Öksürük İçin En İyi 5 Çay Önerisi

Nane çayı balgamı söktürür, limon güçlü bir antibiyotiktir ve kekik etkili bir mikrobiyal bitkidir. 
Öksürük İçin En İyi 5 Çay Önerisi

Tarafından yazılmıştır Ángela Aragón

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Keşke böyle olmasaydı.Maalesef hava kirliliği sağlığımıza büyük zarar veriyor. Yarattığı sonuçlardan biri hiçbir sebep yokken ortaya çıkan sinir bozucu bir öksürük. Ayrıca koyu renkli balgam da bu öksürüğe eşlik edebiliyor.

İkisi de vücudunuzun tehlikeli olarak varsaydığı bir şeye verdiği tepkiler. Bu yüzden spazmlar ve sıvılar üretiyor. Tozu ve diğer zararlı maddelerin zarar vermesini engellemeye çalışıyor.

Bununla birlikte, öksürük aynı zamanda soğuk algınlığı ve enfeksiyon belirtisi de olabilir. Bu tür şeyler sıcaklık değişimlerine, zayıf bir bağışıklık sistemine ve bir virüse bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Ayrıca hem öksürüğe hem de balgam fazlalığından kurtulmaya yardımcı olan çaylar da var.

Öksürüğe İyi Gelen En İyi Çaylar Nelerdir?

1. Kekik çayı

bir fincan kekik çayı

Şarkıcılar ve seslerini kullanan diğer insanlar kekik çayını çok seviyorlar. Şaşırtıcı değil mi ? Bu bitki ses yolu ve akciğerlerdeki enfeksiyonlar içinçok faydalı.

Ayrıca etkili bir iltihap gidericidir. Ağrıyı gidermesinin yanı sıra öksürüğe sebep olan sorunun köküne inerek iyileşmeye yardımcı oluyor.Bir antibakteriyel gibi işlev görüyor. Eğer öksürmenize neden olan mikroplar varsa, kekik onları öldürmeye çalışacaktır.

2.Öksürük İçin Ballı ve Tarçınlı Limon Çayı

Daha önce pek çok kez söylediğimiz gibi limon çok etkili bir antibakteriyeldir. Ancak asidite özelliği nedeniyle bademciklerinizle doğrudan teması canınızı yakabilir.

Bu yüzden onu asiditeyi yumuşatacak bir şeyle birlikte içmek iyi olabilir. Bal, limonun tadını yumuşatmanın yanında bakterileri öldürme gücüne de sahiptir. Aslında adeta koruyucu bir zar görevi görür.

Tarçına gelince, balgamın atılmasına yardımcı olma konusunda iyidir. Aynı zamanda diğer malzemelerin etkilerini de artırır.

3. Öksürük İçin Nane Çayları

nane çayı

Nane, öksürük için faydalı çayların süper starı gibidir. Balgamı yumuşattığı için özellikle nefes almakta zorluk çekiyorsanız çok işinize yarayacaktır.Bazen balgam çok kalın olduğu için nefes almak zorlaşır. Hava yoluna yapıştığı için vücudunuz bu maddeyi dışarı atmakta güçlük çeker.

Elbette, nane çayı öksürüğünüzün arkasında yatan iltihap ve enfeksiyonla savaşma konusunda da çok iyidir. Eğer onu daha da etkili hale getirmek istiyorsanız içine bir adet kabuk tarçın eklemenizi öneriyoruz.

4. Limonlu Rooibos Çayı

Alerjisi olan biri değilseniz, alerjinin yalnızca hapşırmaktan ve kaşıntıdan ibaret olduğunu sanabilirsiniz. Ancak alerjinin, öksürük de dahil, pek çok belirtisi vardır. Eğer siz de bu belirtiyle boğuşan biriyseniz size tavsiyemiz limon sulu rooibos çayı.

Eğer öksürüğünüz alerjinizden kaynaklanıyorsa bu çay harika bir antihistamindir. Ayrıca bağışıklık sisteminizin güçlenmek için ihtiyaç duyduğu mineraller açısından da zengindir. Bu nedenle gribiniz veya soğuk algınlığınız varsa bu çay idealdir.

5. Ballı Zencefil Çayı

öksürük için ballı zencefil çayı

Yukarıda öksürük için faydalı olduklarını söylediğimiz çayların hepsinin tadı gayet iyidir. Ancak özellikle de çay şeklinde olduğunda zencefilin tadını herkes sevmez. Yine de çok faydalı olduğu için ona bir şans vermenizi tavsiye ediyoruz.

Zencefilin öne çıkan özelliği iltihap giderici özelliğidir. Zencefil çayı sayesinde daha hızlı iyileşeceksiniz ve ağrılardan daha çabuk kurtulacaksınız.Diğer çaylar gibi zencefil çayı da balgamın çözülmesine yardımcı oluyor. Bu sizi içinizden başlayarak iyileştireceği anlamına gelir. Söz konusu öksürük olunca bu önemlidir.

Öksürüğünüz ister kronik olsun ister geçici, bu çaylardan faydalanabilirsiniz. Bu malzemelerden birine alerjiniz olmadığı sürece, çayların yan etkisi yoktur.Bu çaylardan birini sabah yapıp bir termosa doldurarak gün boyunca içmek üzere yanınızda taşımanız iyi olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Collingwood, R. G. (1993). Los principios del arte.
  • Lamas, A., de Valbuena, M. R., & Máiz, L. (2014). Tos en el niño. Archivos de Bronconeumología50(7), 294-300.
  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura5(4), 167-173.
  •  Sánchez, J. A. P. (2013). CASO CLÍNICO: APLICACIÓN DE MIEL PARA EL TRATAMIENTO DE ÚLCERAS BASADO EN LITERATURA CIENTÍFICA. Hygia de enfermería: revista científica del colegio, (83), 48-55.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.