Sıcağa Karşı En Duyarlı Kişiler Kimlerdir?

Yüksek sıcaklık herkes için zararlıdır fakat bazı insanlar sıcağa karşı diğerlerinden daha duyarlı olur. Yüksek riskli yaş grubu ve alınacak önlemler hakkında daha fazlasını öğrenmek için bu yazımızı okuyun.
Sıcağa Karşı En Duyarlı Kişiler Kimlerdir?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Bazı insanlar, ya bünye olarak ya da sağlık problemleri sebebiyle sıcağa karşı daha hassas olur. Nüfusun bu kısmı özellikle de yaz aylarında sıcaktan korunmak için dikkatli davranmalıdır. Bu yazımızda, sıcağa karşı en duyarlı kişiler kategorisine kimlerin girdiğinden ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğiz.

Elbette sıcaktan korunmak için hepimizin alması gereken bazı önlemler var. Örneğin, doğru giysileri giymek, susuz kalmamak ve günün en sıcak saatlerinde güneş altında durmamak gibi. Ancak sıcağa karşı daha hassas olanlar bu önlemleri en üst seviyeye çıkarmalıdır.

Sıcağa karşı en duyarlı kişiler şunlardır:

  • 5 yaş altı çocuklar
  • 65 yaş üstü kişiler
  • Kronik hastalığı olanlar
  • Dış mekanlarda egzersiz yapan ya da çalışan kişiler

Sıcağa karşı en duyarlı kişiler

Çocuklar sıcağa karşı en duyarlı kişiler kategorisinin en başındadır

sıcağa karşı en duyarlı çocuklar

Çocuklar, özellikle de küçük yaştakiler sıcaktan çok etkilenir çünkü genç bedenleri daha çabuk sıvı kaybetmeye müsait bir yapıdadır. Bu yüzden de susuz kalma tehlikeleri yüksektir. Aynı şekilde çocuklar boyut olarak küçük oldukları için daha hızlı ısı üretirler. Bu sebeple, güneş ışığının dik geldiği ve sıcaklığın arttığı saatlerde çocuklarınızı korumalı ve fiziksel aktivite sırasında aşırı efor göstermemelerine dikkat etmelisiniz.

Ufaklıkların, susuzluk belirtilerini ya da yüksek sıcaklığın vücudunda yarattığı etkileri fark edemeyeceğini unutmayın. Bunu ancak siz fark edebilirsiniz çünkü normalden daha huysuz olurlar.

Yaşlılar

Sıcaklığa karşı en duyarlı yaş gruplarından biri de yaşlılardır. Bunun sebebi, vücut ısısını dengeleme görevini yerine getirmekten sorumlu merkez olan hipotalamusun yaşlandıkça bu işlevi daha yavaş yapıyor olmasıdır. 

Ayrıca, bu gruba giren kişiler eskisi gibi susuzluklarını hemen fark edemezler. Bu da onların sıvı kaybetme riskini arttırır. Bu yüzden onlara arada bir su içmeleri gerektiğini hatırlatın.

Buna ek olarak, yaşlılar daha az terledikleri için vücut ısılarını daha fazla muhafaza etme eğiliminde olurlar. Nemli bir ortamda olduklarında ise terlemeleri daha çok kısıtlanacağı için kalp krizi riski de artar.

Hipertansiyon hastaları

Fazla sıcak arterlerin genişlemesine sebep olur ve sıvı kaybını arttırır. Bu iki durum da hipertansiyon hastaları için olumsuz etkilere sahiptir. Bu sebeple, ilaçlarınızı sıcak havalara nasıl uyarlamanız gerektiği konusunda doktorunuza danışın. 

Sıcaklığın yol açtığı en yaygın görülen durumlardan biri tansiyonun düşmesidir. Bu yüzden normalde kullandığınız ilaçlar tansiyonunuzu doğru bir şekilde düzenlemeyebilir. Buna karşı önlem almak için doktor kontrolünden geçerek istenmeyen sürprizlerle karşılaşma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.

Kalp hastası ve obez olanlar

sıcaktan fenalaşmış obez adam

Yüksek sıcaklık kalp ve damar sağlığını da etkiler. Doğal olarak daha önceden kap ve damar hastalığı olanlar için daha ciddi bir tehlike arz eder. Örneğin, kalp yetmezliği vücudun sıcaklığını düşürme mekanizmasını kısıtlar. Gördüğünüz gibi bu da sıcaktan bunalma riskini arttırır.

Ayrıca, kalp hastaları genelde diüretik etkisi olan ilaçlar kullandığı için sürekli vücudundaki su atılır ve bu yüzden de terleme yetileri azalır. Bu da onları dehidrasyon tehlikesiyle baş başa bırakır.

Obezite hastaları da vücut sıcaklığını düşürme konusunda sorunlar yaşar. Yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında genelde normalden fazla terledikleri için sıvı ve mineral kaybı fazla olur. Aynı şekilde fazla kilolu kişilerin yağ oranı yüksek olduğu için vücudunun ısı düzenleme işlevi de bozulur. Bu yüzden de güneş çarpması ihtimali artar.

Sporcular ve dış mekanlarda çalışanlar

Son olarak fiziksel aktivite yapanlar da sıcağa karşı daha duyarlıdır. Güneşe doğrudan maruz kalmak ile fiziksel aktivite yapmak birleşince sıcaklığın etkileri artarak dehidrasyon riski iki katına çıkar.

Bütün bu gruplardan herhangi birine dahil olanlar, kendini korumalı ve mümkünse günün en sıcak ve güneşin en güçlü olduğu saatlerde çok ağır aktivite yapmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca devamlı su içmeli ve bu dönemlerde normalin iki katı daha fazla sıvı tüketmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ballester, F. (2008). El impacto del calor extremo en la salud: nuevos retos para la epidemiología y la salud pública.
  • Botas, I., Ferreiro, A., & Soria, B. (2011). Deshidratación en niños. Anales Medicos Mexico.
  • Álvarez-Calatayud, G., Taboada, L., & Rivas, A. (2006). Deshidratación: etiología, diagnóstico y tratamiento. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(06)73627-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.