Sinüzitten Kurtulmak İçin 7 Öneri
Sinüzit ağrılı olma eğilimi gösteren ve bu hastalıktan muzdarip olan insanların yaşam kalitesini değiştirebilen bir rahatsızlıktır. Bu yazıda, sinüzitten kurtulmak içink 7 püf noktayı paylaşacağız.
Sinüzit nedir?
Sinüzit, yüzümüzde hava içeren kemiklerin içindeki boş oyuklar olan sinüslerin iltihaplanmasıdır. Alında, elmacık kemiklerinde ve burunda bulunurlar.
Normalde, hava hiçbir problem olmadan geçer ancak sinüzit problemi yaşayan insanlarda hava geçişi bloke olur. Bu rahatsızlık, ağrı ve nefes alma zorluğuna neden olur.
Sinüzit farklı şeylerden kaynaklanabilir, bazıları aşağıdaki gibidir:
- Mantar
- Virüs
- Bakteriler
- Diş enfeksiyonları
- Tütün
- Alerjiler
Sinüzit semptomları
Semptomlar durumun ciddiyetine bağlı olma eğilimindedir. En karakteristik belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Baş, yanak ve burun çevresinde ağrı
- Sürekli bir burun akıntısı
- Ateş
- Ağız kokusu
- Burun kızarıklığı
- Yorgunluk ve genel rahatsızlık
- Çiğneme sırasında diş ağrısı
- Koku alamamak
- Geceleri daha da kötüye giden öksürük
Bu yazımızı da okuyun: Öksürükten Kurtulmak için Soğanın 5 Kullanım Şekli
Sinüzitten kurtulmak için 7 yöntem
Bu ipuçlarıyla sinüzitin günlük semptomlarını rahatlatacak değişiklikler gözlemleyeceksiniz.
Vaporizasyon
Bu yöntemi duşta, buharda nefes alarak veya kaynar bir su yardımıyla uygulayabilirsiniz. Eğer kaynar bir su kullanacaksanız, suyun içerisine antiseptik özelliklere sahip olan okaliptüs gibi takviyeler ekleyebilirsiniz.
Bu paranazal sinüslerde bulunan mukozu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Bitki çayları ile sinüzitten kurtulmak çok kolay
Sıcak içecekler içmek muközün parçalanmasına ve nemlenmesine yardımcı olur. Bu da muközden kaynaklanan basıncı hafifletir. Ayrıca, sıcaklık boğaz ağrısını hafifletir ve kan akışını uyarır.
Ebegümeci çiçeği çayı, bir balgam söktürücü olduğundan ve öksürükleri hafifletmeye yardımcı olduğundan solunum rahatsızlıkları için mükemmel bir tedavi yöntemidir. Çok kolay bir şekilde hazırlanabilir:
- 2 yemek kaşığı ebegümeci çiçeği ile iki litre suyu bir kaba koyun.
- Ocağın altını açıp demlenmesini bekleyin.
- Süzüp içebilirsiniz.
Tuzlu su
Tuzlu su aşırı muközün ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve bölgeyi nemlendirir. Bu şekilde, burundaki muköz kaybolacaktır.
- Bir şırıngaya veya damlalık içine tuzlu su koyun.
- Şırıngayı burun deliğine yerleştirin ve başınızı hafifçe hafifçe yana yatırın.
- Suyu sıktığınızda sıvı diğer burun deliğinizden çıkar.
- Burnunuza hava verin ve aynı işlemi diğer tarafta tekrarlayın.
- Bu uygulamayı günde 2 veya 3 kez yapın.
Uykunuza dikkat edin
Günde 7 veya 8 saat uyumak çok önemlidir. Uyurken iki yastık kullanmanız tavsiye edilir, böylece başınız yüksekte olacaktır ve bu da daha iyi nefes almanıza yardımcı olur.
Ayrıca odanıza bir hava nemlendirici alet koymak, uyurken havanın nemli olmasını sağlamanıza ve hava yollarınızın kurumasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Sarımsaklı burun damlası
Sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğu söylenir bu sayede sinüzit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
- Bir diş sarımsağı iyice ezin ve 4 çorba kaşığı su ile bir damlalık içine koyun.
- Her burun deliğine günde iki veya üç kez 10 damla damlatın.
Fazla sıvı tüketmeye özen gösterin
Çok fazla sıvı içmek muközü sulandırır, bu da daha iyi bir şekilde parçalanmasına ve akmasına yardımcı olur ve paranazal boşlukları temizler. Böylece etkilenen bölgede baskıya neden olabilecek aşırı birikimi azaltmaya yardımcı olur.
Sinüzitten kurtulmak için dengeli beslenin
Sinüs problemlerinin olası nedenlerinden bir tanesi, alerjileri tetikleyen yiyecekler olabilir. Onları diyetinizden çıkarmak sinüziti önlemek için etkili bir yol olabilir.
Ayrıca, antioksidan içeren doğal besinleri tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A, B ve C vitaminleri açısından zengin gıdaların tüketimini arttırır.
Sinüzitten kurtulmak için diğer önemli faktörler aşağıdakiler olabilir:
- Süt alternatifleri tüketmek sorun yaratabilir çünkü içerdiği maddeler alerjiye neden olabilir.
- Alkol ve tütün kullanımı
Sinüsleriniz harekete geçiyorsa bunlardan kaçınmaya çalışın.
Bu 7 yöntem sayesinde semptomlarınızı hafifletebilir ve hatta ortadan kaldırabilirsiniz. Daha ciddi vakalarda, tıbbi yardım almalısınız. Sinüzitin kronikleşmesini önlemek için mümkün olduğunca çabuk bir tedavi uygulamak çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- De La Flor I Brú, J. (2009). Sinusitis. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1111/j.1600-0757.2008.00293.x
- Slavin, R. G., Spector, S. L., Bernstein, I. L., Kaliner, M. A., Kennedy, D. W., Virant, F. S., … Vandewalker, M. L. (2005). The diagnosis and management of sinusitis: A practice parameter update. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2005.09.048
- FUJISAWA, H., WATANABE, K., SUMA, K., ORIGUCHI, K., MATSUFUJI, H., SEKI, T., & ARIGA, T. (2009). Antibacterial Potential of Garlic-Derived Allicin and Its Cancellation by Sulfhydryl Compounds. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.90096
- Adetumbi, M. A., & Lau, B. H. S. (1983). Alliumsativum (garlic) – A natural antibiotic. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3