Renal Apseler ve Tedavileri
Renal apseler, bir böbreğin veya her iki böbreğin etrafında irin birikmesidir. Genellikle akut kortikal apse rüptürünün sonucudur. Ne yazık ki, renal apselerin teşhis edilmesi zor olduğu için yüksek mortalite oranları vardır.
Ortalama 46 yaşında ortaya çıkarlar ve vakaların %80’i kadınlardan oluşur. Çocuklarda nadir olmalarına rağmen sonuçları ciddi olabilir. Bunlar sepsis, ciddi böbrek hasarı veya hatta böbrek kaybıdır.
Renal apseler için risk faktörleri
Uzmanlar bazı zemin hazırlayan faktörleri belirlemişlerdir. En önemli faktörlerden bazıları şunlardır:
- Şekerli diyabet.
- Böbrek taşları.
- İdrar yolları enfeksiyonu.
- Vezikoüreteral reflü.
- Travma.
- Kanserler.
- Karaciğer hastalığı.
Hastaların %40’ında birden fazla ilişkili risk faktörü vardır. 10 yıldan fazla bir süre önce diyabet tanısı konan hastalar daha yoğun bakım ve nefrektomiye ihtiyaç duyarlar.
Semptomlar tanıdan önce ortalama 11 gün sürmektedir. Bununla birlikte, hastaneye yatırıldığında hastaların sadece %35’i doğru teşhis edilir. Bu, belirli klinik verilerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Nedenleri
Renal apselere mesanede başlayan idrar yolu enfeksiyonları neden olur. Sonra böbreklere ve etraflarındaki bölgeye yayılırlar. İdrar yolu veya üreme sistemi cerrahisi veya kan dolaşımı enfeksiyonu da renal apseye yol açabilir.
En büyük risk faktörü, idrar akışını engelleyen ve enfeksiyona neden olabilecek böbrek taşlarıdır. Bakteriler böbrek taşlarına yapışır ve antibiyotikler onları orada öldüremez.
Renal apseli kişilerin %20 ila %60’ında böbrek taşı bulunur. Renal apseler için diğer risk faktörleri, diyabet, anormal bir idrar yolu, travma veya intravenöz ilaç kullanımıdır.
Devamını okuyun: Böbrek Ağrısını Rahatlatmak İçin 6 İçecek
Belirtiler ve tanı
Renal apsenin semptomlarından bazıları titreme, ateş, terleme ve yanal ağrı veya karın ağrısıdır. Bununla birlikte, ağrı kasık veya bacağa yayılabilir. Ek olarak, hasta sırt hassasiyetinden muzdarip olabilir.
Teşhis testleri şunları içerir:
- Kan testleri ve kan kültürü.
- Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması.
- İdrar kültürü ile idrar tahlili.
Tedaviler
En yaygın olarak kabul edilen tedavi, apselerin perkütan olarak veya açık cerrahi ile drenajıdır. Renal apseleri tedavi etmek için, irin deri veya ameliyat yoluyla yerleştirilen bir kateterden boşaltılabilir.
Benzer şekilde, antibiyotikler başlangıçta damar yoluyla uygulanmalıdır. Daha sonra, enfeksiyon iyileştiğinde hasta oral tedaviye geçebilir. Açık drenaj, böbrek apselerini çözme olasılığı en yüksek seçenektir.
Aşağıdaki yazıyı da beğenebilirsiniz: Böbrek Taşı İçin Limon, Zeytinyağı ve Elma Sirkesi
Renal apseler için antibiyotikler
Antibiyotikler bu durum için ilk tedavi hattıdır. İlaçlar ve hastanın ne kadar süre yatması gerektiği sağlık durumuna bağlıdır. Bununla birlikte, tıp uzmanları idrar testlerinde bulunan bakterileri de dikkate almalıdır.
Genellikle, böbrek enfeksiyonunun belirti ve semptomları tedaviden birkaç gün sonra kaybolmaya başlar. Bununla birlikte, hastanın bir hafta veya daha uzun süre antibiyotik almaya devam etmesi gerekebilir.
Uzmanlar, enfeksiyonun ortadan kalktığından emin olmak için başka bir idrar kültürü yapılmasını önermektedir. Bununla birlikte, enfeksiyon devam ederse, hasta başka bir antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyacaktır.
Enfeksiyon şiddetli ise, hastaneye yatış gerekebilir. Bu durumda, tedavi intravenöz antibiyotik ve sıvıları içerebilir.
İyileşmeniz sırasında rahatsızlığı azaltmak için aşağıdakiler gibi bir dizi önlem alabilirsiniz:
- Isı uygulayın. Ağrıyı hafifletmek için karnınıza, sırtınıza veya yan bölgelerinize sıcak bir kompres yerleştirin.
- Ağrı kesici kullanın. Ateşi düşürmek veya rahatsızlığı azaltmak için asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanın.
- Sıvı tüketin. İyi bir miktar su içmek, idrar yolu yoluyla bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, enfeksiyon kaybolana kadar alkol veya kahve içmekten kaçınmalısınız.
Sonuç olarak, renal apseler tıbbi müdahale gerektiren ciddi komplikasyonlardır. Herhangi bir semptom fark ederseniz, teşhis edilebilmesi ve sorunun korkunç sonuçlara yol açmadığından emin olmak için bir uzmana danışmak en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
SeattleCloud. (2011). Abseso renal y perinefrítico. In Urología Práctica.
-
Castañeda-Hernández, J. C., Lozano-Triana, C. J., Camacho-Moreno, G., & Landínez-Millán, G. (2017). Abscesos renales en pediatría: reporte de caso. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v65n4.59327
-
Goity F., C., Correa A., E., & Daniels S., P. (2012). Absceso renal en el embarazo TT – Renal abscess in the pregnancy. Rev Chil Obstet Ginecol.