Rahim Polipleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Rahim polipleri rahmin iç duvarında büyüyen çıkıntılardır. Farklı boyutlara sahiptirler, bir ila birkaç santim arasında değişebilirler. Hatta bazıları bir golf topunun büyüklüğüne bile erişebilir.
Uzmanlar rahim poliplerinin yaygınlık seviyesinin ne olduğunu henüz bilmiyorlar. Bunun nedeni bu poliplerin birçok vakada herhangi bir semptoma sebep olmaması. Bundan dolayı kadınlar da bu konu hakkında doktorlarına danışmıyorlar. Ancak uzmanlar rahim polipleri durumunun görülme sıklığının dünya genelindeki kadınların %10 ila %24’ü arasındaki kısmında görülecek şekilde olduğunu tahmin ediyorlar.
Rahim polipleri en yaygın şekilde 40 ila 65 yaşları arasındaki kadınlarda ortaya çıkıyorlar. Buna rağmen 12 yaşındaki kızlarda ve 81 yaşındaki kadınlarda rahim polipleri vakaları da görülmüş durumda. Bundan dolayı herhangi bir yaşta ortaya çıkabilecekleri söylenebilir.
Rahim Polipleri Nelerdir?
Rahim polipleri rahmin iç duvarındaki küçük oluşumlardır. Bu duvar endometriyum olarak da bilir, bundan dolayı rahim polipleri “endometriyal polipler” olarak da bilinirler. Hücre proliferasyonu ve bunu takiben endometriyumun büyümesi dolayısıyla ortaya çıkarlar.
Bir kadın bir veya birden fazla rahim polipine sahip olabilir. Polipler genellikle rahimin içerisinde kalırlar ancak zaman zaman rahim ağzından geçerek vajinaya da ulaşabilirler. Menopoza yaklaşan ya da menopoz olmuş kadınlarda daha yaygındırlar.
Rahim poliplerinin büyük bir çoğunluğu iyi huyludur. Sadece %0.5 ila %1 arasındaki kısımları kötü huyludur. Genellikle, kötü huylu polipler menopoz sonrasında ortaya çıkan, 2.5 cm’den daha büyük olan ve menopoz sonrası kanamasına sebep olan poliplerdir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Menoraji: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Semptomları ve Tanısı
Çoğu rahim polipi semptomlara sebep olmaz ve genellikle rutin muayeneler sırasında tespit edilirler. Semptomlar görüldüğü vakalarda bu semptomlar genellikle aşağıdaki şeyleri içerir:
- Anormal kanama: Menstürasyon sırasında çok ağır kanama (menoraji) – bu kanamanın menstürasyon ile bir ilgisi yoktur. Diğer bir deyişle, menopoz sonrasında (metroraji) ya da seks sonrasında kanama gerçekleşir.
- Kısırlık: Hamile kalmakta zorluk çekmek ya da hamile kalamamak bu durum ile ilintili olabilir.
- Kürtaj
- Acı: Bu, polipler vajinaya ulaştığında ortaya çıkar.
Tıbbi profesyoneller rahim poliplerini çeşitli testler yaparak teşhis ederler, bu testlerden bazıları aşağıdadır:
- Transvajinal ultrason: Bu test vajinaya çubuk şeklinde bir cihaz ile bakılarak gerçekleştirilir. Bu süreç ses dalgaları aracılığı ile bir görüntü oluşmasını sağlar.
- Histeroskopi: Vajina ve servikse esnek, ince, ışıklı bir tüp yerleştirilir. Bu tıbbi profesyonellerin organın içini görebilmesine yardımcı olur.
- Endometriyal biyopsi: Bu test vakumlu bir kateter ile yapılır. Tıbbi profesyonel sonrasında incelenmek üzere laboratuvara verilen bir örnek alır. Ancak bu test yüzde yüz güvenilir değildir.
Bu yazımızı da okumalısınız: Rahim Fibroidi Nedir? Bu 5 Önemli Bilgiyle Birlikte Öğrenin
Rahim Poliplerinin Sebepleri
Bilim rahim poliplerinin neden ortaya çıktığını bilmez. Poliplerin ortaya çıkması ile ilgili olası genetik, hormonal ve diğer tipli kökenlere dair hipotezler önerilmiştir. Ancak henüz kesin bir sonuç bulunmamaktadır.
Bununla birlikte uzmanlar bazı risk faktörleri bulunduğunu tespit etmişlerdir. Bu risk faktörleri şunlardır:
- Yüksek östrojen seviyeleri
- Tamoksifen kullanımı – bu doktorların meme kanseri için reçetelediği bir ilaçtır ve rahim poliplerinin oluşum riskini arttırır
- Menopoz sonrası hormon tedavisi
- Obezite
- Hipertansiyon
- Diğer hastalıklar – Lynch sendromu, Cowden sendromu ve polip oluşumu ile ilişkilendirilen diğer nadir görülen hastalıklar
Diğer İlginç Veriler
Bu durumun tedavisi için genelde kullanılan yöntem poliplerin cerrahi olarak alınması ya da polipektomidir. Bu prosedür rahime kürtaj veya kazıma yapılarak, ya da histeroskopi yolu ile cerrahi rezeksiyon yapılarak gerçekleştirilir. Cerrahi rezeksiyon en güvenli ve etkili yöntemdir.
Uzmanlar tıbbi profesyonellerin aşağıdaki durumlar gerçekleştiğinde ameliyat yapması gerektiğini belirtir:
- Semptomatik premenopozal kadınlar
- 1.5 cm’den daha büyük çaplı polipi olan asemptomatik premenopozal kadınlar
- Semptomatik ve asemptomatik postmenopozal kadınlar
Polipin tamoksifen kullanımı dolayısıyla ortaya çıktığı durumlarda tıbbi profesyoneller her bir durumu kendi içinde dikkatlice incelemelidir. Bu bağlamda önerilen şey tüm kadınların olası herhangi bir problemin tespit edilebilmesi açısından periyodik kontroller için jinekoloğa gitmeleridir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ralph, C., Zajer, C., De Petris, V., Gejman, R., & Cuello, M. (2014). Pólipo endometrial, una causa infrecuente de sangrado genital anormal en la adolescencia. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(4), 305-310.
- Kent A. Endometrial polyp investigation. Rev Obstet Gynecol. 2009;2(3):201.
- Nijkang NP, Anderson L, Markham R, Manconi F. Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment. SAGE Open Med. 2019;7:2050312119848247. Published 2019 May 2. doi:10.1177/2050312119848247
- Kanthi JM, Remadevi C, Sumathy S, Sharma D, Sreedhar S, Jose A. Clinical Study of Endometrial Polyp and Role of Diagnostic Hysteroscopy and Blind Avulsion of Polyp. J Clin Diagn Res. 2016;10(6):QC01–QC4. doi:10.7860/JCDR/2016/18173.7983
- Lieng M, Istre O, Qvigstad E. Treatment of endometrial polyps: a systematic review. 2010. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK79302/