Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri: 8 Uyarı İşareti
Rahim ağzı kanseri kadınlar arasında en çok rastlanan kanser türlerinden ikincisidir. Rahim ağzı kanserinin belirtileri ve uyarıcı işaretleri öğrenerek bu hastalığı önlemek mümkün.
Rakamlar korkutucu olsa da kanseri önlemek ve zamanında teşhis ile başarılı bir şekilde tedavi etmek mümkündür.
Bugün rahim ağzı kanserinin belirtileri ve uyarıcı işaretleri yakından inceleyeceğiz. Özellikle, 8 belirtiye odaklanacağız.
Ayrıca bakınız: Rahim Ağzı Kanseri ile İlgili Bilmemiz Gereken 6 Belirti
Rahim ağzı kanserinin belirtileri
Rahim ağzı kanseri ilk önce rahim ağzının yüzeyindeki hücrelerde başlar. Dolayısıyla, düzenli vajinal muayene sırasında teşhis edilmesi kolaydır. Ayrıca yavaş bir ilerleme sürecine sahiptir.
İlk evresi olarak bilinen displazi, kanser öncesi duruma verilen isimdir. Bunun kansere dönüşmesi de uzun zaman alır.
Bu kanserin başlıca nedeni cinsel yolla bulaşan insan papillom virüsüdür (HPV).
Bazı enfeksiyonlar kendi kendine ortadan kaybolacağı gibi bazıları da serviksteki hücrelerde anormal derecede artış gösterir.
Bu virüs bulaştıktan sonra genellikle ilk zamanlarda herhangi bir belirti göstermez. Ancak bazı uyarıcı belirtiler teşhis edilmesinde önemli role sahiptir.
Gelin, bunlara bir göz atalım.
1. Rahim ağzı kanserinin belirtileri:nedensiz kilo kaybı
Diyet ya da spor yapmadan görülen ani kilo kaybı her durumda dikkat edilmesi gereken bir belirtidir. Evet doğru duydunuz, bu herkesin hayal ettiği bir şey olsa bile nedensiz kilo kaybı bir hastalığın işareti olabilir!
Bu belirtinin ortaya çıkmasında birden fazla faktör etkili olabilir. İştah kaybı ve vitamin eksikliği, rahim ağzı kanseri hastalarında yaygın görülen bir durumdur.
Anormal hücre artışı metabolizmanızın sağlığına olumsuz yönde etki edebilir. Bu da vücudunuzun besinleri düzgün bir şekilde sindirmesine engel olur.
2. Enflamasyon ve ödem
Rahim ağzındaki hücrelerin değişimi vücuttaki inflamatuvar dengelerin bozulmasıyla gözle görülür hale gelir. Bunun sonucunda da dokularda sıvı birikimi meydana gelebilir.
Rahim ağzı kanseri hastaları alt karın bölgesinde, vücudun alt kısmında ve bacaklarda enflamasyon olduğunu fark edecektir. Bunun nedeni hastalığın kan damarlarını da etkilemesidir.
3. Sistit
Sıklıkla sistite yakalanan kadınlar, bu durumun rahim ağzı kanseriyle ilgisi olabileceğini göz önünde bulundurarak dikkatli olmalıdır.
Nadir de olsa bu belirti, servikste ve mesanede kanser sebebiyle ortaya çıkan enflamasyonun bir sonucu olabilir.
Tümörler bu organları sıkıştırarak idrarın geçmesini engeller ve bu da idrar yollarında acıya sebep olur.
4. Genital siğiller
Genital siğiller rahim ağzı kanserinden sorumlu insan papillom virüsünün (HPV) en belirgin işaretidir.
Derideki küçük değişimler hoş bir görüntü ortaya çıkarmamasının yanı sıra çok kolay bir şekilde yayılır.
5. Rahim ağzı kanserinin belirtileri: Anormal akıntı
Vajinal akıntınızdaki değişiklikler, genellikle pH dengesinin bozulmasından dolayı oluşan mantar ve bakteri enfeksiyonlarının yol açtığı bir sorundur.
Akıntı sulu ya da normalden farklı bir kıvama veya kokuya sahip ise rahim ağzı kanserinin bir belirtisi olabilir.
Bunun sebebi rahim duvarındaki hücresel faaliyetlerin değişimiyle ortaya çıkan anormal salgılanmalardır.
Ayrıca bakınız: Rahim Kanseri Vakalarının %60’ı Önlenebilir
6. Cinsel ilişki sırasında acı duyma
Cinsel birliktelik esnasında acı duyulmasının birçok sebebi olabilir. Bununla birlikte, rahim ağzında büyüyen tümörlerin de buna sebep olması ihtimali önemlidir.
Bu acı rahim duvarında oluşan enflamasyonun bir sonucudur. Doğal kayganlaştırıcı etkisi sağlayan salgılarınızdaki dengesizliklerin neticesinde bu durum ortaya çıkar.
7. Sırtın alt bölgesinde gerginlik hissi
Diğer kanser türleri gibi rahim ağzı kanserinin de vücudunuzdaki dokularda bulunan enflamatuvar etkileşimler üzerinde ciddi bir etkisi vardır.
Aynı zamanda kan dolaşımını zayıflatır, kaslarınız ve dokularınız yeterli miktarda oksijen ve besin maddesi alamaz.
Bu durumda kaslar sıkışır ve devamlı süren bir ağrı baş gösterir. Ayrıca ağrı neredeyse her zaman sırtın alt bölgesinde ve bacaklarda olur.
8. Anemi
Hastalık ilerledikçe vücudunuz besin maddelerini olması gerektiği şekilde kullanmayı bırakır ve bu da iştah kaybına sebep olur.
Öncelikle gün içinde yorgunluk hissetmeye başlarsınız. Bunun yanı sıra zihinsel sağlığınızı da etkileyen anemi nöbetleri yaşamanız mümkündür.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında anemi bilhassa önemlidir. Çünkü düzensiz ya da aşırı kanamalı regl döneminlerine neden olabilir.
Bir kadın olarak bu belirtilere dikkat etmeniz çok önemlidir. Herhangi bir şüpheniz olduğunda jinekoloğunuzdan smear testi isteyin.
Düzenli sağlık kontrolleri bu hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edilmesinde kritik bir öneme sahiptir — özellikle de ailenizde rahim ağzı kanseri geçmişi varsa.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sales, K. J. (2014). Human Papillomavirus and Cervical Cancer. In Cancer and Inflammation Mechanisms: Chemical, Biological, and Clinical Aspects. https://doi.org/10.1002/9781118826621.ch12
- Mwaka, A. D., Orach, C. G., Were, E. M., Lyratzopoulos, G., Wabinga, H., & Roland, M. (2016). Awareness of cervical cancer risk factors and symptoms: Cross-sectional community survey in post-conflict northern Uganda. Health Expectations. https://doi.org/10.1111/hex.12382
- Issah, F., Maree, J. E., & Mwinituo, P. P. (2011). Expressions of cervical cancer-related signs and symptoms. European Journal of Oncology Nursing. https://doi.org/10.1016/j.ejon.2010.06.003