Kahve İçmek İçin 5 İnanılmaz Neden

Kahve İçmek İçin 5 İnanılmaz Neden

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kahve içmek, kötü bir şey diye düşünüyor olabilirsiniz.  Ama aslında bu içeceğin sağlığınıza iyi gelebileceğini duyduğunuza sevinecekseniz.

Özellikle eğer egzersiz yapan biriyseniz, kafein sağlıklı olmanıza daha da yardımcı olabilir.

Bu yazımızda kahvenin kötü ünü hakkındaki efsaneleri yıkarak kahve içmenin aktif bir yaşam tarzını sürdürmenize nasıl katkıda bulunacağını anlatacağız.

Hazır mısınız?

Kahve içmek ve faydaları

Bir çok insan güne ilk iş olarak kahve içerek başlar. Siz de bu kişilerdne biriyseniz, güzel haberlerimiz var.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki kahve içmek kilo vermeye yardımcı olabilir.

kahve içmek için 5 nedne

İspanya’da yapılan ve Revista Internacional de Nutrición Deportiva y Metabolismo dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre egzersizden önce kafein tüketen atletlerin sonraki 3 saat içerisinde plasebo kafein verilen atletlere nazaran %15 daha fazla kalori yaktıkları ortaya kondu. 

Bu araştırmadaki sonuçları ortaya çıkaran doz, vücut ağırlığına göre her kilograma 4.5 miligram kafein şeklinde uygulanmıştır. Yani 68 kilo ağırlığındaki bir kadın sabahları 300 miligram kahve içebilir.

1. Dolaşımı Arttırır

Yakın zamanda, Japonya’da düzenli olarak kahve tüketmeyen bireylerde kahvenin kan dolaşımına etkisi üzerine bir araştırma gerçekleşti.

Her katılımcı 140 gram normal veya kafeinsiz kahve içti. Ardından araştırmacılar vücuttaki en küçük damarların ne derecede çalıştığını görmek için bir parmaktaki kan dolaşımını ölçtüler.

75 dakika içerisinde kafeinli kahve içen bireylerin kan dolaşımında kafeinsiz kahve içenlere nazaran %30 üzerinde artış görüldü.

Bu çalışmayı ele alırsak, eğer her gün sabah veya ilk öğünden sonra bir bardak kahve içerseniz kan dolaşımınızı arttırabilirsiniz.

2. Kas Ağrısını Azaltır

kahve içmek ve kas ağrısı

Illinois Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, yoğun egzersizden 30 dakika önce kafein tüketmek kas ağrılarının algılanma derecesinin azaldığını ortaya koydu.

Sonuç olarak kafein güç idmanlarında, yoğun egzersizlerde veya diğer egzersiz biçimlerinde biraz daha sıkı çalışmanıza yardımcı olabilir. Bu da kasların kuvvetini ve direncini arttıracaktır.

3. Hafızayı Güçlendirir

beyin

Bu yıl John Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma kafein tüketilmesinin 24 saat ardından hafızada olumlu değişiklikler yaşandığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, düzenli olarak kafein tüketmeyen bireylere 5 dakika boyunca çeşitli imgeler gösterdikten sonra, bazılarına plasebo bazılarına 200 miligram kafein verdi.

Bir sonraki gün gruplardan bu imgeleri hatırlamaları istendi. Kafein alan bireyler imgeleri daha iyi hatırladı

Dolayısıyla, kahvenin hafızaya iyi geldiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden, günlük alışkanlıklarımıza kahve içmeyi ekleyerek beyin aktivitelerimizi güçlendirebiliriz.

4. Kasları Korumaya Yardımcı Olur

Coventry Üniversitesi’nde yakın zamanda spor araştırmaları kapsamında hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, kafeinin yaş ilerlemesiyle oluşan kas kuvvetindeki azalmayı telafi ettiğini ortaya koydu.

Aynı zamanda omurga kasları ile diyafram ve nefes almak için kullanılan ana kas üzerindeki koruyucu etkileri fark edildi.

Sonuçlar, makul bir miktarda tüketildiğinde kafeinin, vücudun genel fiziksel durumunu  koruduğu ve yaşlanmaya dayalı kas yaralanmalarını azalttığını ortaya koydu.

5. Kaslara Enerji Verir

Yakın zamanda uygulamalı Psikoloji Bülteni’nde yayınlanan bir çalışmada egzersiz sonrası biraz kafeinin özellikle günbegün idman yapan atletler için yararlı olabileceği belirtiliyor.

Bu çalışma, sadece karbonhidrat yemenin yanı sıra, 4 saat ağır idmanın ardından kahve ve karbonhidrat kombinasyonunun kaslarda glukojen oranını %66 arttırdığını ortaya koyuyor.

Kaslarda karbonhidrat depolanmasını sağlayan glukojen, egzersiz ve tüm kuvvet gerektiren hareketler sırasında vücuda enerji verir. Daha iyi glukojen rezervleri egzersiz kapasitenizi arttırmanıza yardımcı olur.

Artık faydalarını bildiğinize göre günde bir fincan kahvenin tadını çıkarabilirsiniz! 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gotteland, Martín, & de Pablo V, Saturnino. (2007). ALGUNAS VERDADES SOBRE EL CAFÉ. Revista chilena de nutrición34(2), 105-115. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182007000200002
  • Ramírez Prada, Dianna Mayrene. (2010). CAFÉ, CAFEÍNA VS. SALUD REVISIÓN DE LOS EFECTOS DEL CONSUMO DE CAFÉ EN LA SALUD. Universidad y Salud12(1), 156-167. Retrieved January 18, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-71072010000100017&lng=en&tlng=es.
  • Roales-Nieto, J. G., San Pedro, E. M., Luciano, A. G., & Coronado, J. L. B. (2004). Efectos del consumo de café para la salud cardiovascular, la diabetes y el desarrollo de cáncer. Psicothema16(4), 531-547.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.