Sindirimi Rahatlatmaya Yardımcı Meyveler ve Bitkiler

Sindirim problemlerinin birçoğu bazı meyveleri tüketerek ve özel bitki çayları içerek doğal yoldan tedavi edilebilir. Bunları beslenmemize eklersek birçok problemin de önüne geçmiş oluruz
Sindirimi Rahatlatmaya Yardımcı Meyveler ve Bitkiler
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Gaz, mide ağrısı, hazımsızlık ya da mide krampları gibi sindirim problemleri yaşayan insanlar rahatlamak için sıkça ilaçlara başvurur. Ancak, bu semptomlar için harika sonuçlar almanızı sağlayacak bazı meyveler ve otlar da bulunuyor. Örneğin, çaylar damak tadınıza renk katmanın ve yemeklerinize eşlik etmenin yanı sıra sindirim problemlerini de rahatlatır.

Düzenli olarak bitki çayları içen kişiler sağlığa olan faydalarından sıkça bahseder. Bu faydalarının arasında sindirime olan katkıları da vardır. Sindirim sorunlarının en yaygın sebepleri şunlardır: aşırı ve çok hızlı yemek, yağlı yiyecekler tüketmek, aşırı kafein ve alkol tüketimi, gerginlik ve hatta duygusal travma.

Bugünkü yazımızda sizi, sindirim sorunlarını rahatlatmak için bilinen en iyi bazı meyveler ve bitkiler hakkında bilgilendireceğiz.

Sindirim problemlerini rahatlatmak için bitkiler

Bu meyve ve bitkileri aklınıza not alın. Sindiriminize ve vücudunuzun geri kalan kısmına sunduğu katkıları öğrenin.

1. Kuru erik

erik

Sindirim problemlerini rahatlatmanın anahtarı, normalde daha fazla lif almakta yatar –bu hem çözünebilir hem de çözünmeyen lifleri kapsar. Kuru eriğin kabızlık için harika bir çare olmasının sebebi ise yüksek lif (bir kase için 7.6 gram) ve sorbitol içeriğidir. Sorbitol bağırsaklarda bulunan suyu artırmaya yardımcı doğal bir şekerdir.

2. Papaya

Papaya, vücudun proteinleri ayrıştırmasını sağlayan ve böylece sindirimi de hızlandıran bir enzim olan papaini bol miktarda içerir. Orta boy bir papaya, önerilen günlük lif miktarının neredeyse %20’sini karşılar ve bu şekilde bağırsaklara daha çok yardımcı olur.

3. Keten tohumu

Keten tohumu, zengin çözünmeyen lif içeriği sayesinde sindirim problemleri için geleneksel bir tedavi olarak kullanılır. Bir yemek kaşığı keten tohumu yüksek müsilaj seviyesiyle birlikte 3 gram lif sağlar. Bu iki öge de dışkının daha yumuşak bir yapıda olmasını sağlar. Keten tohumu unu ekmek ve tatlı yapımında, keten tohumu yağı da takviye olarak kullanılabilir.

4. Anason

anason

Anasonun krampları ve mide gazlarını tedavi etmede sağladığı faydaları bu çeşit sorunlardan muzdarip kişiler iyi bilir.

5. Zencefil

Zencefilin tedavi edici özellikleri saymakla bitmez; bunların birçoğu da sindirim sistemiyle ilgili problemlerin tedavisinde sağladığı faydadır. Bu kök aynı zamanda mide ağrısını azaltan rahatlatıcı ve anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir. Zencefil ayrıca histamini kontrol altına aldığı için spazm ve bulantı önleyicidir. Faydaları bu kökü genel anlamda sindirim problemlerine en iyi gelen çarelerden biri yapar.

6. Biberiye

biberiye

Biberiye aromaterapi etkisi ile kabızlığı gidermeye yardımcıdır. Son yapılan araştırmalara göre alt karın bölgesine esansiyel biberiye yağı ile masaj yapmak, tedaviden iki hafta sonra bile sindirime yardımcı olur.

Bu yazımızı da okumanızı öneririz: Yağlı Cildiniz İçin Biberiye Sabunu Yapmayı Öğrenin

7. Kekik

Kekik harika bir lif kaynağıdır. İki çay kaşığı kekik tavsiye edilen lif miktarının %4’ünü karşılar. Düzenli olarak kekik tüketmek, midedeki safranın salınımını uyararak sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bu spazm önleyici etkisi gaz, şişkinlik, hazımsızlık ve genel olarak sindirim kaynaklı karın ağrısını hafifletmeye yardımcıdır.

8. Papatya

papatya çayı

Sindirim güçlüğü çeken kişiler problemlerini rahatlatmak için bu bitkiyi hoş bir çay halinde içebilir. Sıcak içecekler sindirim problemlerini hafifletmeye özellikle iyi gelir. Buna ek olarak, papatya köklerinin de sindirime yardımcı laksatif etkileri olduğu görülmüştür.

Sindirim problemlerini tedavi etmek ve önlemek için meyve ve bitki tüketmenin yanı sıra düzenli olarak egzersiz de yapmalısınız. Ayrıca hamilelik ve yaşlanma gibi hayatında önemli değişimlerden geçen insanların sindirim problemi yaşamaya daha yatkın olduğunu da unutmamak gerekir. Bu durumlarda daha çok lif tüketmek sindirim rahatsızlıkları yaşama ihtimalinizi azaltır.

Sindirime yardımcı laksatifleri ilaç halinde bulmak mümkün olsa da, bunlara bitkisel terapileri denedikten sonra en son çare olarak başvurmalısınız. Bitkisel bir tedavi denemeden önce tercih ettiğiniz bitkinin yan etkilerine ve diğer ilaçlarla olan reaksiyonlarına maruz kalmayacağınızdan emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hongratanaworakit, Tapanee. (2009). Simultaneous Aromatherapy Massage with Rosemary Oil on Humans. Sci Pharm. 77. 375-387. 10.3797/scipharm.0903-12.
  • Habtemariam, Solomon. “The Therapeutic Potential of Rosemary (Rosmarinus officinalis) Diterpenes for Alzheimer’s Disease” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2016 (2016): 2680409.
  • Srivastava, Janmejai K et al. “Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future” Molecular medicine reports vol. 3,6 (2010): 895-901.
  • Coccimiglio, John et al. “Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents” Oxidative medicine and cellular longevity vol. 2016 (2016): 1404505.
  • Stanisiere, Julien et al. “How Safe Is Ginger Rhizome for Decreasing Nausea and Vomiting in Women during Early Pregnancy?” Foods (Basel, Switzerland)vol. 7,4 50. 1 Apr. 2018, doi:10.3390/foods7040050

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.