Hipertermi Hastaları Nasıl Tedavi Edilir?

Hipertermi tedavisi sıcaklığın yükselmesine yol açan sebebin ne olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yükselme aşırı sıcaklık veya ilaçlar nedeniyle gerçekleşmiş olabilir. 
Hipertermi Hastaları Nasıl Tedavi Edilir?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Hipertermi hastalarının tedavisi, hiperterminin türüne ve ona neyin yol açtığına bağlıdır.

Detaylara girmeden önce hipertermi hastaları için farklı tedaviler olduğunu bilmek önemli olduğunu söyleyelim. Doğal olarak nasıl tedavi edileceğini anlamak için bu hastalığın ne olduğunu ve ona nelerin yol açtığını bilmek de önemlidir.

Hipertermi nedir?

Hipertermi sağlıksız bir şekilde ısıya maruz kalınması nedeniyle ortaya çıkan bir dizi hastalığa verilen addır. Temelde vücut sıcaklığının regüle edilmesinde oluşan bozukluktur. Tipik olarak vücudun merkezi sıcaklığının 37 dereceden veya 98.6 Fahrenheit’tan daha yükseğe çıkmasıdır.

Öncelikle hipertermisi olan bir hastayla ateşi olan bir hastanın aynı olmadığını bilmek önemlidir. Bunlar farklı konseptlerdir. Ateş, vücudun bir hastalığa karşı verdiği tepkidir. Dış ajanlara karşı vücut sıcaklığının normalden daha yükseğe çıkarılmasından oluşan bir bağışıklık sistemi tepkisidir.

Hipertermi hastaları: Nedenler

su içen kadın

Hipertermi genellikle aşırı sıcaklık nedeniyle vücudun koruma mekanizması bozulduğunda ortaya çıkar.

Öncelikle bir kişide aşırı yüksek sıcaklığa maruz kalma nedeniyle birincil hipertermi oluşabileceğini bilmek önemlidir. Öte yandan daha önceki bir patoloji buna sebep olduysa, durum ikincil hipertermi de olabilir.

Kapsamlı olarak bakıldığında hipertermi atağını tetikleyecek pek çok sebep olduğu söylenebilir.

Öncelikle vücut, bozulan sıcaklık mekanizmaları nedeniyle kendisi çok fazla sıcaklık üretebilir.

Ayrıca kişinin etrafındaki sıcaklığın uzun süre boyunca yüksek olması da hipertermiye neden olabilir. Bu durumda vücudun terleme gibi ısı düzenleme mekanizmaları düzgün çalışıyor olsa bile, kişinin sıcaklığı çevreye salması mümkün olmayabilir.

Bir başka neden de belli ilaçlarla yapılan tedavinin yarattığı yan etki olabilir. Bu ilaçların arasında şunları bulabilirsiniz:

  • Kortikosteroidler ve sempatomimetikler gibi vücudun termojenez süreçlerini etkileyen ilaçlar.
  • Termojenezi destekleyen doku aktivitesini değiştiren veya ona zarar veren ilaçlar. Bunun bir örneği anestetik ilaçlardır.

Hipertermi aynı zamanda belli metabolik ve besinsel sorunlar veya merkezi sinir sisteminin aldığı herhangi bir hasar nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Semptomlar

Hipertermi yüksek sıcaklığa sahip olan bir ortamda aşırı fiziksel çaba harcanması ve aşırı terleme nedeniyle ortaya çıktıysa hastada kas kasılmaları, baş ağrısı, sersemlik, mide bulantısı ve bitkinlik görülebilir.

Hipertermi hastasının herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmadığı durumda da mide bulantısı ve kusma ortaya çıkabilir. Ayrıca sık sık baş ağrısı, miyalji ve ruh halinde değişimler oluşabilir.

Ayrıca başka bir dizi bedensel belirti de oluşabilir. Taşikardi ve hipotansiyon, bu gibi vakalarda ortaya çıkan yaygın belirtilerdendir.

Ayrıca deride değişimler de olabilir. Sıcaklık nedeniyle cilt zayıfladığında, genellikle solgun, soğuk ve terli bir görünüm alır. Ancak hasta sıcak çarpması yaşıyorsa, cildi kırmızı ve sıcak olacaktır. Tüm bu farklılıklara rağmen kuruluğun genellikle sabit bir belirti olduğu söylenebilir.

Hipertermi hastaları için tedavi

ateşini ölçen adam hipertermi

Tedavide hastanın vücut sıcaklığını azaltmak için soğuk kompresler veya soğuk banyolar yaptırılması gerekir.

Bu yazının başında bahsettiğimiz gibi, tedavi hipertermiye neyin yol açtığına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Hiperterminin nedeni sıcak çarpması ise, tedavi iki adıma ayrılacaktır. Önce vücut sıcaklığı düşürülmelidir. Daha sonra da komplikasyonlar tedavi edilmelidir.

İlk adımda en iyisi sürekli soğuk kompres uygulamaktır. Bunu kişiyi soğuk suya batırarak, cildini soğuk suyla ıslatarak veya çok fazla soğuk hava akımının olduğu bir yerde bulunarak yapabilirsiniz.

Hiperterminin alınan ilaçlardan kaynaklanması halinde tedavi pek çok adımdan oluşacaktır.

Öncelikle hasta doktoruna görünmelidir. Hastanın doktoru ona patolojik duruma yol açan ilacı almayı bırakmasını tavsiye edecektir.

Doktor aynı zamanda hemodinamik ve analitik izleme de gerçekleştirmeli ve hidro elektrolitik değişimlerin iyileşmesine yardımcı olmalıdır.

Diğer durumlarda doktor, kas rahatlatıcı olarak dantrolen yazabilir.

Son olarak hiperterminin sebebi aşırı fiziksel aktivite ise hemen egzersiz yapmayı bırakmak çok önemlidir. Daha soğuk bir yerde dinlenin ve bolca soğuk sıvı alın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.