İdrar Anomalileri Hakkında Her Şey Öğrenin

Birkaç çeşit idrar anomalisi vardır. İdrarınızda değişiklikler görüyorsanız, doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.
İdrar Anomalileri Hakkında Her Şey Öğrenin
Alejandro Duarte

tarafından incelendi ve onaylandı. biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İdrar, böbreklerin organik atıkları ve fazla suyu filtreledikten sonra ürettikleri bir sıvıdır. Sonra, üretere ve son olarak depolandığı mesaneye ulaşır.

Genellikle %96 sudan oluşur. Kalan %4’ü üre, ürik asit, kreatinin, klorür vb. gibi çözünmüş maddelerden oluşur. İdrar bozukluğunuz varsa, doktorlar tüm bu maddeleri ölçecektir.

Mesaneden sonra, vücudunuz bu sıvıyı üretra yoluyla atar.

Mesane normal çalışıyorsa, üç ila beş saatte 170-180 cc idrarı depolayabilen bir organdır.

İdrar Anomalileri: Farklı Yönler

Tahliye Sorunları

hastanede idrar testi

Genel olarak, böbrek taşları idrarın çıkışını değiştiren temel sorunlardan biridir.

İdrarın çıkışı değişik birçok faktör veya hastalığa bağlı olarak değişir. Örneğin, genellikle taşlar tarafından engellenebilir, ancak tümörler de tıkanmaya neden olabilir. Bu değişiklikler mesanenin uygun şekilde boşalmasına izin vermez.

Buna karşılık, idrar çıkışı sorunları, özellikle hasta böbrek yetmezliği çekiyorsa, böbrek hastalıklarından da kaynaklanabilir.

Enfeksiyonlar ayrıca idrarın tahliye edilmesinin yanı sıra aşırı aktif mesane, idrar kaçırma ve erkeklerde iyi huylu prostat hiperplazisi gibi mesane kontrolü sorunlarını da etkiler.

Yapıdaki Değişikliklere Bağlı İdrar Anomalileri

Yukarıda açıkladığımız gibi, esas olarak sudan oluşmasına rağmen, başka elementler de içerir. Bu bileşenlerin seviyeleri artabilir veya azalabilir, bu da bir şeyin düzgün çalışmadığını gösterir.

Tahlil bazı hastalıkların teşhisine yardımcı olmak için bu bileşenleri ölçer.

Değişikliklere maruz kalabilecek bileşenlerden bazıları:

  • Proteinüri. Bu idrarda yüksek protein seviyeleri anlamına gelir. Diyabet, bazı zehirlenmeler, glomerülonefrit veya idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların varlığına işaret edebilir.
  • Glikozüri. Bu idrarda glikoz varlığıdır. Genellikle kötü diyabet hastalarında bulunur ve bazı böbrek hastalıklarının göstergesidir.
  • Piyüri. Bu idrarda cerahat varlığını ifade eder.
  • Hematüri. Bu idrar yolu enfeksiyonlarını, böbrek taşlarını veya kanserlere işaret edebilir. İdrarda kan bulunmasıdır.
  • Bakteriüri. Bu, idrar sistemindeki veya kanaldaki enfeksiyon belirtisi olabilir. İdrardaki bakteri varlığına işaret eder.

Miktardaki Değişikliklere Bağlı Anomaliler

İdrarın hacmi de değişebilir. Anüri, vücudun hiçbir idrar üretmemesidir. Aksine, poliüri normalden daha fazla idrara çıkma durumudur.

Bir diğer bozukluk, idrara çıkış düşük olduğunda ortaya çıkan oligüridir. Ayrıca, idrarın atılmaması anlamına gelen idrar retansiyonundan da bahsetmeliyiz.

Son olarak, idrarı tutamama istemsiz bir biçimde idrarı kaçırmadır. Bu durumda, çıkardığınız idrarın miktarını kontrol etmek güçtür.

Renkteki Değişikliklere Bağlı Anomaliler

İdrarın rengindeki en yaygın değişiklikler şunlardır:

  • Koyu sarı renk genellikle dehidratasyon belirtisidir.
  • Turuncu renk beta karoten bakımından zengin gıdaların aşırı alımından veya bazı ilaçların alımından kaynaklanıyor olabilir.
  • Kırmızı veya pembe renk genellikle idrarda kan varlığından gelir. Doktorlar buna hematüri diyor.
  • Mor renk genellikle kateteri olan hastalarda görülür. Bu, kateter tüpündeki bakterilerden dolayı bazı pigmentlerin transformasyonu nedeniyle ortaya çıkar.
  • Beyazımsı renk veya albüminüri. Bu, özellikle neoplazi veya abdominal travma durumlarında ciddi bir üriner enfeksiyon veya lenfatik fistül olabilir.

Renk değişimi üç günden uzun sürerse doktora gitmenizi öneririz. Muhtemelen anormalliğe neden olan problemi teşhis etmek için bazı testler yapacaklardır.

Ayrıca, başka anomali belirtileriniz varsa muayeneden geçmeniz önerilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Graff, L. (1983). Analisis De Orina. Analisis De Orina Graff.
  • Escalante-Gómez, C., Zeledón-Sánchez, F., & Ulate-Montero, G. (2007). Revisión Proteinuria, fisiología y fisiopatología aplicada. Acta Médica Costarricense. https://doi.org/http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022007000200004&lng=en
  • Andrés, E., Servicio, R., Fundació, N., & Barcelona, P. (2004). Fisiopatológica de la insuficiencia renal. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.