Sinüzit Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?
Geniz yollarının iltihaplanmasına “sinüzit” adı verilir. Sinüzit, burnun üst kısmını etkiler. Şiddetli baş ağrılarına ve burun tıkanıklığına yol açabilir. Sinüziti doğal yollarla nasıl tedavi edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki yazıyı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Sinüzit hakkında bilmeniz gerekenler
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, sinüzit geniz yollarının, yani elmacık kemikleri ve burnun etrafı ile arkasında bulunan çukur bölgelerin iltihaplanmasıyla oluşur. Bu durum kronik veya akut olabilir. Bazı kişiler, tedavi görmezlerse ya da yeterli özeni göstermezlerse, haftalarca, aylarca hatta yıllarca bu sorunla boğuşabilirler.
Sinüzit belirtileri nelerdir?
- Baş ağrıları
- Sinüslerde ağrı
- Ateş
- Sürekli burun akıntısı
- Yorgunluk
- Ağız kokusu
- Yüzün şiş hissedilmesi
- Kanlanan ya da sulanan gözler
- Gözlerde ağrı
- Özellikle azı dişlerinde olmak üzere dişlerde ağrı
- Burun kanaması
- Genel bir rahatsızlık ve huzursuzluk hissi
- Soğuk algınlığı ve öksürük (kronik sinüzit yaşayanlar için)
- Koku alamama (hipozmia)
- Yutarken veya çiğnerken ağrı duyma
- Disfoni veya ses kısıklığı
İki çeşit sinüzit vardır. Sinüzit türü bir veya daha fazla semptomun görülmesine, semptomların şiddetine ve görülme zamanlarına göre belirlenir.
Akut sinüzit
Çoğu durumda, bu sinüzit tipine bakteriyel bir enfeksiyon sebep olur. Genel soğuk algınlığı, grip gibi bir solunum yolu viral enfeksiyonunun devamında gelen bir problem sebebiyle yaşanır. En yaygın görülen sinüzit tipi akut sinüzittir.
Kronik sinüzit
Kronik sinüzitin sebebi de bakteriyel bir enfeksiyon olabilirken genel sebebi bronş astımı gibi enflamatuar bir hastalıktır.
Mevsimsel alerjiler de sinüsleri ve burnu iltihaplandırarak, bakterinin yok edilmesini engelleyebilirler. Bu durum tekrarladığı için (her sene ya da örneğin mevsim dönüşlerinde), kronik sinüzit çok yaygındır ve tedavi edilmesi daha zordur.
Bunu da okuyun:
Evde sinüzit tedavisi
Siz de akut veya kronik sinüzitten şikayetçiyseniz, geniz yolları veya sinüs iltihabı tedavisi için aşağıda verdiğimiz ipuçlarından ve evde uygulanan tedavilerinden faydalanabilirsiniz. Bunların hepsi sorunu önlemenize, tedavi etmenize ve ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.
Bu tedavilerin ilaç tedavisine göre daha uzun sürede sonuç vereceği bir gerçektir ancak bu doğal seçenekler sorunun kökenine “saldırırlar” ve hastalığın tekrar gelişmesinin önlenmesine yardımcı olurlar.
Sağlıklı beslenme
Her zaman daha sağlıklı olmak için atılan ilk adımlardan biri iyi beslenmektir. Birçok alerji, iltihap, enfeksiyon ve hastalığın sebebi yetersiz beslenmedir.
Beslenmenize özen göstermiyorsanız, rafine şeker (hamur işi, pasta, alkolsüz içecek), doymuş yağ (hamburger ve sosisli sandviç), tuz (ekmekler ve işlenmiş gıdalar), konserve gıda içeren çok fazla ürün tüketiyorsanız, sağlığınız olumsuz yönde etkilenecektir.
