Sıcak Hava Dalgasının Üstesinden Gelmenin En İyi Yolu

Bir sıcak hava dalgasının üstesinden gelmek istiyorsanız, herhangi bir küçük önlem size yardımcı olabilir. Birkaç basit önlem alarak, yüksek sıcaklıkların olumsuz etkilerinden kaçınmayı başaracak ve kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
Sıcak Hava Dalgasının Üstesinden Gelmenin En İyi Yolu

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Özellikle geçtiğimiz birkaç yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının aniden değişmesinin sıklıkla görülen bir durum haline geldiği gerçeği göz önüne alındığında, bir sıcak hava dalgasının üstesinden nasıl gelineceğini bilmek çok önemlidir. Ani iklim değişiklikleri sağlığınızı riske atabilir.

Neyse ki, bir sıcak hava dalgasının üstesinden gelmek çok da zor değildir. Hava sıcaklığındaki ani artışlarının sizi çok fazla etkilemesini önlemek için bazı temel adımlar atmanız yeterlidir. Bu önlemlerin, iklime karşı en savunmasız yaş grupları olan çocuklar ve yaşlılar için kesinlikle uygulanmaları gerekir.

Bazı bölgelerde sıcaklıklar 40 ° C veya daha yüksek bir sıcaklığa kadar ulaşır. Bir sıcak hava dalgasının üstesinden gelmek için gereken önlemleri almazsanız, sıvı kaybı ve sıcak çarpmasından kas spazmlarına ve hatta organ yetmezliğine kadar birçok sorun yaşayabilirsiniz.

Bir ısı dalgasının üstesinden gelmenin en iyi yolu bu ipuçlarını uygulamaktır.

Sürekli sıvı tüketimi ve uygun kıyafetler

Sıcak hava dalgası sırasında bol su içtiğinizden emin olun.

Sıcaklık yüksek olduğunda, sürekli sıvı alımı zorunlu bir önlemdir. En iyi uygulama  da sık sık su içmektir; buzdolabından yeni çıkmışsa daha da iyidir. Diğer içecekler, özellikle de çok fazla şeker içeriyorlarsa, sadece daha fazla susuzluğa neden olurlar. Doğal meyve suları, özellikle takviye şeker içermiyorlarsa, tavsiye edilir. Alkol hiçbir şekilde tavsiye edilmez. Dahası, susuzluk hissetmeseniz bile, sürekli olarak sıvı almalısınız.

Benzer şekilde, yüksek sıcaklıklara dayanmak için uygun kıyafetler giymek de önemlidir. Terlemeyi kolaylaştırdığı için pamuk gibi doğal liflerden yapılmış giysiler kullanmalısınız. Ayrıca, ısıyı yoğunlaştırmak yerine yansıttığı için açık renkleri kullanmanızı da öneriyoruz.

Ayrıca şunu da okumalısınız: Sıcak Çarpması: Nedenleri Ve Tedavisi

Evde bir ısı dalgasının üstesinden nasıl gelinir

Sıcaklık yüksek olduğunda evinizden ayrılmamak en iyisidir. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, biraz gölge bulmanız önerilir. Klimalı binaların veya kapalı alanların içinde kalmanız tercih edilir.

Klima demişken, bu bir sıcak hava dalgasının üstesinden gelmek için harika bir müttefiktir. Ancak, dikkatli şekilde kullanmalısınız. Klimanız varsa, onu 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmalısınız. Daha soğuksa, soğuk algınlığına veya diğer rahatsızlıklara neden olabilir.

Evdeyseniz, en sıcak saatlerde panjurlarınızı indirin ve pencerelerinizi kapatın. Bu, ısının evinizin içinde yoğunlaşmasına engel olur. 21:00 – 22:00 saatleri arasında, serin havadan faydalanmak için pencereleri birkaç saat açmak iyi bir fikirdir.

Aletler ve elektrik

Yazın avantajlarından biri, yılın diğer mevsimlerinden daha fazla gün ışığı sağlamasıdır. Bu nedenle, gerekli olmadıkça ışıkları açmamalısınız. Çünkü ışık, kaçınmak istediğimiz şey olan ısıyı üretirler.

Aynı şey elektrikli cihazlar için de geçerli. Kapatılsalar bile, elektrik kaynağına bağlılarsa ısı üretirler. Yüksek sıcaklıklar üretmemelerine rağmen, birçoğu hissedilen sıcaklığı artırabilir. Bu nedenle, bunları kapatmak ve yalnızca gerektiğinde kullanmak en iyisidir.

Sıcaklığı yenmek için ev hileleri

Evinizde buklunan malzemelerle sıcaklıkla mücadele edebilirsiniz.

Bir sıcak dalgasını başarıyla savuşturmak için atabileceğiniz birkaç basit adım vardır. Bazı basit hileler size yardımcı olabilir. İşte bunlardan bazıları:
  • Makyaj yapmayın. Kremler ve vücut losyonları ısıyı tutan elementler içerir. Bu nedenle, makyaj yapmamak veya mümkün olan en az miktarı kullanmamak en iyisidir.
  • Çok fazla yemeyin. Büyük öğünler metabolik ısı üretir ve bu da vücut sıcaklığını artırır. Günde sadece birkaç kez hafif yemekler yemeye çalışın.
  • Kendinizi gerektiği gibi nemlendirin. Çok sıcaklamış hissediyorsanız boynunuza, bileklerinize ve alnınıza biraz soğuk su koyun. Bu noktalarda vücut sıcaklığınızı düzenlemek daha kolaydır.
  • Dışarı çıkarken kendinizi koruyun. Dışarı çıkıyorsanız, güneş gözlüğü takmak ve başınızı korumak için bir şey yapmak en iyisidir. Güneş çok yoğun olduğunda, bir şemsiye taşımalısınız. Ayrıca, terlemeyi engellemeyen havadar ayakkabılar giyin.
  • Aloe vera kullanın. Aloe vera dondurarak birkaç buz küpü yapabilirsiniz. Cildinizin yandığını veya çok kuru olduğunu düşünüyorsanız, cildinizi bu küplerle ovalayın. İnsanı tazeliyorlar!

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • García, F. F., & Álvarez, D. R. (2008). Olas de calor e influencia urbana en Madrid y su área metropolitana. Estudios Geográficos, 69(265), 495-518.
  • Indoor, C. (2007). La Importancia de la Hidratación en. Simposio Virtual.
  • Trejo, O., Miró, Ò., De La Red, G., Collvinent, B., Bragulat, E., Asenjo, M. A., … Sánchez, M. (2005). Impacto de la ola de calor del verano de 2003 en la actividad de un servicio de urgencias hospitalario. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13077379

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.