Şiddetli Egzama Yaşarken Daha İyi Uyumanıza Yardımcı İpuçları
Şiddetli egzama belirtileri yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir. Bazı reçeteli ilaçlarla rahatsızlık azalırken, tedaviyi bazı ipuçları ile desteklemek önemlidir. Bu makalede, daha iyi uyumanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını gözden geçireceğiz.
Ne yazık ki, bu cilt hastalığı yorgunluk, uyuşukluk ve uykusuzluk gibi sorunlara neden olur. Kaşıntı, kuruluk ve diğer klinik belirtilerin neden olduğu rahatsızlık nedeniyle, bu cilt durumundan muzdarip olanlar için dinlendirici bir uyku almak zordur.
En endişe verici şey, yeterli uyku almamanın bu durumun komplikasyonlarını etkileyebilmesidir. Aslında, orta ve uzun vadede, zihinsel sağlık ve diğer sağlık faktörlerini tehlikeye atabilir. Başa çıkmak için ne yapmalı? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Egzama nedir?
Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, kızarıklık ve enflamasyona neden olan bir cilt hastalığıdır. Buna, diğer rahatsızlıkların yanı sıra yoğun kaşıntı, kabarıklıklar ve aşırı kuru cilt eşlik eder.
Bazı yaygın hastalık tipleri arasında kontakt, seboreik ve nummular dermatit bulunur. Herkesi etkileyebilir, ancak bebeklerde ve küçük çocuklarda daha sık görülür. Uzmanlar hala kesin nedenini bilmese de, tahriş edici maddelere maruz kalındığında ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi yanıtı olduğuna inanılmaktadır.
Hastalığın aniden şiddetlenmesi, ciltte bir veya daha fazla semptom ortaya çıktığında ortaya çıkar. Bu genellikle aşağıdaki gibi tetikleyicilere maruz kalındığında ortaya çıkar:
- Temizlik ürünleri veya deterjanların kimyasal bileşikleri
- Parfümler ve kozmetik ürünler
- Sentetik kumaşlar
- Yüksek sıcaklıklar
- Sabit stres
- Gıda alerjileri
- Hayvan kepeği
- Yün gibi kaba malzemeler
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
Şiddetli egzama yaşarken daha iyi uyumanıza yardımcı ipuçları
Araştırma Dermatolojisi Dergisinde yayınlanan bir çalışma, egzama hastalarının yorgunluk ve uyku sorunları yaşama riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre, her gün uyku sorunları ve şiddetli egzama ile ilgili daha fazla tıbbi konsültasyon gerçekleşiyor.
Neyse ki, bazı basit ipuçları dinlendirici bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Aşağıda en önemlilerini açıklıyoruz. Onları bugün uygulamaya geçirin!
1. Oda ısılarını düzenleyin
Vücut ısısı ve şiddetli egzama semptomları ilişkilidir. Isı hissi arttıkça, bu hastalığın semptomları daha da kötüleşir. Bu nedenle, aşırı sıcak ortamlar nedeniyle uyku kesintilerinin olması yaygındır.
Böyle olunca da, özellikle hava sıcak olduğunda serin ortamlar sağlamak önemlidir. Önlemler şunlardır:
- Isıtmayı kapatın veya sıcaklığı düşürün (yaklaşık üç derece)
- En konforlu ısıyı bulana kadar farklı sıcaklıkları deneyin
- Hava nemlendirici kullanın
2. Uygun çarşaf takımları kullanın
Çarşaf takımları, uyuyacağınız zaman vücut sıcaklığınızı da etkileyebilir. Bu nedenle, şiddetli egzamanın neden olduğu uyku problemlerini hafifletmek için düşünmeniz gereken başka bir önlem, çarşaf takımınızı değiştirmektir. Kullandığınız takımların pamuk veya bambudan yapılmış olması gerekir.
Her ikisi de semptomları kötüleştirebilecek faktörler olan akar ve cilt kalıntılarını daha az biriktirme eğilimindedir. Ayrıca,yıkamak ve kurutmak kolaydır.
3. Yatmadan önce nemlendirici krem kullanın
Aşırı kuruluk, bu cilt hastalığının semptomlarını kötüleştiren bir faktördür. Bu nedenle, cilt aşırı kuru ise, şiddetli kaşıntı ve dökülmeden muzdarip olması daha olasıdır. Bunu düzeltmek için ideal olan, etkilenen bölgelere yatmadan yaklaşık 30 dakika önce bir nemlendirici krem uygulamaktır.
Kullandığınız ürün hassas ciltler için uygun olmalı veya bu hastalığın tedavisi için tasarlanmış olmalıdır. Semptomları kötüleştirebileceğinden, kokulu kremler veya losyonlar uygulamaktan tamamen kaçınmalısınız.
Ayrıca şunu da okumalısınız: Egzama Tedavisinde Kullanılan En İyi İlaçlar
4. Düzenli uyku alışkanlıklarına sahip olmak
Düzenli uyku alışkanlıklarına sahip olmak, şiddetli egzama ile ilgili uykusuzluğun kontrolüne büyük ölçüde yardımcı olabilir. Semptomlar uyukunuzu bozabilse de, yatmak ve uyanmak için sabit bir rutininiz varsa iyi uyuma olasılığı daha yüksektir.
Ayrıca, yatmadan önce bir gevşeme tekniği uygulamak ve diğerlerinin yanı sıra televizyonlar, bilgisayarlar veya cep telefonları gibi dikkat dağıtıcı unsurları kaldırmak yararlıdır.
5. Doğru uyku kıyafetleri seçin
Hastalığın karakteristik semptomları nedeniyle, uyumak için kullandığınız kıyafetlere çok dikkat etmelisiniz. Kaba ve sentetik kumaşlar hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Aksine, gevşek ve nefes alabilen kumaşlar riski en aza indirir ve rahatlık hissini arttırır.
Bu önerilere rağmen uyku problemleriniz devam ediyor mu? Eğer öyleyse, doktorunuza danışın. Bunun nedeni, diğer tedavi türlerini değerlendirebilecek olmalarıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Silverberg, J. I., Garg, N. K., Paller, A. S., Fishbein, A. B., & Zee, P. C. (2015). Sleep disturbances in adults with eczema are associated with impaired overall health: A US population-based study. Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1038/jid.2014.325
- Kelsay, K. (2006). Management of sleep disturbance associated with atopic dermatitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2006.04.038
- Jeon, C., Yan, D., Nakamura, M., Sekhon, S., Bhutani, T., Berger, T., & Liao, W. (2017). Frequency and Management of Sleep Disturbance in Adults with Atopic Dermatitis: A Systematic Review. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0192-3
- Fishbein, A. B., Vitaterna, O., Haugh, I. M., Bavishi, A. A., Zee, P. C., Turek, F. W., … Paller, A. S. (2015). Nocturnal eczema: Review of sleep and circadian rhythms in children with atopic dermatitis and future research directions. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2015.08.028
- Gupta, M. A., & Gupta, A. K. (2013). Sleep-wake disorders and dermatology. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.11.016