Vücut bu tür gıdalarla zehirlendiğinde, alerji geliştirir, hastalıklara yakalanır, bakteri ve mikropların girişine “izin verir” ve bütün bunlar da sonuç olarak iltihap, enfeksiyon ve hastalıklara yol açar.
Bu nedenle, şu anda sinüzitten şikayet ediyor ya da sinüzitinizi önlemek istiyorsanız veya geçmişte sinüzit sorunu yaşamışsanız, daha sağlıklı beslenmeye gayret etmelisiniz. İyi bir detoks diyeti ilk adımda size yardımcı olacaktır.
İşlenmiş gıdalar yerine tam tahıl ürünlerini tercih edebilir, meyve sebze tüketebilir, yemeklerinizi kızartmadan pişirebilir (fırında veya buharda pişmiş) ve fast food restoranlarından yemek yemekten kaçınabilirsiniz.
C Vitamini
Neredeyse herkesin bildiği üzere, C vitamini hastalıklara ve geniz yolları iltihabına, yani sinüzite yol açabilen virüs ve bakterilerin oluşmasının önlenmesine yardımcı olur. Her sabah bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için portakal suyu içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Salatalarınızı süslemek için limon (meyve sularınıza, smoothielere ve çaylara da tat verir) ve tatlı ihtiyacınız için mandalina, portakal veya greyfurt tercih edebilirsiniz. Bu şekilde, yalnızca vücudunuza iyi miktarda C vitamini almış olmakla kalmayacak, aynı zamanda vücudun pH seviyesini de dengelemiş olacaksınız.
Bu meyvelerin yanı sıra, brokoli ve havuç gibi aynı (veya daha fazla) miktarda C vitamini içeren başka gıdalar da mevcuttur. Diğer yandan, bu besin maddesinin iyi bir şekilde özümsenmesini engellememek için süt ürünleri, işlenmiş et ve şeker tüketmekten kaçınmayı deneyebilirsiniz.
Çevre – Ortam
Tahriş edici bir ortam veya çevre sinüzitten şikayetçi ya da sinüzite yatkın olanlar için önerilmez. Bu da aşağıda örneğini verdiğimiz ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmanız gerektiği anlamına gelir.
- Sigara içilen ortamlar
- Fabrikalar gibi toksik atıkların bulunduğu yerler
- Beyazlatıcı gibi çok güçlü kimyasal ürünlerle temizlik yapılan yerler
- Şehir merkezi gibi çevre kirliliğinin çok yoğun olduğu ortamlar
Duygular
Sinüzitin diğer bir sebebi de duygusal dengesizliklerdir. Ruh durumunuz vücudunuzun verdiği tepkiler üzerinde önemli bir role sahiptir. Gerilim, stres, yorgunluk, sinir, anksiyete ve depresyon hali birçok şekilde sizin aleyhinize etki gösterecektir. Sinüzit örneğine baktığımızda, bu rahatsızlığa yakalanma veya sinüzitin kronikleşme ihtimalini artırabilirler.
Rahatlamaya çalışın, endişelerinizi ve üzerinizde hissettiğiniz baskıları bir yana koyun, daha sık tatile çıkın (veya şehir dışında en az bir gün geçirin), uykunuzu alın, küvet banyosu yapın (aynı zamanda geniz yollarınızın “rahatlamasına” yardımcı olur) ve papatya, ıhlamur ve kediotu kökü gibi rahatlatan çaylar için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sinus infection. (n.d.).
acaai.org/allergies/types/sinus-infection - Sinus infection (sinusitis). (2017).
cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/sinus-infection.html - Li JTC. (2017). Acute sinusitis: Do over-the-counter treatments help?
mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/expert-answers/acute-sinusitis/faq-20058562 - Passali, D., Cambi, J., Passali, F. M., & Bellussi, L. M. (2015). Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta otorhinolaryngologica Italica : organo ufficiale della Societa italiana di otorinolaringologia e chirurgia cervico-facciale, 35(1), 1–8.
- Sinus infection. (n.d.).