Regl Dönemim Düzensizse Ne Yapabilirim?
Bazı kadınlar regl görmeme anlamına gelen amenoreden veya düzensiz regl dönemlerinden muzdariptir. Hamilelik olasılığı, menopoz ve olası patoloji ihtimalleri bir jinekolog tarafından elenir elenmez bu rahatsızlığı mümkün olduğunca kısa sürece tedavi etmelisiniz ve bu da neyse ki doğal tedavilerle mümkündür.
Adet döneminiz düzensizse, bu yazıda olası sebepler ile düzenli bir regl dönemi için doğal tedavileri sizler için ele alacağız.
Polikistik Over Sendromu (PCOS)
Özellikle birkaç ay üst üste regl görülmediği zaman ortaya çıkan patolojik amenorenin ana sebebi Polikistik Over Sendromu veya PCOS’dur. Bu durum teşhisi konmamış olmasına rağmen birçok kadını etkilemektedir. Genelde istenmeyen, aşırı kıl büyümesi, regl sancıları, üreme sorunları veya aşırı kilolu olma gibi başka belirtiler ile beraber görülür.
Bu hastalığı tedavi etmenin en etkili yolu düzensiz regl dönemlerini önlemede ve amenoreden mustarip kadınlarda yumurtlamayı düzenlemede geleneksel olarak kullanılan bir ot olan hayıt ya da vitex agnus castustur.
PCOS’nin yanında düşük seviye progesteron ve prolaktin görüldüğü durumlarda hayıt kullanmanız özellikle tavsiye edilir. En az 3-4 ay boyunca 200 mg’lık öz kullanabilir ve ardından sonuçları değerlendirebilirsiniz.
Şu da ilginizi çekebilir: Şiddetli Regl Dönemi için Doğal Tarifler
Hormonal değişiklikler
Genel anlamda tüm hormonal bozukluk çeşitlerinin tedavisinde bize yardımcı olan doğal tedaviler mevcuttur. Bu yazımızda kadınların sağlığı için oldukça faydalı olan And dağları kökenli Maca isimli etkili bir tedavi yönteminden bahsedeceğiz.
Bu kök tablet veya toz formunda mevcuttur. Toz formu, aldığınız dozu daha iyi kontrol etmek istiyorsanız daha uygundur. Küçük bir miktarla başlamanız ve adım adım arttırmanız önerilir, aksi takdirde enerji veren özelliği gerginliğe yol açabilir.
- Şok tedavi olarak, günde 6 ile 9 gram arası alabilirsiniz.
- Devam dozu ise günde 3 gramdır (yaklaşık bir silme çay kaşığı).
Bağırsak tıkanıklığı
Amenorenin görünür bir sebebi olmadığı ve daha önceden herhangi bir hormonal bozukluk yaşamadığınız durumlarda, bağırsak sağlığınızı analiz etmelisiniz, çünkü bağırsağın iltihaplandığı ve doğrudan yumurtalıkları etkilediği görülmüştür.
Bu sebeple bağırsak rahatsızlığınızı doğal yollarla tedavi etmeli ve ardından regl döngünüzün düzene girip girmediğini görmek için en az bir ay kadar beklemelisiniz.
Meyve ve sebze, baklagiller, tam tahıllar ve kuruyemiş tarzı gıdaları bolca tüketmeli ve keten tohumu veya erik gibi bağırsak çalıştırıcı özel gıdaları da beslenmenize eklemelisiniz.
Duygusal stres
Yukarıdaki sebepleri elememize rağmen hala kendi durumumuza teşhis koyamadığımız zaman bedenimiz üzerinde büyük etki yaratabilecek duygusal ve sinirsel sorunları düşünmeliyiz.
Hayatımızda aile, iş veya başka bir nedenle alakalı bir sıkıntımız varsa ve insomnia, hazımsızlık, anksiyete veya asabiyet gibi diğer stres belirtilerinden muzdaripsek, o zaman aşağıdakiler gibi rahatlatıcı özellikli doğal takviye kullanmanızı öneririz:
- Melisa otu (limon otu olarak da bilinir)
- Çarkıfelek özütü
- Ihlamur çayı
- Kediotu kökü
Ayrıca Bach çiçeği özütü de her türlü duygusal sorunun şiddetini doğal yöntemlerle hafifletmemize yardımcı olacaktır.
Papatya çayı
Papatya çayı amenore ve düzensiz adet döngüsüyle savaşmanın eski ve ekonomik bir yoludur. En az bir ay boyunca günde üç bardak içmeye çalışın. Bu şifalı bitki ayrıca regl sancılarımızı da doğal yöntemlerle tedavi eder.
Bu yazımıza da bir göz atın: Reglim Gecikti: Endişelenmeli Miyim?
Maydanoz
Maydanoz sağlık için çok faydalıdır ve demir gibi birçok mineral yönünden zengindir; ayrıca düzenli regli teşvik eder. Maydanozdan faydalanmanın en iyi yolu tariflerimize günlük olarak ekleyerek çiğ olarak tüketmektir. Hatta maydanozdan yapılan ünlü bir Arap salatası dahi vardır.
İnce doğrandığında maydanozu her türlü salatayı süslemek ve hatta sosuna katmak için dahi kullanabilirsiniz. Son olarak, maydanozu sağlıklı yeşil smoothielere de ekleyebiliriz. Bu içecekler karaciğer sağlığı için son derece faydalıdır.
Geleneksel Çin Tıbbına göre karaciğer kanı temizlediği için doğrudan regl görmeyle ilgili bir organdır. Bu sebeple karaciğerimize iyi bakarsak aynı zamanda regl döngülerimizi de düzenlemiş oluruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bretault, M., & Christin-Maitre, S. (2015). Amenorrea. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(15)69769-0
- Rodríguez Jiménez, M. J., & Hernández De La Calle, I. (2015). Protocolo diagnóstico de amenorrea en adolescentes. Adolescere.
- Toro, J. (2000). Trastornos del comportamiento alimentario y amenorrea: Anorexia y bulimia nerviosas. Cuadernos de Medicina Reproductiva. https://doi.org/10.1097/WCO.0000000000000180
- Capote Bueno, M., Segredo Pérez, A., & Gómez ZayasI, C. (2011). Climaterio y Menopausia. Rev Cubana Med Gen Integr. https://doi.org/10.1038/298272a0