Safra Kesesi Aldırdıktan Sonra Yapılacak En İyi Diyet

Ameliyattan sonra doktorunuz büyük olasılıkla size beslenmeniz için bir tavsiye listesi verecektir. Ancak, bu makalede, safra kesesi alındıktan sonra ne yemeniz ve ne yememeniz gerektiği ile ilgili bazı ipuçlarını sizinle paylaşacağız.
Safra Kesesi Aldırdıktan Sonra Yapılacak En İyi Diyet
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Safra keseniz alındı mı yoksa yakında alınacak mı? Bu olduğunda, insanlar daha sonra ne yemesi gerektiği konusunda şüpheleri olur. Doktorunuz büyük olasılıkla size bir tavsiye listesi verecektir. Bununla birlikte, hala bazı şüpheleriniz olabilir. Hadi şüpheleri ortadan kaldıralım.

İzlemeniz gereken diyet tavsiyelerine bir göz atmak kesinlikle süreçte size yardımcı olabilir. Bunu göreceksiniz, biraz kısıtlayıcı bir diyet olmasına rağmen, takip edilmesi imkansız değildir. Kesinlikle bu önerileri uygulayarak, kısa bir süre içerisinde iyileşebilirsiniz. Ne için bekliyorsun? Bugün kendine bir şans ver ve safra kesesi ameliyatından sonra düzenli bir şekilde bu diyeti uygula!

Safra kesesini aldırdıktan sonra neden bazı diyet değişiklikleri yapmanız gerekiyor?

Bilmeniz gereken ilk şey, safra kesesinin, onsuz yaşayamayacağınız küçük bir organ olmasıdır. Fonksiyonu, yediğiniz yağları sindirmek için karaciğer tarafından üretilen safrayı depolamaktır.

renkli safra kesesi

Bu nedenle, safra kesesine sahip olmadığınız zaman, bağırsaklarınız yüksek yağlı gıdalardan gelen besinleri emmekte zorluk çekecektir. Ayrıca, sık sık karın ağrısına ve ishale neden olabilir.

İyi yiyecekler

Aşağıdaki yiyebileceğiniz yiyeceklerin listesi var. Herhangi bir mide probleminden kaçınmak için daha verimli bir beslenme planı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Pişmiş sebzeler

Sebzeleri günlük hayatta yemek çok önemli. Safra kesesi yoksa, bağırsağınızı temiz tutmak daha da önemli hale gelir. Bu nedenle, pişirilmiş sebzelerin sindirilmesi daha kolaydır ve safranın neden olduğu asitliği azaltmaya yardımcı olur. Bir nevi vücudunuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olursunuz.

Çiğ sebzelerle ilgili problem, midenizin onları sindirmek için daha çok zamana ihtiyacı olması ve daha çok enerjiye sahip olması anlamına gelir. Aynı miktarda lif sağlasalar da, onları engellemek en iyisidir, böylece vücudunuzun işini daha da zorlaştırmamış olursunuz. En çok önerilen sebzeler:

  • Biber
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Brokoli
  • Lahana
  • Havuç
  • Karnıbahar

Çözünebilir liflerdeki yüksek besinler

Çözünebilir liflerdeki yüksek besinler

Çözünebilir lif yemek, asitin midedeki olumsuz etkilerini azaltır ve sindirimi kolaylaştırır. Bu besin, safrayı daha etkili ve hızlı bir şekilde ortadan kaldırmaya yardımcı olur. En iyi seçenekler:

  • Elma
  • Fasulye
  • Brüksel lahanası
  • Havuç
  • Yaban mersini
  • Muz
  • Mercimek
  • Yağsız proteinler

Safra kesesi alındıktan sonra insanların etlerden uzak durması gerektiğine dair bir inanç vardır. Ancak, bu bir yarı gerçek yarı yalan. Açıkçası yağlı etlerden kaçınmalısınız, ancak yağsız proteinleri sıklıkla yiyebilirsiniz. Doktorlar, jambon, hindi, dana eti, tavuk ve hindi, balık ve yumurta kesimlerini sık sık öneriyorlar.

Sağlıklı yağlar

Vücudunuzdan safra kesesi çıkarıldıktan sonra yağları olduğu gibi sindiremese de, yine de sağlıklı yağlara ihtiyacınız vardır. Bu iki çok iyi örnek, avokado, sardalye ve somon balığı, ceviz, badem, zeytin, keten tohumu, chia tohumu gibi omega 3 ve omega 6 yağ asididir.

Safra kesesi alındıktan sonra kaçınmanız gereken besinler

Artık safra kesesi çıkarıldıktan sonra ne yiyebileceğinizi biliyorsunuz, ne pahasına olursa olsun kaçınmanız gereken yiyeceklerden bahsetmenin zamanı geldi. Aşırı görünse de, bu diyetin ardından gereksiz rahatsızlıkların önlenebileceğini unutmayın, bu konu önem arz etmektedir.

kızarmış patates ve ketçap
  • Kızartılmış yiyecekler. Bunlar, safra kesesine sahip olsanız bile, diyetinizden tamamen çıkarmanız gereken ilk yiyeceklerdir. Kızarmış yiyecekler, kardiyovasküler sağlığınızı etkileyen sindirimi zor yağları içerir ve kızartılmış gıdalar tüketmek ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Yüksek yağlı gıdalar. Belirli yağları yemelisiniz, ancak yüksek yağlı gıdalardan kaçınmak önemlidir. Doğal olabilirler ama mide ekşimesi ve geri akışa neden olurlar. Bazı örnekler pastırma, yüksek yağlı peynir, sığır ve koyunun yağlı kesimi ve tavuk derisi içerir. Bitkisel yağlar: bazı bitkisel yağlar omega 3 ve omega 6’yı sağlasa da, bunları önlemek için en iyisi, pişirildikten sonra sindirimi zorlaştırır. Mayonez veya ketçap gibi yiyecek içeren yiyeceklerden kaçınmak önemlidir.
  • Hazır gıdalar. Hazır yiyecekler, açlığınızı doyurmak için basit bir çözüm gibi görünebilir, hem vakitten kazanır hem de daha ucuza mal edebilirsiniz. Bununla birlikte, hazır gıdalar da hızlı bir şekilde kötü hissettirecek şeker, rafine edilmiş un ve sağlıksız yağlar içerir. Bazı örnekler çerezler, ekmekler, hazır çorbalar, cips vb. İleride sağlıksız kilo alımına, diyabete, tansiyona ve obeziteye yol açabilir. Safra kesesi diyeti haricinde de hiç bir zaman hazır gıda tüketimini önermiyoruz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Yueh TP., Chen FY., Lin TE., Chuang MT., Diarrhea after laparoscopic cholecystectomy: associated factors and predictors. Asian Journal of Surgery, 2014. 37: 171-177.
  • Altomare DF., Rotelli MT., Palasciano N., Diet after cholecystectomy. Curr Med Chem, 2019. 26 (19): 3662-3665.
  • Kim JE., O’Connor LE., Sands LP., Slebodnik MB., et al., Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: a systematic review and meta analysis. Nutr Rev, 2016. 74 (3): 210-24.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.