Sık İdrara Çıkma (Aşırı Aktif Mesane) Nedir?
Bu sorunu en az bir kere kesin yaşamışsınızdır. Öyle bir gün oldu ki tuvalete gitmekten kendinizi alamadınız. İdrar keseniz boşaldığı an, bir daha! Peki, buna neden olan nedir? Ve daha önemlisi, endişelenmeli miyiz? Aşağıda açıklayacağız.
Sık idrara çıkma: nedeni nedir?
Aşırı Aktif Mesane Sendromu günümüz toplumunda, özellikle kadınlarda yaygın olan bir durumdur. Genelde normaleden fazla sıvı tükettiğimizde idrara çıkma ihtiyacı duyarız. Bu iyi bir şeydir, çünkü böbreklerimiz vücuttaki toksinlerden arınma ihtiyacı duyar. Ama bazı zamanlarda aşırı sıvı tüketmeden de kendimizi sürekli tuvalete giderken buluruz.
Eğer geceleri çok sık idrara çıkıyorsanız, bunun adı noktüridir. Bu kadınlara nazaran erkeklerde daha yaygın bir durumdur. Özellikle belli bir yaştan sonra ve prostat sorunu yaşayan erkeklerde görülür. Ama kadınlar için Aşırı Aktif Mesane Sendromu gelir geçer ve bazen aşağıdaki çeşitli faktörlere dayanabilir.
1. Aşırı enerji içeceği içmek
Biraz şaşırabilirsiniz ama burada sadece kahve içmekten bahsetmiyoruz -aynı zamanda gazlı içecek ve enerji içecekleri gibi diğer kafeinli içecekler de buna dahil. Bunları içmek iyi fikir değil, aynı zamanda sağlıklı da değil.
Unutmayın gün içinde ürettiğimiz idrar miktarı vücuttaki elektrolitlere bağlıdır. Eğer uzun süre boyunca aşırı miktarda enerji içeceği içerseniz, böbreklerinizde dengesizlik oluşabilir. En basitinden aldığınız riske değmez, bu yüzden en iyisi gazlı içecek türlerini fazla tüketmeyin.
2. Diyabet
Paniklemeyin, çünkü bunu basit bir test yaparak öğrenebilirsiniz. Diyabetin bir çok belirtisi vardır ve sık idrara çıkma bunlardan biridir. Susuzluğa yol açar ve potasyum seviyesini azaltır.
Ama sakin olun, çünkü diyabet durumunda kilo kaybı, baş dönmesi, yorgunluk ve bayılma gibi durumlar da yaşanır… Burada sürekli idrara çıkma hali vücudun insülin üretmekte sıkıntı yaşaması ve kandaki aşırı şekerin idrara karışmasından gerçekleşir. Tüm bunlar bizi susatır ve sonuçta sıkça idrara çıkmaya yol açar.
3. Bazı ilaçlar
Bazen bazı ilaç tedavileri idrar yollarının çalışmasını etkileyerek sıkça idrara çıkmaya yol açabilir. Lorazepam gibi ilaçlar bu tür etkiler yaratır. Yeni ilaçların yan etkilerini her zaman okuyun ve tedavi sürecinde bunları yaşayıp yaşamadığınıza dikkat edin.
4. Strese bağlı sorunlar
Anksiyete ve stres hayatın belli dönemlerinde ortaya çıkan durumlardır ve biyolojik süreçlerimizi değiştirebilirler. Mide sorunları, bağırsak problemleri, baş dönmesi ve mide bulantısı, ishal… ve şüphesiz ki anksiyete aynı zamanda idrar kesesi problemlerine de yol açar.
Doktorunuza bu değişimlerden bahsetmelisiniz ve her zaman bir şişe su taşımaya özen göstermelisiniz. Her tuvalete gittiğinizde susuz kalmamak için biraz su için.
5. Enfeksiyonlar
İdrar yolu enfeksiyonları sık idrara çıkmanın en yaygın nedenlerinden biridir. İdrar yolu, mesane, böbrek dokusu, ve hatta vulva ve vajinadaki enfeksiyon bu rahatsız duruma yol açabilir.
Bazen hormonal değişimler, bakteri veya vücut savunmasının düşmesinden de kaynaklanabilir. Bunlar hem yaygındır hem de bu durumdan sorumludur. Herhangi bir tedaviden önce her zaman doktorunuza başvurun çünkü enfeksiyonun türünü teşhis edecek ve size doğru ilacı verecektir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Yollarla Nasıl İyileştirilir
Şimdi evde uygulayabileceğiniz bir kaç basit yöntemden bahsedeceğiz.
Aşırı Aktif Mesane Sendromu için Basit Tedaviler
Sık idrara çıkmanın bazı hastalıkların belirtisi olabileceğini asla unutmayın. İlk olarak bu sorunun kökenini bulmalısınız. Stresten mi? Enfeksiyondan mı? İdeal olarak doktorunuzun verdiği tedavi yöntemini takip etmelisiniz, ama aşağıdaki basit yolları da uygulayabilirsiniz:
1. Diyetinizi değiştirin: Sirke, yağlı salata sosları, kahve, acı biber, kırmızı et, çikolata, inek sütü veya katkı maddeleri, beyaz un, rafine şeker gibi rahatsızlık veren yiyeceklerden sakının. Daha fazla sebze tüketin.
2. Güne bir bardak kırkkilitotu (at kuyruğu) çayı ile başlayın. İçine biraz limon sıkın.
3. Her gece bir bardak ılık suyla bir diş sarımsak yutun. Harika bir antibiyotik.
4. Zencefil çayı harika bir enfeksiyon gidericidir, kesinlikle yardımcı olacaktır.
5. Vücudu nemli tutmak için bolca su tüketin.