Romatoid Artrit Sorununuz Mu Var? İşte Birkaç Tavsiye

Romatoid artrit otoimmün kaynaklı kronik, iltihabi bir hastalıktır. Esas olarak eklemlerde kendini göstererek ağrı, ödem ve katılığa yol açar. 
Romatoid Artrit Sorununuz Mu Var? İşte Birkaç Tavsiye

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Tüm otoimmün rahatsızlıklarda olduğu gibi romatoid artrit hastalığının nedeni bilinmemektedir. Ancak destekleyen teoriler arasında genetik yatkınlık (bilim adamları çoklu genetik hastalık olduğuna inanırlar, yani pek çok farklı gen sorumludur), enfeksiyonlar ve sigara, stres ve benzeri çevresel etkenler bulunmaktadır.

Romatoid artrit kadınlarda erkeklere oranla 3 kez daha sık görülür, muhtemelen östrojen fazlalığına bağlıdır. 35-55 yaş aralığında başlar ancak daha erken de ortaya çıkabilir.

Romatoid artritin belirtileri

Romatoid artrit eklemlerin esas olarak kıkırdak zarında olmak üzere eklem ve etrafındaki dokularda iltihap oluşturur. Başlangıçta kol ve bacaklardaki küçük eklem yerlerinde, örneğin el bilekleri ve parmak eklemlerinde başlar.

Sonuçta eklemde şişme, ağrı, uyuşukluk ve sıcaklık hissine neden olur.  Romatoid artrit hastalarında hareketleri kısıtlayan sabah sertliği sık görülür, bu sertlik gün içinde giderek azalır.

Eklemlerle ilişkili olmayan diğer belirtiler de olabilir, mesela güçsüzlük, genel huzursuzluk hissi, yorgunluk, ateş ve romatoid nodüller gibi. Romatoid nodüller romatoid artrit için çok karakteristiktir, tendonların üzerinde ve yüksek gerilim olan yerlerde ağrısız sert yumrular şeklinde belirirler.

Romatoid artrit tedavisi

Romatoid artrit için erken tanı ve tedavi çok önemlidir çünkü böylece hastalık kontrolü, semptomların azalması ve her şeyden önemlisi ilerlemesini yavaşlatma sağlanabilir.

Romatoid artrit için farklı ilaçların kullanıldığı pek çok çeşit tedavi vardır, bunlar arasında anti-inflamatuar ilaçlar, monoklonal antikorlar ve hastalık modifiye edici tedaviler yer alır. Her hasta için hangi tedavinin uygun olduğuna karar veren kişi doktor, yani romatologdur.

Bu yazımıza da bir göz atın: Eklem Ağrıları için Doğal Tedaviler

Yine de aklınızda olsun, ilaçlar semptomları iyileştirse ve hastalığın ilerlemesini önleseler de romatoid artriti tamamen tedavi eden bir ilaç bulunmamaktadır. Bu nedenledir ki bilim adamları hastalığın nedenini ve olası tedavileri  her zaman araştırmaktadırlar.

İlaç tedavisine ek olarak genel olarak size faydası olabilecek bazı noktalar şunlardır:

  • Günde 8-10 saat uyumaya gayret edin ve dolaşımınızı bozmayacak bir pozisyonda uyuduğunuzdan emin olun.
  • Sağlıklı beslenme ve alışkanlıklar esastır.
  • Yoğun ağrı dönemlerinde özellikle elinizi çalıştıran aşırı egzersizden kaçınmalısınız. Ayrıca eklemlerinizde tekrarlayıcı hareketler ve fazla ayak hareketlerinden de kaçının.
  • Romatoid artritinizin daha az ağrılı olduğu dönemlerde etkilenen eklemelerinizin bulunduğu alanlardaki kaslarınızı güçlendirmek için düzenli egzersiz yapın.
  • Hangi egzersizlerin en faydalı ve yapması en kolay olduğu konusunda bir fizyoterapistten yardım alabilirsiniz.

Eğer romatoid artritten muzdaripseniz hastalığı kontrol eden iyi tıbbi tedaviyi saptayarak ve bu basit noktaları aklınızda tutarak daha az ağrıyla hayatınızı sürdürebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rutherford, A., Nikiphorou, E., & Galloway, J. (2017). Rheumatoid arthritis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_3
  • Weissmann, G. (2006). The pathogenesis of rheumatoid arthritis. In Bulletin of the NYU Hospital for Joint Diseases.
  • Rosen, A., & Diamond, J. S. (2010). Arthritis & rheumatism. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/art.27480

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.