Rahim Ağzı Kanseri ile İlgili Bilmemiz Gereken 6 Belirti

Rahim ağzı kanseri, yüksek ölüm oranı nedeniyle en çok korkulan kanser türlerinden birisidir. Amerikan Kanser Derneği'ne göre, bu yıl rahim ağzı kanseri nedeniyle yaklaşık olarak 4120 kadın hayatını kaybedebilir.
Rahim Ağzı Kanseri ile İlgili Bilmemiz Gereken 6 Belirti

Son Güncelleme: 09 Aralık, 2018

Yukarıdaki rakamlar şaşırtıcı gelmiş olabilir, ama gerçek şu ki, rahim ağzı kanseri ilişkili ölüm oranlarıı son 30 yılda %50′ ye yakın oranda düşüş göstermiştir. Bunun çok çeşitli nedenleri var. Ancak uzmanlar tanı testleri geliştirmeye ve hastalığa neden olan faktörlerin yanı sıra belirtilerine ilişkin daha fazla bilgi edinmeye odaklanıyorlar.

Bu sayede kadınların kendilerini kontrol etmeleri için daha fazla araçları var, bu da sağlığımızda herhangi bir değişiklik olduğunu fark eder etmez doktora gitmemize yardımcı oluyor. Bu nedenle, bu kendi kendini değerlendirme yöntemleri kamuya açık hale gelirse, istatistikler farklı olabilir.

Bu kanser türü genellikle ileri yaşlarda ortaya çıksa da, kendiniz ya da bir aile üyesine yardım etmek için rahim ağzı kanseri belirtilerini öğrenmeye başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Bilgi, yalnızca kendi hayatınızı daha iyi kontrol etmek için değil, başkaları ihtiyaç duyduğunda da kullanılırsa güçtür.

En önemli rahim ağzı kanseri belirtileri

1. Siğiller

vajinal siğil

İnsan papilloma virüsü (HPV), özellikle vajinal bölgede siğiller halinde kendini gösterir. Bu virüs, rahim ağzı kanseri için önemli bir tetikleyicidir. HPV, bir kadının bu kanser türüne yakalanacağı anlamına gelmese de, HPV mevcut olduğunda olasılık daha yüksektir.

Artık bunu biliyorsunuz, vücudunuzda yeni bir siğil fark ederseniz sağlık durumunuzu kontrol ettirmek için bir doktora danışmaktan çekinmeyin.

2. Tuhaf vajinal akıntı

Hastalığın ilk adımlarından biri rahim duvarlarının tahrip olmasıdır. Bu, atıkların vajina yoluyla çıkarılmasına neden olur. Sağlıklı her kadının vajinal akıntısının görünüşü ve kokusu farklıdır. Bu aynı zamanda adet döngüsünün hangi aşamasında olunduğuna bağlı olarak değişir. Fakat herkes, kendi için neyin normal olduğunu bilir.

Akıntınızda değişiklikler olduğunu fark ederseniz, bir uzmana gitmenizi öneririz. Bu durumun genellikle vücudunuzda bir şeylerin düzgün çalışmadığı yönünde bir uyarı işareti olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

3. Alışılmadık ağrı ve kanama

ağrı ve kanama

Dediğimiz gibi, bu hastalık rahim duvarlarını tahrip eder. Eğer rahim ağzı kanseri fazla saldırganlık gösteriyorsa, rahim bölgesinde şiddetli bir ağrı hissetmek doğaldır.

Kan, rahim laserasyonunun bir sonucu olarak da görülebilir. İdrar torbası ve rektumda kan görülen vakalar da olmuştur. Sonuç olarak kan, idrar ve diğer boşaltım bölgelerinde görülebilir.

4. Anemi

Anemi, yukarıda bahsettiğimiz rahim ağzı kanseri belirtilerinin bir sonucu olarak, kadınlarda gelişebilecek en yaygın komplikasyonlardan biridir. Yorgunluk ve çarpıntı bu duruma eşlik eder ve bir şeyler yapmak için çok fazla çaba sarf etmediğinizde bile kendini gösterir.

Örneğin, alışkın olduğunuz merdivenlerden yukarı çıkarken aniden kalbinizin hızlandığını hissedersiniz. Bu, demir seviyenizi kontrol ettirmeniz gerektiğinin bir işaretidir.

5. İdrar bozuklukları

Rahim büyüdüğü zaman, onu çevreleyen organları, özellikle de böbrekleri ve idrar torbasını sıkıştırır. Bunların idrar geçişinde gerekli organlar oldukları göz önüne alındığında, engellenmeleri durumunda idrar yapmak zorlaşır.

Böylece, ağrıya neden olmasının yanı sıra, idrar torbası kendisini boşaltmayı bitiremediğinden, idrara çıktıktan sonra bile rahatsız hissedersiniz. Eğer size de böyle bir şey oluyorsa, bu doktora gitmeniz gerektiğinin bir işaretidir.

Boşaltım sisteminin sağlığımız için çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Atıklar vücudumuzun içinde kalırsa, kanımıza geçer ve buradan vücudumuzun tamamına dağılır.

6. Kilo kaybı

Beslenme alışkanlıklarınızı ya da yaşam tarzınızı değiştirmeden kilo vermeye başlarsanız, bunun neden olduğunu kendinize sormanız iyi olacaktır.

Hepimiz zayıf olmak isteriz, ancak kilo kaybının her zaman bir nedeni vardır. Başka bir deyişle, kilo kaybı asla kendiliğinden olmaz. Rahim ağzı kanserine genellikle iştah kaybı eşlik eder, bu da bizi endişelendiren bir konu olmalıdır.

Bunlar rahim ağzı kanserinin başlıca belirtileridir. Öğreneceklerinizden korktuğunuz için tıbbi muayeneyi ertelemeyin. Bu semptomların çoğu, tedaviye ihtiyaç duyan diğer küçük rahatsızlıkların belirtileridir. Korkmayın.

Her durumda konu sağlık olduğunda, zaman bizim dostumuzdur. Vücudumuzda neler olduğunu ne kadar çabuk bilirsek, bize saldıran şeyle de o kadar çabuk savaşabiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • de la Garza-Salazar, J. G., Morales-Vásquez, F., & Meneses-Garcia, A. (2017). Cervical cancer. Cervical Cancer. https://doi.org/10.1007/978-3-319-45231-9
  • Sales, K. J. (2014). Human Papillomavirus and Cervical Cancer. In Cancer and Inflammation Mechanisms: Chemical, Biological, and Clinical Aspects. https://doi.org/10.1002/9781118826621.ch12
  • Cervical Cancer Action. (2009). New options for cervical cancer screening and treatment in low-resource settings.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.