Sabahları Uyanmanızı Zorlaştıran 7 Yanlış

Hafta içi uykunuzdan ettiğiniz feragatı, hafta sonları daha fazla uyuyarak telafi edeceğinizi düşünseniz de bu yalnızca uyku kalitenizi düşürmenize neden oluyor. 
Sabahları Uyanmanızı Zorlaştıran 7 Yanlış

Tarafından yazılmıştır Lorena González

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sabahları erken uyanmakta zorlanıyor musunuz? Eğer öyleyse, uyanmayı daha da zor hale getiren bazı yanlışları yapmaktan kaçınmalısınız. Ve eğer sekiz saatlik bir uykunun ardından kendinizi hala yorgun hissediyorsanız, erken uyanmak için düzeltmeniz gereken bu 7 kötü alışkanlığı dikkatle okuyun.

1. Günlük bir rutine sahip olmak erken uyanmak açısından oldukça önemlidir

yeni uyanmış ve gerinen bir kadın

Belirli bir günlük rutine sahip olmamak sabahları uyanmanızı çok daha zor hale getirir. Yaşamınızın, gündelik ritminiz, ya da daha basitçe anlatacak olursak, maksimum ve minimum faaliyet gösterdiğimiz periyotlar arasında değişim gösteren biyolojik saatiniz tarafından yönetildiğini unutmamanız gerekiyor. 

  • Her gece aynı rutini izlemek yerine farklı saatlerde yatağa gitmek, döngünüzün bozulmasına sebep olur.
  • Bu durum uyuşukluğa ve yorgunluğa neden olabilir. İşte bu yüzden her gün aynı saatte yatmak önemlidir.

2. Tüm hafta sonunu yatakta geçirmeyin

Tüm hafta sonunu yatakta geçirmek çok cazip bir fikir gibi görünebilir fakat bunu yapmayın. İş günlerinde 5-6 saat uyurken hafta sonu geldiğinde uyku sürenizi iki katına çıkarmanız vücudunuzun biyolojik ritminin bozulmasına sebep olur.

  • Uykunuzu bölün. Çünkü uzun saatler süren uykular diyabete, kardiyovasküler hastalıklara ve obeziteye davetiye çıkarabilir.
  • Hafta sonu erken uyanmak için bir alarm kullanabilirsiniz.

3. Alarmınızı ertelemeyin

erken uyanmak için alarm kuran adam

Alarmı kapattıktan hemen sonra tekrar uyumanın size hiçbir faydası olmaz. Bunu yaparsanız başınıza gelecek tek şey, öncekinden daha derin bir uykuya dalmak ve çok daha yorgun bir halde uyanmak olacaktır.

  • Yapabileceğiniz en iyi şey alarmı gerçekten uyanacağınız saate kurmanızdır. Bu şekilde kendi iradenizi de sınamış olacaksınız.

4. Hiçbir ışığı açık bırakmayın

Retinanız herhangi bir ışığa maruz kaldığı zaman melatonin hormonunun vücudumuzdaki üretimi yavaşlar. Bu hormon, gündelik ritmimizi düzenlemekten sorumludur ve eksikliği uyku bozukluğuna yol açar.

  • Buna doğal ışıklar, televizyon ya da telefon LED’lerinde yanıp sönen ışıklar da dahildir. Bu yüzden yapılacak en iyi şey, uyumadan önce yatak odasında bulunan bütün elektronik aletleri kapatmak olacaktır.

5. Kahvaltıyı atlamayın

sağlıklı kahvaltı ve yulaf

Kahvaltı, biyolojik saatinizin doğru çalışmasına yardımcı olur. Günün ilk öğününü yemeden önce ne kadar beklerseniz, vücudunuz stres hormonu olarak anılan kortizol seviyesini o kadar arttırır.

6. Karbonhidrat ve şeker tüketmek

Geceleri karbonhidrat ya da şeker tüketmeyin. Bu tür yiyecekleri gece tüketmek sadece kilonuzu değil, uykunuzu da kötü yönde etkileyecektir.

  • Yüksek glisemik endeksi olan ürünler vücuttaki kortizol seviyesini arttırır.
  • Pizza, patates, ekmek gibi yiyeceklerin etkisi 4-5 saat sürdüğü için bu tür yiyecekleri tükettikten en az beş saat sonra yatağa gitmeniz faydalı olacaktır. Bu tür karbonhidrat içeren yiyeceklerin yerine yoğurt ya da düşük yağlı etler tercih etmeniz en iyisidir.

7. Dağınık bir odada uyumayın

dağınık bir evde oturan kadın

Dağınık bir odada uyumak, gün içinde tamamlamaya fırsat bulamadığınız işleri beyninize hatırlatır. Güzel kokan temiz nevresimlerin içinde uyuduğunuzda bu olay gerçekleşmez, aksine erkenden yatağa gitmek için heveslenirsiniz. Bu yüzden, kaliteli bir uyku için yatak odanızı temiz ve toplu tutmanız önemlidir.

Bütün bu adımları izlemek düşündüğünüzden daha kolay gerçekleşecektir, bu yüzden bir an önce başlamaktan çekinmeyin. Eğer bu zamana kadar güzel bir gece uykusunun özlemini çektiyseniz, bunu başarmanın ne kadar kolay olduğunu gördüğünüzde şaşıracaksınız. 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.