın oluşmasından kaynaklanır. En şiddetli vakalarda, idrar yaparken rahatsızlığa ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olur.
Semptomların yoğunluğu bir kadından diğerine büyük ölçüde değişebilir. Tekrarlamaması için tedavisinde hak ettiği önemi vermek gerekir. Dermatolojik Terapi’de yayınlanan araştırmaya göre probiyotiklerin bu soruna karşı etkili olduğu gösterilmiştir.
Enterobakteriyel enfeksiyonlar
Bu vajinal enfeksiyonlar çok yaygındır. Ve temel olarak, anal veya perianal bölgeden vajinal bölgeye mikropların bulaşması veya taşınmasından kaynaklanırlar. Tüm çevre bölge etkilenir ve bir uzmanı ziyaret etmek gerekir.
Mikrobiyotanın probiyotiklerle restorasyonunun, özellikle postmenopozal aşamada bu enfeksiyonlarla mücadelede etkili olduğuna dair kanıtlar var.
Bu yazımızdaki bilgileri de keşfedin: Postmenopozal Vajinal Atrofi
Probiyotik gıdalar vajinal flora ile nasıl ilişkilidir?
Probiyotik gıdaların vücuda büyük katkısı olur. Sağladıkları bu canlı mikroorganizmalar ince bağırsağa yerleşirler. Bu sayede vücudun bağışıklığının güçlenmesini sağlarlar ve besinlerin emilimini kolaylaştırırlar.
Vajinal probiyotiklerin kullanımlarını ve faydalarını zaten biliyorsunuz. Bunları kullanmadan önce daima doktorunuza danışmayı unutmayın; o, kullanımlarıyla ilgili şüphelerinizi gidermenize yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kim SK, Guevarra RB, Kim YT, Kwon J, Kim H, Cho JH, Kim HB, Lee JH. Role of Probiotics in Human Gut Microbiome-Associated Diseases. J Microbiol Biotechnol. 2019 Sep 28;29(9):1335-1340. doi: 10.4014/jmb.1906.06064. PMID: 31434172.
- Shenoy A, Gottlieb A. Probiotics for oral and vulvovaginal candidiasis: A review. Dermatol Ther. 2019 Jul;32(4):e12970. doi: 10.1111/dth.12970. Epub 2019 May 30. PMID: 31112355.
- Kim JM, Park YJ. Probiotics in the Prevention and Treatment of Postmenopausal Vaginal Infections: Review Article. J Menopausal Med. 2017 Dec;23(3):139-145. doi: 10.6118/jmm.2017.23.3.139. Epub 2017 Dec 29. PMID: 29354612; PMCID: PMC5770522.