Reflüyü Önlemek için 8 Pratik İpucu

Reflüyü Önlemek için 8 Pratik İpucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Reflü, mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkarak ağza gelmesidir. Genellikle üst karın bölgesinde oluşan bir yanma hissiyle tanımlanır. Bu makalede reflüyü önlemek için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

Reflü göğüs ağrısı, mide yanması ve yutkunma güçlüğü gibi semptomları da beraberinde getirir. Yiyecekleri ve sıvıları midede tutma işlevine sahip kapakçık kası özofagus sfinkterinin düzgün çalışmaması sonucunda oluşur.

Tam olarak bir hastalık sayılmasa da, belirli aralıklarla ortaya çıkabilir. Bu yüzden, reflü komplikasyonlarına maruz kalmamak için bazı önlemler almak önemlidir. Bu yazımızda sizinle reflüyü önlemek için size yardımcı olacak 8 ipucu paylaşıyoruz. Deneyin!

1. Reflüyü önlemek için mideyi tahriş edecek yiyeceklerden kaçının

reflüyü önlemek işlenmiş et çeşitleri

Kötü yeme alışkanlığı reflü durumunun devamlı olarak kendini göstermesinin başlıca sebebidir. Fazla büyük porsiyonlarda veya zararlı yiyecekler yemek mide yanması ile mide tahrişine yol açan yaygın sebeplerdir. Bu yüzden şu yiyeceklerin tüketimini sınırlı tutmanız en iyisi olacaktır:

  • İşlenmiş etler
  • Rafine unlar
  • Tatlı ve hamur işi
  • Baharatlar
  • Konserve yiyecekler
  • Sodyum bakımından yüksek yiyecekler

2. Reflüyü önlemek için kilo verin

Reflü, fazla kilolu ya da obez insanlarda daha sık görülür. Fazla kiloların midede yarattığı baskı mide asidinin yemek borusuna geri çıkmasına sebep olur. Sağlıklı bir kiloda olmak sindirimi destekler ve reflünün oluşmasını önler.

3. Sigarayı bırakın

sigarayı bırakmak

Sigara içenler midedeki ve yemek borusundaki fazla asidi kontrol altına almak istiyorsa sigarayı bırakmalıdır. Tütündeki toksinler, mide yanmasına sebep olan mide asidini dengeleyen salvia maddesinin üretimini azaltır. Ayrıca ağzınızın ve boğazınızın kurumasına sebep olarak daha fazla problemlere yol açabilir.

4. Rahat giysiler giyin

Birçok insan görmezden gelse de, dar giysiler giymek reflüye sebep olan faktörlerden biridir. Dar kot, kemer ve bazı tişörtler karındaki baskıyı artırır ve yemek yedikten sonra mide sıvılarının sızmasına sebep olur.

  • Reflüyü önlemenin basit bir yolu olarak daha bol kıyafetler giyin ve yemek yedikten sonra birkaç düğmenizi çözün.

5. İyi bir duruşunuz olsun

kötü duruşu yüzünden beli ağrıyan kadın

Yemek yerken ve yedikten sonra bedeninizin duruşu sindirim sisteminizin çalışmasında önemli bir role sahiptir. İyi bir duruş, yiyeceklerin ağzınızdan midenize doğru yaptığı hareketi kolaylaştırır ve yer çekimi de mide asidinin olması gerektiği yerde durmasını sağlar.

  • Yedikten sonra yatmak ya da uygun olmayan bir pozisyonda durmak karın kasılmalarını ve mide asidinin yukarı çıkma ihtimalini artırır.

6. Reflüyü önlemek için çeşitli çaylar için

Doğal içeriklerin asit giderici ve sindirimi düzenleyici özellikleri, reflünün semptomlarını önleme ve tedavi etme konusunda çok işinize yarayacaktır. Bunlar midenin pH’ını düzenler ve yemek borusunun düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Tavsiye edilen çaylardan bazıları:

  • Nane
  • Kakule
  • Rezene
  • Tarçın
  • Zencefil
  • Hardal tohumu
  • Keten tohumu

7. Reflüyü önlemek için stresten kaçının

stresli kadın

Kendinizi düzenli olarak stresli durumlarda bulmanız, birçok insanın gözden kaçırdığı; reflünün en büyük sebeplerinden biridir. Bazı insanlar stresin reflüyle hiçbir ilgisi olmadığını düşünse de, bu ikisi aslında oldukça ilişkilidir.

  • Stresli olduğumuzda gergin tepkiler veririz ve bu tepkiler sindirim borusunda oluşan süreçlerin işleyişini değiştirir; bu da sindirim zorluklarına yol açar.
  • Ayrıca adrenalin gibi uyarıcıların da salgılanmasını artırır; bu da mide asinin daha fazla salgılanmasıyla ilişkilidir.

8. Alkol tüketiminizi sınırlayın

Çok fazla alkol içmek mide zarını tahriş edebilir ve reflü gibi birçok rahatsız edici semptomlara yol açabilir. Alkoldeki toksinleri sindirmek zordur ve midedeki asidin ağza doğru yukarı çıkmasını engelleme görevini yürüten mide kapakçığını tıkar.

Karnınızda ya da boğazınızda kuvvetli bir yanma hissi mi var? Bu problemden sıkça şikayet ediyorsanız, reflüyü kontrol altında tutmak için verdiğimiz tüm bu ipuçlarını uygulayın. Semptomlar geçmezse ya da hiçbir sebep yokken ortaya çıktıysa, daha ciddi bir hastalığın buna sebep olmadığından emin olmak için doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sethi S, Richter JE. Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Curr Opin Gastroenterol. 2017 Mar;33(2):107-111. doi: 10.1097/MOG.0000000000000337. PMID: 28146448.
  • Richter JE, Rubenstein JH. Presentation and Epidemiology of Gastroesophageal Reflux Disease. Gastroenterology. 2018 Jan;154(2):267-276. doi: 10.1053/j.gastro.2017.07.045. Epub 2017 Aug 3. PMID: 28780072; PMCID: PMC5797499.
  • Ness-Jensen E, Lagergren J. Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro-oesophageal reflux disease. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2017 Oct;31(5):501-508. doi: 10.1016/j.bpg.2017.09.004. Epub 2017 Sep 7. PMID: 29195669.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.