Sinüslerinizi Temizlemenin 7 Etkili Yolu

Burnun tek işlevi olmamakla birlikte, savunma, koku alma ve fonatuar işlevlerinden de sorumlu olduğu için solunum işlevi en önemlisidir.
Sinüslerinizi Temizlemenin 7 Etkili Yolu
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Solunum sürecinin gerçekleşmesi için nefes alıp vermek gerekir. Ancak aşırı akıntı her zaman buna izin vermez. Sinüsleri temizlemek bazen zor olabilir. Bu makalede sinüslerinizi temizlemenin yolu hakkında bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.

Sinüsler, kafatasındaki hava dolu boşluklardır. Alın, burun kemikleri, yanaklar ve gözlerin arkasında bulunurlar. Ana işlevlerinden biri, bu organdan akan mukus üretmektir.

Sağlıklı olduklarında bakteri veya diğer mikroorganizmaları içermezler, mukus kesintisiz akabilir ve hava zorlanmadan çıkabilir.

Ancak bazen şişebilir veya iltihaplanabilirler ve burnun işleyişi bozulur. En yaygın nedenler şunlardır: virüs veya bakteri enfeksiyonu, alerji, burun septum eğriliği veya burunda polipler. Genel semptomlar burunda şişlik, yoğun ve renksiz akıntı (burun akıntısı), burun tıkanıklığı ve koku veya tat alma duyusunda azalmadır. Yanaklar, burun, gözler veya alın çevresinde ağrı da oluşabilir.

Bu rahatsızlıkları ve burundan nefes almanın zorluğunu hafifletmek için bazı tedaviler uygulanabilir. Peki sinüsler nasıl temizlenir? Aşağıdaki talimatlara dikkat edin.

Sinüslerinizi temizlemenin yolu: ipuçları

Başlangıç olarak, tüm bu yöntemlerin uygulanmasını destekleyecek yeterli bilimsel kanıt olmadığını bilmelisiniz. Bu nedenle, kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tercih edilir.

Çoğu sinüziti tedavi etmek için, sadece bir profesyonel tarafından reçete edildiğinde kullanılması gereken, antibiyotik kullanımı gerekli değildir. Genellikle gün geçtikçe iyileşirler. Bu arada ağrı ve baskıyı azaltmak için bu kürler uygulanabilir.

1. Sinüsleri tuzlu suyla yıkayın

su karbonat ile gargara

Sinüslerdeki aşırı akıntı gece boyunca kötüleşir. Bu rahatsızlığı önlemek için yatmadan önce su ve tuz ile burun yıkaması yapılması önerilir. Bu,  bölgeyi temizlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Aslında, Chung Shan Tıp Üniversitesi Hastanesi tarafından yapılan bu araştırmaya göre, tuzlu nazal irrigasyonun akut ve kronik sinüzit, rinokonjonktivit ve riniti olan hastaların yaşam kalitesini iyileştirebileceği belirlendi.

İçindekiler

  • 3 çay kaşığı tuz (15 gram).
  • 1 çay kaşığı karbonat (5 gram).
  • 1 su bardağı saf veya kaynamış su (250 mililitre).

Mutfak gereçleri

  • Damlalık.

Hazırlık

  • Öncelikle suya tuzu ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Ardından karbonat ekleyip tekrar karıştırın.
  • Sonunda renksiz bir karışım elde etmelisiniz.

Kullanım yöntemi

  • Damlalığı yarıya kadar doldurun.
  • Başınızı sola yatırın ve ağzınızdan nefes alın.
  • Solüsyonu yavaşça sağ burun deliğine dökün ve sol burun deliğinden çıkmasını bekleyin.
  • Çözeltinin kulaklarınıza veya boğazınıza kaçtığını hissederseniz, pozisyonunuzu değiştirin.
  • Sol burun deliği ile tekrarlayın.
  • Son olarak, kalıntıları ve birikmiş mukusu temizlemek için sümkürün.

Bu yazımıza da bakınız: Boğaz ağrısı için 5 ev tedavisi

2. Buharla temizleyin

buhar tedavisi uygulayan kadın

Buhar, doğal bir temizleyici ve nemlendirici olarak çalışır. Ayrıca etkilenen bölgeyi boşaltır ve sert bölgelerin yumuşamasını sağlar.

Hazırlık

  • Başlamak için biraz su kaynatın veya sıcak su buharı çıkana kadar musluğu açın.

Nasıl uygulanır

  • Ardından yüzünüzü yaklaştırın.
  • Bölgeyi temizlemek için yavaşça nefes alın ve nefes verin.
  • Bunu 5 dakika boyunca yapın.
  • Son olarak bir havluyu ıslatın ve sinüsleri temizlemek için yüzünüze koyun.
  • Çıkarmak için soğumasını bekleyin.

3. Yağlarla masaj yapın

aromaterapi yağlarıyla masaj

En etkili terapötik yağlardan biri kekik yağıdır. Bu, Cartagena Üniversitesi’nden (Kolombiya) yapılan bir araştırmaya göre, şiddetle tavsiye edilen antioksidan özelliklere sahiptir.

