Roseola: Komplikasyonları ve Önlenmesi
Roseola, çoğunlukla altı ay ile iki yaş arasındaki küçük çocukları etkileyen viral bir hastalıktır. Yüksek ateşe ve ateş kayboldukça gelişen deri döküntüsüne yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. Altıncı hastalık veya roseola infantum olarak da bilinir. Bu yazıda hem bu durumla hem de roseolanın komplikasyonlarıyla ilgili her şeyi bulabilirsiniz.
Roseolanın işaretleri ve semptomları
Bir çocuk, roseola hastalığı olan bir çocukla temas ettiğinde ve enfekte olduğunda, enfeksiyonun belirtileri bir veya iki hafta içinde ortaya çıkacaktır. Roseola ile enfekte olup hafif belirti ve semptomlar yaşamak mümkündür. Bu nedenle hastalığı tespit etmek zor olabilir.
Bu hastalığın yol açabileceği belirtilerden bazıları şunlardır:
Ateş
Roseola kaynaklı ateş, 3- 7 gün arası sürer. Ateş azaldıktan sonra, birkaç saat ile birkaç gün arası sürebilecek bir döküntü görülür. Roseola, genellikle ani bir yüksek ateşle – 39.44 derecenin üstünde – başlar.
Ateş sırasında veya öncesinde, bazı çocuklarda boğaz ağrısı, burun akıntısı veya öksürük de görülebilir. Ateşin yanı sıra, çocuğun boynundaki lenf nodüllerinde şişlik de olabilir. Ateş 3-5 gün arası sürer.
Deri döküntüsü
Çoğu durumda, ateş geçtikten sonra bir deri döküntüsü ortaya çıkar. Küçük pembe lekelerden veya çıkıntılardan oluşur. Bu lekeler genellikle düzdür ancak bazıları kabarık da olabilir.
Tipik olarak, döküntü, göğüste, sırtta ve karında görülür. Daha sonra boyuna ve kollara yayılır. Bazen bacaklara ve yüze bile yayılabilir.
Kaşıntılı veya rahatsız edici olmayan bu döküntünün kaybolması birkaç saatten ile birkaç gün arası sürebilir. Diğer belirtilerden ve semptomlardan bazıları şunlardır:
- Bebeklerde ve çocuklarda sinirlilik
- Hafif ishal
- İştah azalması
- Şişmiş göz kapakları
Roseola önlenebilir mi?
Roseola bulaşıcıdır. Enfeksiyon, roseola hastalığı olan bir çocuk konuştuğunda, hapşırdığında veya öksürdüğünde yayılır ve enfekte damlacıklar diğer insanlara nefes alma yoluyla bulaşabilecek şekilde havaya karışır.
Damlacıklar çevredeki yüzeylere de düşebilir. Başka insanlar bu yüzeylere dokunduktan sonra ağızlarına veya burunlarına dokunurlarsa yine enfekte olabilirler.
Bu hastalık, yüksek ateş evresindeyken yayılabilir. Ancak döküntü aşamasına geçtiğinde yayılamaz. Roseola’yı önlemenin bir yolu yoktur.
Ancak küçük çocukları yetişkinlerden çok daha fazla etkilediği için, uzmanlar, çocukluk döneminde geçirilen roseola atağının, bu hastalığa uzun süreli olarak bağışıklık kazandırabileceğine inanıyorlar. İnsanlar birkaç kez bu hastalığı kapabilir ancak bu yaygın görülen bir şey değildir.
Doktorlar roseola tanısını nasıl koyar?
Tanıyı koymak için doktor, hastanın tıbbi geçmişini araştıracaktır. Bu durumun tanısı, genellikle ateş kaybolana ve döküntü ortaya çıkana kadar net değildir. O durumda doktor ateşin başka bir enfeksiyon türüne bağlı olmadığından emin olmak için testler yapılmasını isteyebilir.
Çoğu tedavi yüksek ateşi azaltmaya odaklanır. Antibiyotikler işe yaramaz çünkü bu hastalığa neden olan bir bakteri değil bir virüstür.
Bunu da okuyun: Virüsler ve Bakteriler Arasındaki Farklar
Roseolanın komplikasyonları
Roseola’nın olası komplikasyonlarından bazıları şunlardır:
Çocuklarda ani nöbetler
Bazen roseola hastalığı olan bir çocuk nöbet geçirir ve vücut ısısında hızlı bir artış olur. Bu durumda bilincini kaybedebilir ve vücudu sarsılabilir. Ayrıca geçici olarak mesane veya bağırsak kontrolünü kaybedebilirler.
Sağlıklı küçük çocuklarda ateşli nöbetler genellikle geçicidir ve bazen zararlıdır. Roseola ile ilişkili komplikasyonlar nadiren ortaya çıkar. Roseola hastalığına yakalanan çoğu sağlıklı çocuk ve yetişkin hızlı bir şekilde tamamen iyileşir.
Zayıflayan bağışıklık sistemi
Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler tekrar roseola hastalığına yakalanabilirler veya daha önce geçirdikleri bir enfeksiyon tekrar gelişebilir. Genel olarak virüslere karşı daha az dirençli oldukları için daha ağır vakalar geçirme eğilimindedirler ve hastalıkla savaşmaları da daha zordur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Loo, M. (2009). Roseola. In Integrative Medicine for Children. https://doi.org/10.1016/b978-141602299-2.10054-4
-
Craddock, D. (1955). Roseola Infantum. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.4923.1219-a
-
Meade, R. H. (1989). Exanthem subitum (Roseola infantum). Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/0738-081X(89)90032-1