Sağlıklı İlişkiler İçin Sınır Belirlemek

Sınır belirleme, herhangi bir sağlıklı ilişkinin temel bir parçasıdır. Dahası, bu kendinize, diğer kişiye ve her ikinizin de paylaştığı ilişkiye saygı göstermektir.
Sağlıklı İlişkiler İçin Sınır Belirlemek

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

İlişkilerde sınır belirlemek, limitlerimizi belirlemek zor olabilir. Çoğu durumda, sınırlarımızın nerede olduğunu veya nerede belirleyeceğimizin farkında bile değiliz. Bununla birlikte, ne tür bir ilişki olursa olsun, sağlıklı ilişkiler söz konusu olduğunda bu temeldir.

Sınır belirlemek

Birçok insan sınır belirlemeyi talepkar veya muhtaç olmakla karıştırır. Bu arada, bazı insanlar kendi sorunlarını kullanarak başkalarını “kendilerine uyum sağlamaya” zorlarlar. Her durumda, hiçbiri ilişkiler için sağlıklı sınırlar belirlemekle ilgili değildir.

Peki, sınır belirlemek ne anlama geliyor?

Sınır belirlemek, başkalarına, onlardan farklı ihtiyaç, istek ve kişisel tercihlerinizin olduğunu bildirmek anlamına gelir. Aynı şekilde, birbirinizin benzersiz zevklerine ve farklılıklarına saygı duyarsanız, tam ve sağlıklı bir ilişkinin tadını çıkarabilirsiniz.

Bu anlamda, empoze etmekle ilgili değildir. Aksine, gerçekliğimizi başkalarına duyurmak ve onların gerçekliğinin farkında olmakla ilgilidir. Buradaki amaç ve hedef karşılıklı saygıdır.

Bu anlamda, sınırlar koymak herkes için gerçekten yararlıdır:

  • Kişisel sınırlar kurarak duygusal manipülasyon ve şantaja yenik düşmekten kaçınırız.
  • Gerçek ihtiyaçlarımızı ve kimliğimizi ortaya koyarsak, ilişkilerimiz ve karşılıklı bilgimiz daha doğru, daha samimi ve daha gerçek olur.
  • Bu nedenle ilişkilerimiz kalite, süre ve memnuniyet açısından gelişir.
  • Bu anlamda, sınır belirlemek, ailemiz, partnerimiz, arkadaşlarımız veya işimizde stres ve hayal kırıklıklarının önüne geçmemize yardımcı olur.
  • Dahası, benlik saygımızı destekler.

“Hayır” demek kolay değil

el tutuşan çift
İddialı olmak ve duygularımızı yeterli bir şekilde ifade etmek, sınırlar ve limitler belirlemek konusunda temellerden ikisidir.

Sınır belirlemek kolay değildir. Aslında, birçok faktör az çok iddialı oluşumuzu etkiler.

Örneğin, birçok kişi belirli bir ilişki türünde “hayır” diyemez, çünkü karşı taraf tarafından reddedilmekten korkarlar. Aynı şekilde, diğerleri bir çatışma başlatma olasılığı karşısında bir stres yaşarlar. Sonuç olarak, duygularını ve ihtiyaçlarını her ne pahasına olursa olsun ifade etmeyi reddederler.

Birçok durumda, sınırların nasıl oluşturulacağını bilmemek ya da bunu yapamamak genç yaşta öğrendiğimiz bir şeydir. Bu, başkalarını memnun etmeyi öğretmekten ötürü gelişen bir davranıştır. Sonuç olarak, yetişkinlikte bile, “hayır” demek ve kişisel sınırlar belirlemek konusunda zorlanıyoruz.

Hatta, bazı insanlar başkalarını memnun etmediklerinde kendilerini suçlu hissedebilirler. Bu nedenle, kendi ihtiyaçlarını ve duygularını görmezden gelirler.

Sınırlar nasıl belirlenir?

1. Doğru anı bulun

tartışan çift
Sınırlar belirlemek, karşılıklı saygının verildiği bir andır. Bu nedenle, onu öfke ve tartışma durumuna dönüştürmekten kaçınmalıyız.

Sınır belirlemek için uygun anlar olduğu gibi, onları belirlemek için uygun olmayan anlar da vardır. Örneğin, bir tartışmanın ortasında ihtiyaçlarınızı ve sınırlarınızı belirtmek iyi bir fikir değildir.

