Sezaryen Doğum Öncesi ve Sonrası Bakımı

Sezaryen doğum öncesi ve sonrası dikkatli olmak gerekir. Bu sayede, hem kendiniz hem de bebeğiniz için hastalıklardan korunmuş olursunuz.
Sezaryen Doğum Öncesi ve Sonrası Bakımı
Nelton Abdon Ramos Rojas

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Sezaryen doğrum bir tür ameliyattır. Rahim ve döl yatağının kesilip, bebeğin alınması sürecini kapsar. Bugünlerde bilim insanları, normal bir doğumda meydana gelebilecek olumsuzlukları engellemek ve çözmek maksadı ile sezaryen doğumu en uygun seçenek olarak görmektedir.

Sezaryen doğum ile epizyotomi kavramlarını birbirlerine karıştırmamak lazım. İkincisini doğumu kolaylaştırmak adına perine de kesim yapılması gerektiğidir. Fakat, sezaryen doğum  pelvis üstünde gerçekleştir.

Daha önce sezaryen doğum, bebek hayattayken ve annenin can güvenliği tehlikede olduğu zaman uygulanırdı. Fakat doktor bu yöntemi, normal doğumun mümkün olmadığı durumlar için kullanmaya başladı.

Bugünlerde bu yöntem, gelişmiş ülkelerdeki en sık görülen doğum şeklidir. Son birkaç yıldır, sezaryen doğum sayısı oldukça artmıştır.

1960’larda, toplam doğumların sadece %5’i sezaryen olurken, 90’da bu oran %25’e çıktı.

anne karnında bebek

Kadınlar Ne Zaman Sezaryen Doğuma İhtiyaç Duyar?

Kadın doğum uzmanları, normal doğum hem anne hem de bebeği için risk oluşturduğu zaman sezaryen doğumu önermektedir. Bazı olası komplikasyonlar, doğum süresi uzun ve zahmetli olursa meydana gelebilir. Annede anormal bir pelvis yapısı olabilir, çok yorgun olabilir ya da uterin bozuklukları görülebilir.

Eğer bebek acı çekiyorsa, doktorlar genelde sezaryen doğumu tercih eder.

Bir başka neden ise, preeklampsi (gebeliğin ikinci yarısında gelişebilen hipertansiyon ve proteinüri ile kendisini gösteren rahatsızlık) ya da eclampsia (hamilelerde plasentadan gelen zehirlerle meydana gelen bilinç kaybı rahatsızlığı) oluşumlarıdır. Ayrıca, daha önceden bir doğum varsa ya da başı yanlış bir şekilde gelmiş gibi bir durum söz konusu ise sezaryen yapılır.

Doktorların, normal doğrum yerine sezaryen doğumu tercih etmelerindeki başka nedenler;

  • Makrozomi
  • Kasılmış pelvis
  • İntrauterin (döl yatağı içi) enfeksiyonu
  • Doğum sancısının gelmemesi

Sezaryen doğum için farklı uzmanların farklı görüşleri olduğunu unutmayın.

Sezaryen Doğum Öncesi Hazırlıklar

hamile kadın doktorda

Bir annenin sezaryen doğuma karar vermeden önce yapması gereken is, bu tercihin ne olduğunu anlamasıdır. Bu nedenle doktorunun iyice güzel bir açıklama yapması gerekir.

Akabinde anneyi hazırlamak adına işlemin detaylı bir açıklaması yapılır. Normal olarak sezaryen doğumdaki adımlar aynıdır.

Diğer bir taraftan ise, bazı anneler planlı bir sezaryen doğumu talebinde bulunur. Yine de, sezaryen doğumun kesinlik yapılması gerekmediği durumlarda normal doğum ile devam etmeniz önerilir. Bu nedenle, bu yöntem ile beraber gelen riskleri de akılda tutmanız gerekir.

Risklerine ek olarak, sezaryen doğum tamamen gerekli olduğu zamanlarda doktorun anneye bu yöntemin artılarını açıklaması gerekir. Planlanmış sezaryen doğumlarının enfeksiyon gibi olumsuzluklar adına daha düşük bir riski vardır.

Aynı şekilde doktorunuz ile sezaryen doğumu planlamanız gerekir. Operasyona girmeden önce, gerekli testlere girmiş olmanız gerekir.

Operasyon öncesi, annenin iyi uyuması gerekir. Enfeksiyon riskini arttırabileceğinden genital bölgesini tıraş etmemesi gerekir. Diğer bir taraftan ise, eğer hastada demir eksikliği var ise, doktor demir takviyesi önerebilir.

Operasyon Sonrası Bakım

Operasyon sonrası, anne bakım odasına alınır ve sekiz saat yatar pozisyonda boyunca müşahede altında tutulur. Akabinde, bir sandalyeye oturması daha iyidir.

İlk başlarda, doktorun ağrı kesiciler vereceği yoğun acılar hissetmek normaldir. Daha sonra, operasyondan hemen sonra bir şey yiyip içemeyeceği için, anneye serum ile besin takviyesi yapılır.

Genel olarak anneler, eve gitmeden önce hastahanede üç gün geçirirler. Yine de, normal günlük işlerine geri dönmesi dört ile altı haftayı bulabilir.

Sezaryen doğum sonrası, kanamaya sebep olacağı için ağır malzeme kaldırmamalısınız. Diğer bir taraftan ise, kanama durana kadar ped kullanmayın. Ek olarak cinsel münasebetten de uzak durun. Bolca su içerek vücudu zinde tutmak gerekir.

Sezaryen doğum sonrası karın ağrısı ya da ateş olursa, bir enfeksiyon belirtisi olabileceği için doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.