Bebeklerde ve Çocuklarda Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonları 0-5 yaş arası çocuklarda yaygındır. Semptomların erken fark edilmesi ve sonrasında gelen tedavi yalnızca birkaç gün içinde iyileşmeyi garanti edecektir. 
Bebeklerde ve Çocuklarda Kulak Enfeksiyonu
Sergio Alonso Castrillejo

Yazan ve doğrulayan eczacı Sergio Alonso Castrillejo.

Son Güncelleme: 22 Ocak, 2021

Bebeklerde ve çocuklarda kulak enfeksiyonu çok yaygın görülen bir durumdur. Hatta neredeyse yarısı hayatlarının ilk yılında en az bir kez kulak enfeksiyonu geçirir. Ayrıca bademcik iltihabı dışında bir çocuk doktorunun çocuğa antibiyotik yazmasına en sık neden olan durumdur.

Soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonlarının çoğu kış aylarında meydana gelir. Ayrıca alerji sorunları olan ve sigara içenlerin etrafında yaşayan çocukların bunlara yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Bebeklerde kulak enfeksiyonu nasıl saptanır?

Bunu bilmiyor olabilirsiniz ama orta kulak iltihabı – orta kulağın enflamatuvar hastalıklarının bir grubu-  orta kulağın hava boşluğuna, ağız boşluğundan bakteri veya virüslerin girmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bunun yanında bölgedeki mikroorganizmaların anormal bir şekilde çoğalması, irine ve kulak zarının şişmesine yol açar. Bu da çocuğun ağrı çekeceği anlamına gelir.

Halihazırda devam eden bir nezle süreci olduğunda bu enfeksiyon daha sık görülür. Bunun nedeni kanalın genellikle mukus dolu olması ve virüs ve bakterilerin aşırı derecede büyümesi için mükemmel koşulların oluşmuş olmasıdır.

kulak çocuk doktor
Kulak enfeksiyonu sıfır ile 5 yaş arasında en sık görülen bulaşıcı hastalıklardan biridir.

Bebeklerde ve çocuklarda kulak enfeksiyonu semptomları

Bu durumun belirtileri, genellikle çocuğun yaşına bağlıdır. Bebeklerde, sinirlilik, beslenmeyi reddetme, iştah kaybı, kusma ve hatta daha ileri seviyedeki vakalarda dış kulakta irin olarak kendini gösterir. Yatay pozisyondayken kulak basıncı arttığından ağrı, genellikle uykuda olduklarında artar. Ayrıca ateş ve üşüme/titreme de olabilir.

Uygun tedaviyi en kısa sürede uygulayabilmek için bu enfeksiyonun belirtilerini erken evrelerde saptayabilmek önemlidir. Bu, komplikasyonların önlenmesine yardımcı olarak iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Bebeklerde kulak enfeksiyonu için ev yapımı çözümler

Kendi başınıza teşhis koymaya çalışmamanız çok önemlidir; bunun yerine, herhangi bir enfeksiyondan şüpheleniyorsanız bir doktora danışın. Aşağıdaki ilaçlar sadece doktorunuz tarafından reçete edilen tedavi için tamamlayıcıdır. Doktorun verdiği tedavinin yerine geçmez. Gördüğünüz gibi bunlar daha çok ağrıyı ve iltihabı yatıştırma amaçlıdır.

1. Doğal yağların ve bitki infüzyonlarının uygulanması

doğal yağlar
Bazı tıbbi bitkiler, kulakta rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar özelliklere sahiptirler.

Nane, kekik, lavanta veya papatya gibi bazı otların, analjezik, antiseptik ve anti-enflamatuar etkileri vardır. Prosedür, infüzyonun hazırlanmasından, içine steril bir gazlı bezin batırılmasından ve bebeğin bunun bebeğin kulağına uygulanmasından oluşur.

Benzer şekilde çocuğun orta kulağındaki ağrıyı ve kaşıntıyı yatıştırmak için zeytin veya badem gibi bazı doğal yağlardan birkaç damla uygulayabilirsiniz.

2. Hafif sıcak kompreslerin uygulanması

Sıcak suya batırılmış bir kompres, bebeğin kulağının dışına uygulanabilir. Steril gazlı beziniz yoksa, bir termal tohum torbasını birkaç saniye mikrodalgada bekletin. Bu, bölgedeki dolaşımı teşvik edebilir ve enfeksiyon nedeniyle oluşan rahatsızlığı hafifletebilir. Bunu yaparken torbanın veya bezin aşırı sıcak olmadığından emin olun.

3. Okaliptüs buharının inhalasyonu

buhar çocuklarda kulak enfeksiyonu
Uçucu yağ buharları boğaz ve kulak iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir ve yatıştırıcı bir etki sağlar.

Buhar solumak, orta kulak iltihabı nedeniyle ortaya çıkan ağrıyı etkili bir şekilde yatıştırabilir. Kaynar su dolu bir kaseye biraz okaliptüs veya nane yaprağı ekleyin, bebeğin başının üzerine bir havlu koyun ve buharın inhalasyonunu sağlamaya çalışın. Günde iki ya da üç kez aynı işlemi tekrarlayın. Yanıkları önlemek için aşağıdaki yönergeleri izlemeniz çok önemlidir:

  • Öncelikle, sıcak su kasesinin yüksek, sağlam bir yüzeyin üzerinde olduğundan ve devrilemeyeceğinden emin olun.
  • Ayrıca kaseyi sallamayın veya üzerine eğilmeyin.
  • Buharın gözlerinizle temas etmesine izin vermeyin. Gözleriniz kapalı ve buhardan uzakta olmalıdır.
  • Son olarak sıcak su kasesini çocukların veya evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yerde tutun.

4. Antibakteriyel etkisi olan infüzyonların uygulanması

Bu son ipucunda, sarımsak veya soğan ile bir infüzyon yapabilir ve bebeğin kulağına birkaç damla uygulayabilirsiniz. Öncelikle bir tencere suyu kaynama noktasına getirin ve içine soğan veya birkaç diş sarımsak ekleyin. Daha sonra içinde hiçbir katı parçacık kalmayacak şekilde bu sıvıyı süzün. Soğumasını bekleyin ve uygulamaya geçin.

Son olarak, anti-enflamatuvar özelliklere sahip bu ilaçların, ağrıyı ve rahatsızlığı yatıştırmak için iyi olduğunu size hatırlatmalıyız. Ayrıca reçete ettikleri tedavi ile ilgili olarak her zaman çocuk doktorunuzun talimatlarını takip etmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.