Badem yağı ile birleştiğinde sonuç çok daha iyidir çünkü cildi nemlendirir, bölgeyi nemli tutar ve kekik yağının nüfuz etmesine yardımcı olur (asla cilde veya burun deliklerine uygulanmamalıdır).

İçindekiler

  • 1 yemek kaşığı badem yağı (15 gram).
  • 2 damla kekik yağı.

Hazırlık

  • Öncelikle ellerinizi ve yüzünüzü çok iyi yıkamanız önemlidir.
  • Daha sonra badem yağını 2 damla kekik yağı ile karıştırın.

Uygulanışı

  • Karışımı elinize alın ve sinüsleri nazikçe ovalayın.
  • Bölgede dairesel hareketler yaparken, yağların özünü ve özelliklerini emmek için yavaşça nefes alıp verin.
  • Bunu 5 dakika boyunca yapın ve nefesinizin nasıl daha iyi olduğunu göreceksiniz.

4. Sıcak kompresler

Burun ve alın bölgesine sıcak kompres uygulamak sinüs basıncını hafifletmeye yardımcı olabilir. Her biri 5 dakika olmak üzere günde 3 kez uygulanabilirler.

5. Sinüsleri temizlemek için nemlendirici kullanın

Bu, burun tıkanıklığından kurtulmanın en hızlı yollarından biridir. Daha nemli hava solumak tahriş olmuş dokuları yatıştırabilir ve kan damarlarındaki şişmeyi azaltabilir.

Aynı şekilde, bu tür uygulamalar mukusun daha kolay akmasını sağlar, böylece daha hızlı öksürebilirsiniz.

6. Bol sıvı tüketin

Hidrasyon, biriken mukusun boşaltılmasına ve dışarı atılmasına yardımcı olmak için önemlidir. Ek olarak, mukoza zarları sulu ve daha az hassas kalacaktır. Bunun için su, et suyu veya sıcak infüzyon seçmek en iyisidir.

Ayrıca burnunuzu sümkürmek ve mukusu dışarı atmak, soruna neden olabilecek virüsleri veya bakterileri ortadan kaldıracaktır. Küçük kan damarlarını tahriş etmemek için bunu nazikçe yapın.

Burun deliklerinin etrafındaki cilt tahriş olabilir. Bu, biraz badem yağı uygulayarak rahatlatılabilir.

7. Dik bir pozisyonda uyuyun

Yatmadan önce başınızı dik tutmak da sinüsleri temizlemek için bir başka yaygın ipucudur. Vücudun enfeksiyonu yenmesine ve iyileşmesine yardımcı olmak için dinlenmek önemlidir.

Ayrıca yatak odası ve evin geri kalanı, toz ve toz akarlarından kaynaklanan sorunları önlemek için iyi havalandırılmalı ve temiz olmalıdır. Kapalı ortamlardan ve sigara içilen alanlardan uzak durmak da önemlidir.

Sinüslerinizi temizlemenin yolu: ev yöntemleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi, tüm bu doğal tedaviler, sinüs tıkanıklığının neden olduğu iltihabı ve ağrıyı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Ancak doktorun önerdiği tedavinin yerine asla geçmezler.

Sorun devam ederken, bol miktarda vitamin sağlayan sağlıklı bir diyet sürdürmeye çalışın (savunmayı güçlendirmek ve semptomlarla mücadele etmek için). Ayrıca durumunuz izin veriyorsa hafif fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyin. Endorfin salınımı ağrıyı hafifletir.

Ancak rahatsızlık 10 günden fazla düzelmeden devam ederse, tekrar doktorunuza danışmanız önerilir. Ayrıca herhangi bir zamanda yoğun baş ağrısı veya yüz ağrısı ortaya çıkarsa, 4 günden uzun süren ateş varsa veya ilk iyileşmeyi fark ettikten sonra kötüleşirseniz de doktorunuza başvurmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bolger, W. E., Clement, P. A. R., Hosemann, W., Kuhn, F. A., Lanza, D. C., Leopold, D. A., … Zinreich, S. J. (1995). Paranasal sinuses: Anatomic terminology and nomenclature. In Annals of Otology, Rhinology and Laryngology. https://doi.org/10.1177/000348949510410s01
  • Cady, R. K., & Schreiber, C. P. (2004). Sinus headache: A clinical conundrum. Otolaryngologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0030-6665(03)00181-6.
  • Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. Sinusitis (infección de los senos paranasales). Julio 2020. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
  • Clínica Mayo. Sinusitis crónica.
  • León Méndez G, Osorio Fortich Mª R, et al. Extracción, caracterización y actividad antioxidante del aceite esencial de Plectranthus amboinicus L. Revista Cubana de Farmacia. Octubre-Diciembre 2015. 49 (4).
  • Spaeth, J., Krügelstein, U., & Schlöndorff, G. (1997). The paranasal sinuses in CT-imaging: Development from birth to age 25. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. https://doi.org/10.1016/S0165-5876(96)01458-9

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.