Safra Kesesi Problemleri ve 6 Belirtisi

Bu yazıdaki belirtiler, bazı başka problemlerden dolayı da kaynaklanabilir. Ancak bahsedilen bu belirtileri düzenli olarak deneyimliyorsanız, gerekli olan kontrolleri yaptırmanız için bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde doğru teşhisi ve tedaviyi kendinize sağlayabilirsiniz.
Safra Kesesi Problemleri ve 6 Belirtisi

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan küçük bir organdır. Asıl görevi ise, yağların parçalanmasına yardımcı olan safrayı salgılamaktır. Bazen safra kesesinde çeşitli problemler görülebilir. Safra kesesi problemleri ve 6 belirtisini öğrenmek için okumaya devam edin!

Safra Kesesi Problemleri ve 6 Belirtisi

Safra kesesi safra salgılayarak, bağırsakta tutulan bazı atıkların parçalanmasına yardımcı olur. Bunlarla birlikte, bu organın işleyişinde bazı sorunlar da ortaya çıkabilir. Bazen, bu organın kanallarında birtakım maddeler vücut tarafından tutulabilir ve bu nedenle safra geçişini engelleyen etkenler ortaya çıkabilir.

Sonuç olarak, bu belirtilere zamanında yeterli dikkati göstermezseniz eğer, yaşam kalitenizi güçlü bir şekilde etkileyebilecek bir dizi semptom oluşabilir. Bu yüzden, bu belirtilerin kendilerini nasıl gösterdiklerini bilmek oldukça önemlidir. Bu belirtileri düzgün bir şekilde tanımladıktan sonra, gerekli tedaviyi almak için bir doktora görünmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Şimdi ise, safra kesesi problemleri belirtilerini sizinle paylaşacağız.

1. İltihap ve gaz

karnı ağrıyan kadın

Safra keseci sindirim sürecinde rol alır. Bu organ, yağların parçalanmasını sağlayan bir maddenin salınımını sağlar.

Safra kanallarında safra geçişini zorlaştıran engeller olduğunda, sindirim daha zor hale gelir. Daha sonrasında ise, iltihaplanma ve bağırsak gazı gibi semptomlar kendini gösterir. Bu durum, atık maddelerin birikmesinde kaynaklanmaktadır. Atılma işlemi en iyi şekilde gerçekleşmediğinde bu gaz fermente olur ve vücudunuzda bir rahatsızlık hissi yaratır.

2. Ağrı ve karında ağırlık hissi

Daha önceki sindirim rahatsızlıklarına eklendiği takdirde, safra kesesinden kaynaklanan sorunlar karın ağrısına ve ağırlık hissine neden olur. Bazen sırtınızın sağ tarafına kadar uzanan bu ağrı, sindirim sisteminizin zayıf olmasından kaynaklanan enflamatuvar dengesizlikler nedeniyle kendini gösterir.

  • Ağrı, genellikle aniden ortaya çıkar ve yaklaşık 15 dakika boyunca sürer.
  • Ardından, 12 ile 15 saat boyunca ortadan kaybolur ve sonrasında yeniden ortaya çıkar.

Bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka tıbbi yardım alıp bu sorunu analiz ettirmeniz gerekmektedir. Çünkü bu problem, aynı zamanda safra taşının bir habercisi de olabilir.

3. Bulantı ve baş dönmesi

midesi bulanan kadın

Mide bulantısı ve bununla beraber ortaya çıkan baş dönmesi, asla göz ardı edilmemesi gereken belirtilerdendir. Bu belirtilerin birden fazla nedenden ötürü meydana gelebilecek olması doğrudur. Ancak, safra kesesi problemleri nedeniyle de oluşabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Bunun nedeni ise, yağların sindirilmesi sürecinde safra sularının kullanılamamasıdır. Bu durum da bağırsak ve kandaki atık maddelerin oranını arttırır.

Bunlara ek olarak, safranızda safra taşları da varsa, midenizde bulantıya ve hatta kusmanıza neden olabilecek bir basınç oluşabilir.

4. Kötü kokan nefes

Kötü kokan nefesin, bakteriyel enfeksiyonlardan veya zayıf hijyen alışkanlıklarından kaynaklanabileceğini biliyoruz.

Bununla birlikte, bu durum kendini tekrarlayan ve kontrol edilmesi zor bir hale geldiğinde, karaciğer ve safra kesesinin işlevlerinde zorluklar meydana gelebilir.

Örneğin ağzınızda metalik bir tat oluşabilir ve hoş olmayan bir koku ile birlikte kendinizi rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu problemin nedeni, toksinlerin birikmesi veya safra sıvısının üretiminin düşüklüğü olabilir.

Bu yazıya bir göz atın: Ağız Kokusunu Gidermenin 7 Doğal Yolu

5. İştahsızlık

iştahsız kız

İştahınızı kaybetmeniz, vücudunuzda bir şeylerin iyi çalışmadığının ani bir işaretidir. Bu durum, kronik iltihap hastalıkları nedeniyle oluşabiliyorken, safra kesesinin arızalanmasıyla bağlantılı olan sindirim problemleri nedeniyle de yaygın olarak görülebilir.
  • Birkaç gün süren iştahsızlık hissi, taş oluşumuna bağlı olarak safra kanallarının iltihaplandığı veya engellendiğini gösteriyor olabilir.
  • Bu sorun ilerledikçe, hasta olan kişi iltihaplanma ve doymuşluk hissi yaşar.

6. Sarılık

Deriniz veya gözlerinizdeki beyaz bölgeler sarımtırak bir renk tonuna dönmüş ise, bu durumun sarılıktan kaynaklandığını belirlemesi için mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bu durum, safra kesesinde safra birikmesinden dolayı kaynaklanır ve bazen safrada taş oluşmasına da neden olabilir.

  • Bu madde, vücudun çeşitli hücrelerine ve dokularına ulaşarak kan dolaşımından geçebilir.
  • Sarılık, tıbbi olarak tedavi edilmesi gereken tehlikeli bir sağlık problemidir.

Bu yazıda bahsettiğimiz belirtileri siz de yaşıyor musunuz? Bu belirtilerin iki tanesinden fazlasına sahip misiniz? Eğer öyleyse, bu organınızdaki problemleri saptamanıza yardımcı olacak testleri yaptırmak için bir doktora görünün.

Tanı pozitif çıkarsa, uzmanınız tarafından öngörülen tedavi ile birlikte yaşam alışkanlıklarınızı geliştirmeniz gerektiğini de unutmayın.

Bunlara ek olarak, hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmanız da oldukça önemlidir. Her şeyden önce, yeterli oranda yağ, şeker ve kalori ile kontrol edilen dengeli bir diyete sahip olmanız gerekir.

Karaciğer ve safra kesesi, toksinlerden arınmak ve düzgün bir şekilde çalışmak için temizlenmeye ihtiyaç duyar. Karaciğerinizi ve safra kesenizi doğal yollarla nasıl temizleyeceğinizi mutlaka öğrenin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.