Aksine, her iki tarafın da rahatladığı bir zaman aramalısınız. Başarılı olmak için, her iki taraf da öfke patlaması olmadan kendini ifade edebilmelidir. İkiniz de kelimelerinizi ölçmeli ve birbirlerine zarar verecek şeyleri söylemekten kaçınarak işbirliği ve anlayışı hedeflemelisiniz.

Sınırları belirlemenin her ikiniz için de yararlı olabileceğini unutmamalıyız. Bu nedenle, yorgun olmadığınız ve ruh halinizin dengeli olduğu bir zaman bulmak en iyisidir. Başka bir deyişle, ikinizin de kızgın veya üzgün olmadığı bir zaman olmalıdır.

2. Sınırları her anlamda sevgi ve saygı ile koyun

Sınır koymanın bencil olduğumuz anlamına geldiği fikrinden kurtulmalıyız. Aksine, ilişkilerimizi mümkün olduğunca sağlıklı tutma ihtiyacı ve arzusundan doğan bir eylemdir.

Bu, kişisel sınırlar koyduğumuzda, yaptığımız şeyin sağlıklı ve dengeli bir ilişki sürdürmeye yardımcı olduğunu aklımızda tutmamız gerektiği anlamına gelir. Kendimize, başkalarına ve ilişkilerimize karşı bir sevgi ve saygı eylemidir. Bu nedenle, girişken olmakla ilgili sahip olduğumuz tüm suçluluk duygularını ortadan kaldırmalıyız.

Sonuçta, sevdikleriniz için en iyi olanı bilmek istemez misiniz? Aynı şey sizin için en iyi olanı paylaşmak için de geçerlidir. Her zaman kolay olmasa bile hem siz hem de sevdikleriniz için bir nezaket eylemidir.

3. Mesafelilik uygulayın

sınır belirlemek için konuşan çit
İhtiyaçlarımızla duygularımız arasında tutarlı olmak, ilişkilerimizi sağlıklı tutmak için iletişim kurmamızı sağlayacaktır.

Çoğu zaman duygusal bir bağ yüzünden “hayır” diyemeyiz ya da sınır koyamayız. Kısacası, diğer kişiye zarar vermekten korkuyoruz, onlara saygı duyuyoruz ve bizi yanlış anlayacaklarından korkuyoruz, vb.

Bu durumda, “mesafelilik” uygulamak en iyisidir. Bu, o kişiye yönelik duygularımızla gerçek ihtiyaçlarımız arasında bir mesafe oluşturmak anlamına gelir. Ancak o zaman sağlıklı ve gerekli sınırlar belirlenebilir.

4. Dürüstlük ve tutarlılık

Sınır koyma konusunda dürüst ve samimi olmalıyız. Bu açık olmalı.

Ancak tutarlı da olmalıyız.

Örneğin, başkalarının sınırlarımıza saygı duymasını istiyorsak, başkalarının sınırlarına da saygı duymalıyız. Ve mantıklı olarak, başkalarına saldırırsak, onlar da bize saldırıracaktır. Başkalarına saygı duymazsak, onlar da bize saygı duymazlar.

Durum ne olursa olsun, tüm bu tavsiyelerin saygıyla ve sağlıklı ve uzun süreli bir ilişkiye sahip olma arzusuyla el ele gitmesi gerektiğini daima aklımızda tutmalıyız. Bunu karamsarlığımıza ve öfkemize dayandırmamalıyız.

Son olarak, sınırlar belirlemek, sürdürmek istediğiniz ilişkinin temellerini kurduğunuz büyülü bir an olmalıdır. Bu nedenle, başkalarının da belirlediği sınırlara her zaman saygı göstermeliyiz. Bu şekilde, dahil olan herkes daha iyi bir zihinsel sağlığın tadını çıkaracak ve ilişki dürüstlük ve samimiyet ile büyüyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wilson, T. D., & Dunn, E. W. (2004). Self-Knowledge: Its Limits, Value, and Potential for Improvement. Annual Review of Psychology55(1), 493–518. https://doi.org/10.1146/annurev.psych.55.090902.141954
  • Katherine, A. (2000). Where To Draw The Line: How To Set Healthy Boundaries Every Day. New York: Fireside.
  • Fensterheim, H., and Baer, J. (2003). No diga sí cuando quiera decir no. México, DF: Grijalbo.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.