Şişkinlikten Kaçının: Bu 7 Gıdayı Tüketmeyin!

Şişkinlikle ilgili sorunlarınız mı var? Bu 7 gıdadan kaçınarak şişkinlikten uzak durun ve daha iyi sindirimi teşvik edin. Not alın!
Şişkinlikten Kaçının: Bu 7 Gıdayı Tüketmeyin!

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Abdominal şişkinlik, bizim gerçekte olduğumuzdan daha ağır görünmemize neden olan bir durumdur. Birçok kişi bunun abdominal bölgede biriken yağ nedeniyle olduğunu düşünür ancak bu duruma neden olan başka birçok faktör de vardır.

Aslında, bazen şişkinliğe, gaz birikimi ve ağrı gibi sindirim rahatsızlıkları eşlik eder. Bu da ağır olma hissi yaratır. Temeli zayıf besin seçimleri ile ilişkilendirilebilir. Sonuçta, birçok gıda sindirilirken şişkinliğe neden olur.

Ne yazık ki, hangi gıdaların rahatsızlığımıza neden olduğunu görmezden gelmeye eğilimliyiz. Bu nedenle, her gün onları tüketmeye devam ederiz.

Bu yazımızda, şişkinlik konusunda suçlu olan 7 gıdayı işleyeceğiz.

1. Süt ve süt ürünleri

süt, peynir, süt ürünleri

Süt ve süt ürünleri abdominal şişkinlik ile ilişkilidir.Buna yüksek laktoz içeriği sebep olur,bu da enzimleri engelleyerek vücutta yanlış çalışması ile sindirim problemlerine neden olabilen bir şekerdir. Kötü emilimi aşırı bağırsak gazı, şişkinlik ve ağrıya neden olur.

Öneriler

  • İnek sütü yerine badem sütü veya yulaf ezmesi bitkisel sütler tüketin.
  • Daha fazla kalsiyum emilimi istiyorsanız, bu minerali içeren sebzeleri tüketin.

Bu yazımıza da bir göz atın: Sindirimi Kolaylaştıran 6 Besin

2. İşlenmiş tahıllar

İşlenmiş tahılların besin değerleri daha düşüktür.Rafine edilmiş tahıl lif içeriğini kaybeder. Lif, sindirim için anahtardır. Ayrıca, tahıllara kıyasla daha az vitamin ve mineral içerir ve gluten içeriği nedeniyle de şişkinliğe neden olma ihtimalleri yüksektir.

Öneriler

  • Mümkün olduğunca, ekmek ve pizzalar da dahil olmak üzere, rafine edilmiş tahılların tüketimini sınırlayın.
  • Tam tahıl olan, gluten içermeyen tahılları bulun.

3. Çiğ sebzeler

karnabahar, maydonoz

Turpgillerden olan sebzeler gerekli besinler ile doludur. Düşük kalorilerinin yanı sıra sağlıklı kalmanıza da yardımcı olurlar. Ne yazık ki sorun, rafinoz olarak bilinen polisakkaritleri de içermeleridir. Bunlar sindirildiğinde, fermente olup gaz üretirler. Elbette, bu karında düzeltilmesi zor bir enflamasyon sürecine yol açar.

Öneriler

  • Bu tür sebzelerin tüketimini sınırlamak için, sadece haftada bir kez yiyecek şekilde beslenmenize koyun.
  • Çiğ veya buharda pişirip yiyin.

4. Soğuk söğüş et

Soğuk söğüş et her zaman taze görünür, hızlı ve lezzetli bir seçenektir. Fakat sağlığınız için iyi olmayan çok çeşitli kimyasallar ve yağların bu ürünlerde gizlendiğini çok az insan bilir.

Sürekli tüketimleri vücutta enflamatuvar reaksiyon oluşturarak eklem ve sindirim sağlığını etkilemektedir. Ayrıca çok fazla tuz içerirler, sıvı tutulumuna ve metabolik rahatsızlıklara neden olabilirler.

Öneriler

  • İşlenmiş etlerin yerine tavuk veya hindi gibi yağsız etler yiyin.
  • Sonradan eklenen bu maddeleri içeren yiyeceklerden kaçının.

5. Kızarmış yiyecekler

kızarmış gıdalar

Kızarmış gıdalar şişkinliğin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu sadece gaz birikimini artırdıklarından değil, aynı zamanda sindirimi yavaşlattığından ve kolesterol seviyelerini artırdıklarındandır.

Öneriler

  • Kızartılmış işlenmiş gıdalardan, cipslerden ve benzeri ürünlerden tamamen uzak durun.
  • Evde yemek yaparken zeytinyağı ya da ayçiçeği yağı kullanın.

6. Çeşniler

Baharatlar yiyeceklere lezzet katar. Az miktarları, sağlığınıza ilginç faydalar sağlar. Büyük miktarlarda tüketildiklerinde, özellikle de 2 veya daha fazla çeşitle kombine edildiğinde iyi değildir. Bunlar midenin duvarını tahriş eder. Bir enflamatuvar reaksiyon ürettiklerinde, asit reflüsü ve gaz oluştururlar.

Öneriler

  • Yemeklerinize az miktarda çeşni ekleyin.
  • Çok farklı baharatları aynı anda birleştirmekten kaçının.
  • Biber ve şili biberi gibi acı çeşnilerin tüketimini sınırlayın.

7. Fasulye

kasede fasulye

Fasulyelerin sağlıklı bir diyet için lezzetli ve harika olduğunu inkar edemeyiz. Bitkisel protein, antioksidanlar, vitaminler ve minerallerin önemli bir kaynağıdır. Fakat fasulye yemek, polisakkarit içeriğinden dolayı enflamasyona neden olabilir.

Öneriler

  • Sadece ara sıra, normal oranlarda tüketin.
  • İstenmeyen sindirim reaksiyonlarından kaçınmak için iyi pişirin.

Bu gıdaları diyetinize dahil etme eğiliminde misiniz? Eğer öyleyseniz, sık sık şişkinlik çekmenizin sebeplerinden birinin bu olması muhtemeldir. Bu gıdaların tüketimini sınırlayın ve daha hafif olan diğer gıdaları tercih edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018 Dec 15;10(12):1994. doi: 10.3390/nu10121994. PMID: 30558337; PMCID: PMC6316316.
  • Vanduchova A, Anzenbacher P, Anzenbacherova E. Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. J Med Food. 2019 Feb;22(2):121-126. doi: 10.1089/jmf.2018.0024. Epub 2018 Oct 27. PMID: 30372361.
  • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.