Sakız Çiğnerken Vücudunuzda Neler Olur?

Eğer faydalarından yararlanmayı biliyorsanız sakız çiğnemek pozitif bir etki yapacaktır. Ancak, diyetisyenler fazla tüketmemenizin ve önlem almazsanız zararlı olabileceği konusunda önemli uyarılarda bulunuyorlar.
Sakız Çiğnerken Vücudunuzda Neler Olur?
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bir parça sakız zararsız görünebilir. Ancak, bu tam olarak böyle değildir. Bu makalenin amacı paniğe neden olmak değil, sakız çiğnendiğinde vücudunuzda neler olduğu hakkında farkındalık yaratmaktır. Stresli, acıkmış ya da basitçe alışkanlığımız olmuş şekilde bir parça çiğnemek isteriz.

Sakız, şekerli tatları ve çiğneme dokusu nedeniyle bağımlılık yaratabilir. Bu nedenle, bu makalede, her gün sakız çiğnemenin avantajlarını ve dezavantajlarını gözden geçireceğiz.

Sakız: iyi mi kötü mü?

Biraz çiğnedikten sonra dişlerinizi fırçalarsanız sakızın zararı olmaz. Uygun ağız hijyeni ile, bunun kötü bir şey olması için hiç bir sebep yoktur.

Birçok insan için sakız, rahatlamalarına, dikkatlerini dağıtmaya ve stresle mücadele etmelerine yardımcı olur. Ayrıca öğleden sonra açlık isteklerini azaltmak için bir yol olabilir. Hadi daha yakından bakalım.

Sakızın avantajları

1. Daha iyi konsantrasyon

sakız çiğneyen kadın

Sakız çiğnemek tükürükte kortizol seviyelerini değiştirir. Bu stres üreten hormondur, biri sakız çiğnerken yaklaşık olarak% 16 oranında bir azalma görülür. Daha düşük stres seviyeleri, zihnin rahatlayıp daha iyi konsantre olabileceği anlamına gelir.

Bu makaleye de göz atın: Hormonlar Kilonuzu Nasıl Etkiler?

2. İştah azalması

Sakızın karnınızı kandırmaya yardımcı olduğu söylenir, böylece sürekli yemek yemekten kaçınabilirsiniz. Bu özellikle tatlılar ve alkolsüz içecekler gibi besin maddeleri bakımından yetersiz olan yiyeceklerden kaçınmak için faydalıdır.

3. Mide ekşimesine elveda deyin

mide ekşimesi

Sakız çiğnemek tükürük üretimini uyarır. Böylece yemek ve sıvılar yemek borusundan daha kolay geçebilir. Sonuç olarak, vücudunuz orada daha verimli hareket eden asidi nötrleştirebilir.

Nane, tıbbi nane ve okaliptüs gibi tatlar özellikle tavsiye edilir. Meyveli tatlar, mide ağrılarına neden olabileceğinden nahoş olabilir.

Sakız çiğnemenin dezavantajları

1. Fazla şeker aşırı kilolara yol açabilir

Diğer şekerler gibi, sakız; rafine şeker, katkı maddeleri ve diğer kimyasal bileşenlerden yapılır. Eğer düzenli olarak tüketilirse bu onu, besin değeri düşük olan bir yiyeceği çok yemeye doğru gidebilecek, sağlıksız bir tatlı yapar.

2. Aspartam için dikkat edin

sakız patlatan kadın

Aspartam şekersiz sakızda kullanılan bir tatlandırıcıdır. Bu fenilalanini denilen, kalıtsal bir beyin kondisyonu olan fenilketonüre sahibi kişilere zarar verebilecek, bir maddedir.

3. Tehlikeli bir müshil

Şekersiz sakız, aşırı tüketildiğinde kronik ishale ve mide ağrısına neden olabilecek bir müshil olan sorbitol içerir. Alman gastroenterolog Jurgen Bauditz, haftada beş gram sorbitol miktarının geçilmemesini tavsiye ediyor.

4. Çene ağrısı

sakız çiğneyen kadın

Çiklet çiğnemek, çenenizi doğru bir şekilde kapatmak ile alakalı sorunlara yol açabilir. Bu, temporomandibular yıprandığında (ağzınızı açıp kapatabilmenizi sağlayan eklem) gerçekleşir.

5. Kaviteler, plak ve diğer sorunlar

Sakızdan gelen şeker dişlerinizde sıkışıp kalabilir, bakterilerin birikmesine ve boşlukların, plağın ve diğer ağız sağlığı sorunlarının gelişmesine yol açabilir. Bu nedenle diş hekimleri sakızı önermez. Çiğnemeyi tercih ederseniz, dişlerinizi sakızınızı attıktan hemen sonra dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olun.

6. Koyunlardan elde edilen ürünleri içerir

naneli sakız

Koyun yününden elde edilen lanolin içerir. Çikletinizi yumuşak tutan mumlu bir maddedir. Sağlığa zararlı olarak görülmese de, bunun tersi de henüz kanıtlanmamıştır.

Avantajlarından nasıl yararlanacağınızı biliyorsanız, sakızın olumlu olabileceğini unutmayın. Bununla birlikte, diyetisyenler size, aşırı önlem almamanızın ve önlem almadığınız takdirde bunun nasıl zararlı olabileceğinin farkında olmanızın önemli olduğunu söyleyecektir.

Nihayetinde, ne yapacağınıza karar verecek olan sizsiniz. Şeker önünüzde olabilir, ama onu nasıl kullanacağınızı seçen sizsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Park E., Edirisinghe I., Inui T., Kergoat S., et al., Short term effects of chewing gum on satiety and afternoon snack intake in healthy weight and obese women. Physiol Behav, 2016.
  • DiNicolantonio JJ., Lucan SC., O’Keefe JH., The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Prog Cardiovasc Dis, 2016. 58 (5): 464-72.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.