Prostat Muayenesi Nasıl Yapılır?
Prostat muayenesi erkekler arasında genellikle tabu olan bir konudur. Birçoğu için, yaşamak istemedikleri bir mahremiyet istilası anlamına gelir. Ancak, zaman geçtikçe giderek daha fazla kabul görmüştür.
Prostat, sadece erkeklerin sahip olduğu bir bezdir. Mesanenin altında bulunur ve üretrayı çevreler. Daha sonra meni olacak sıvıyı üretme işlevine sahiptir.
Yıllar geçtikçe, prostat giderek büyür. Bu, tüm erkeklerde meydana gelen bir olgudur. 80 yaşındaki erkeklerin yaklaşık %70’inde anormal prostat büyümesi olduğunu biliyoruz.
Prostat kanseri en agresif ve ölümcül kanser formudur. Ayrıca, erkekler arasında en yaygın kanserlerden biridir ve belirgin bir ölüm riskine sahiptir.
Kadınlarda Pap smear ve mamografi önleyici onkolojik hastalık araçlarıdır. Aynı şekilde, prostat muayenesi de erkekler için önleyici bir araçtır.
Bir prostat muayenesi başlangıçta iki uygulamayı içerir: PSA testi ve dijital rektal muayene. Biri veya her ikisi de şüpheli sonuçlar üretiyorsa, tıp uzmanı görüntüleme ve prostat biyopsisi ile ikinci tanı aşamasına geçer.
Ama önce, her bir prostat muayenesini detaylandırmadan önce, bunları kimin alması gerektiğini açıklayacağız.
Prostat muayenesi endikasyonları
Prostat muayenesinin tüm erkekler için olmadığını açıklığa kavuşturmak önemlidir. Tıp bilimi, bu muayeneden kimin yararlandığını ve kimin yararlanmadığını belirlemek için yaş ve protokoller oluşturmuştur.
Ana parametreler hastanın yaşı ile ilgilidir:
- 50’nin üzerinde. Bu erkekler her yıl veya iki yılda bir prostat muayenesine girmek zorundadır.
- 45 ve 50 yaşları arasında. Prostat kanseri için risk faktörleri varsa bu yaş grubu bu testi yaptırmalıdır. Örneğin, siyah ırkların torunları veya prostat kanseri teşhisi konmuş bir aile üyesi olanlar.
- 40’ın altında. Kırk yaşın altındaki bir kişinin prostat muayenesi yaptırması nadirdir. Tıp uzmanları, prostat kanseri teşhisi konmuş birden fazla yakın akrabası olan adayları bu teste uygun olarak düşünmektedir.
Bir tıp uzmanı prostat muayenesi ihtiyacını belirlediğinde, PSA testi ve dijital rektal muayene isteyeceklerdir. Bu, bir kan örneği ve doktor ofisinde bir dijital rektal muayene ile laboratuvar teknikleri ile gerçekleştirilir.
Laboratuvar sonuçları normalse, hasta bir yıl içinde tekrar muayeneye girmek zorunda kalacaktır. Risk faktörü bulunmayan bazı durumlarda, hastalar her iki yılda bir PSA testi alabilirler.
Prostat spesifik antijen veya PSA
PSA, prostat muayenesinin ana bir parçasıdır. Prostat bezi tarafından üretilen bir maddenin kan seviyelerinde ölçülmesinden oluşur. Hastanın kanseri varsa, bu antijen yükselir ve bu tespit hastalık hakkında uyarır.
Bununla birlikte, PSA seviyeleri diğer kansersiz nedenlerden dolayı da artabilir. Aşağıdakiler yüksek PSA seviyelerine neden olabilir:
- Transrektal ultrason
- Prostatit – prostat enfeksiyonları PSA seviyelerini yükseltir
- Prostat büyümesi – benin prostatik hiperplazi olarak da adlandırılır, bu PSA seviyelerini değiştirir, ancak bunu kansere göre daha az güçlü bir şekilde yapar.
Erkeklerde PSA’nın standart referans değerleri 4 ng/mL’den azdır. 4 ila 10 ng / mL arasında prostat kanseri olasılığı vardır. PSA 10’dan yüksekse, kanser olasılığı çok yüksektir.
Bu makalede keşfetmeye devam edin: Kanser Tedavisi Üzerine Yeni Denemeler Yapılıyor
Dijital rektal muayene
Dijital rektal muayene prostat muayenesinin diğer bir bileşenidir. Muayene, bezin palpasyonu için hastanın rektumuna bir parmak sokulmasından oluşur.
İşlem, rahatsızlığı azaltmak için eldiven ve yağlama ile yapılır. Tıp uzmanları, hastanın sedyeye yatmasını ve mümkünse, daha az rahatsız edici ve daha az ağrılı bir yöntem olduğu için fetal bir pozisyon almasını önermektedir.
Muayene eden kişi, doktor veya hemşire, rektuma yakın olan prostat bezini palpe etmeye çalışır. Bu muayene onlara ulaşmalarını sağlar. Palpasyon sırasında tıp uzmanı, anormal bir süreci gösteren bir yumru veya sertleşmeyi tespit etmeye çalışır.
Bir anormallik tespit ederse, daha fazla incelemeye ihtiyaç duyacaklardır. Eğer yüksek bir PSA sonucu ile birleştirilirse daha da fazla inceleme gerekecektir.
Okumaya devam edin: İdrar Anomalileri Hakkında Her Şey Öğrenin
Anormal prostat muayenesi sonrası ne yapmalı?
Anormal bir prostat muayenesinin bir sonraki adımı, tanıyı netleştirmek için görüntüleme çalışmalarıdır. Doktor ultrasonlar ve gerekirse bezin biyopsisini isteyebilir.
Erken teşhis şarttır. Çok erken tespit edilirse, bu tümör tamamen tedavi edilebilir ve yönetilebilir. Sağlık profesyonelleri, ölümcül prostat kanseri vakalarını azaltma konusunda etkinliği nedeniyle prostat muayenesi yapmakta ısrar ediyor.
Erkeklerin korkularını aşmaları ve belirtildiğinde bu testi almaları önemlidir. Yıllık kontroller hayatlarına yıllar ekleyebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pow-Sang, Mariela, et al. “Cáncer de próstata en Latinoamérica.” Actas urológicas españolas 33.10 (2009): 1057-1061.
- González Vidal, Elsie, et al. “Índice PSA libre/PSA total: una herramienta para la detección precoz del cáncer de próstata.” Revista Archivo Médico de Camagüey 11.6 (2007): 0-0.
- Torres, Patricia Erazo. “Ecografía transrectal y cáncer de próstata.” Acta Médica del Centro 9.3 (2015): 61-64.