Psikolojik İstismarın Bilmeniz Gereken 6 Etkisi

Psikolojik istismar bir iz bırakır. Kişinin davranışlarında izler bırakır. Bu gerçekliğin farkında olun ve desteğe en çok ihtiyaç duyanlara yardım edin.
Psikolojik İstismarın Bilmeniz Gereken 6 Etkisi

Son Güncelleme: 13 Ocak, 2019

Fiziksel istismarın etkileri kolayca görülebilir. Sonuçta, kimse kırık bir kolu, morarmış gözü, yanıkları, dudak şişmesini ya da diğer yaraları gizleyemez.

Ancak, konu psikolojik istismar, manipülasyon, kötü muamele ve duygusal saldırı söz konusu olduğunda her şey değişir. Ona dokunamazsınız, göremezsiniz ya da röntgenini çekemezsiniz.

Etkisi çok karmaşıktır, çünkü mağdur sık sık yardım isteyemeyecek gibi hisseder. Bunu nasıl açıklayabilirsiniz? Özgüveniniz ve kimliğiniz gibi en samimi ve özel yanlarınız acı çekerken, karşınızdakinin inanmasını nasıl bekleyebilirsiniz?

Bu hiç kolay değildir. Kadınların ya da erkeklerin istismarı rapor edebilmeleri için iyi sistemler olmaması birçok kez yetersiz kalır. Bazen cüret edemezler. Korku içindedirler ve olası sonuçlardan, özellikle de onlara inanmayan insanlardan korkarlar.

Psikolojik istismar yıkıcıdır ve hayatları kati bir nedenden ötürü kısaltır: yakınınızdaki insanlardan, güvendiğiniz insanlardan ve hatta sevdiğiniz insanlardan gelir. Bunun zihninizde ve duygularınızda yaratabileceği etkiye bir göz atalım.

1. Utanç ve suçluluk duygusu

soyut sanat üzgün kadın

En acı verici, olumsuz olan şey başınıza gelen her şey için kendinizi suçlamaya başlamanızdır. Psikolojik manipülasyonun dışarıdan nasıl görüldüğü ile ilgili çok yaygın bir şeydir.

“İstirmar edilen kişinin kendisine yapılan tacize izin verdiği” ya da “Zayıf biridir, itilmeye, zarar verilmeye ve başkasının onu kontrol etmesine izin verir” gibi şeylerin düşünülmesinden bahsediyoruz.

Böyle konuşmalara çok dikkat edin. İstismara maruz kalan kişi duygusal bir kaos içindedir ve dışına çıkılması çok da kolay olmayan oldukça karmaşık bir durumdadır.

Bu duruma nasıl geldiğinizi düşündüğünüz zaman kendinizden utanmanız ortak bir olaydır. Sık sık olan başka bir şey de, tepki veremediğinizi, kendi başınıza bu delikten çıkabilmek için çok yalnız ve izole hissetmenizdir.

Bununla birlikte, bunun sizin hatanız olmadığını hatırlamak çok önemlidir ve her zaman bunun içinden çıkmanın bir yolu vardır.

2. Hafıza kaybı ya da gerçek dışı hisler

Yüksek düzeyde kaygı, stres ve sürekli acı çektiğiniz zaman, beyninizde hafıza ile bağlantılı olan hipokampüs gibi yapılar genellikle hacim ve bağlarını kaybeder. Kişi hafıza kaybı yaşar, konsantre olamaz, zihninde net kararlar alamaz. Öte yandan, gerçek dışı olma hissi de çok yaygındır.

Zihninizin durumu kişiselleştirmemek için gerçeklikten uzaklaştığı bir savunma mekanizmasıdır, bu nedenle “Bu benim başıma gelmiyor” diyebilirsiniz.

3. Duygusal istikrarsızlık ve ruh hallerinde değişim

Bir şeylerin değişmesini umduğunuz zamanlar olur. O zamanlar bazı şeylerin gelişebileceğini düşünürsünüz; mutluluk, bütünlük ve denge erişilebilir bir durumda olur.

Ancak, deliğe geri dönmek çok uzun sürmez. Hayal kırıklığı, hırs ve öfke, umutsuzluk ve korkuyla birlikte yeniden ortaya çıkar. Tüm duyguları aynı anda deneyimlemek yaygın bir şeydir. Kendi hayatınıza hakim olamıyormuş gibi hissedersiniz.

4. İstismar ve tekrarlayan fiziksel ağrı

psikolojik istismar

Psikolojik istismar kurbanı fiziksel olarak saldırıya uğramaz, ama er ya da geç vücutlarında yaşayacakları acılar aynı inceliktedir.

Kronik duygusal halsizlik kendini, yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, sindirim sorunları ve zayıflamış bir bağışıklık sistemine bağlı enfeksiyonlar gibi karakteristik semptomlarla gösterir.

Hiç şüphe yok ki, bu çok yaygın bir sonuçtur.

5. “Çıkış yolu yok” gibi hissetmek

Öğrenilen çaresizlik bir diğer yaygın semptomdur. Bu şekilde suistimale uğrayan kişi, bir noktada yapacağı hiçbir şeyin işe yaramayacağını düşünmeye başlar. Çoğu zaman kendilerini, söylediklerinin ya da yaptıklarının hiçbir şekilde istismarı sonlandıramayacağı yönünde ikna etmeye çalışırlar.

Bu, herhangi bir taciz ve istismar işareti sergileyen kişinin, hassasiyet ve samimiyet ile tedavi edilmesinin ne kadar temel ve gerekli olduğunu hatırlatmalıdır.

Asla “Ama ne diyorsun sen? Bunu sana yaptığına emin misin, yoksa sadece dramatik mi davranıyorsun?” gibi şüpheli düşüncelerle çıkmayın. Bunların yapacağı tek şey, insanı daha da derin bir umutsuzluğa sürüklemek, onları itmek ve yalnızlık duygularını yoğunlaştırmaktır.

6. İntihar düşünceleri

üzgün adam ve kuşlar kırmızı resim

Kişi kendine bir çıkış yolu olmadığını söyledikçe, intihar düşüncesi ortaya çıkabilir. Bu, ilk başta belirsiz bir fikir ve geçici bir arzudur. Ancak, bunun tek çözüm gibi geleceği bir an yaşanabilir.

Şahsın etrafında kimse varsa, tüm işaretler, kelimeler, vücut dili ve davranışlarına karşı çok hassas olmalıdır.

Psikolojik istismar bir iz bırakır. Kişinin davranışında işaretler bırakır. Bu gerçekliğin farkında olun ve en çok ihtiyaç duyanlara yardım edin.

Temel resim WikiHow.com’un izniyle yayınlanmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.