Su Tutulumu İçin Doğal Çözümler
Su tutulumu vücuttaki dokularda sıvı birikmesi olduğunda meydana gelir. Genellikle bacaklarda, bileklerde ve ayaklarda görülür ancak vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilir. Bugünkü yazımızda su tutulumunu azaltmak için başvurabileceğiniz bazı doğal çözümlerden bahsedeceğiz.
Su tutulumu nedir? Neden meydana gelir?
Sıvılar organların işlevlerini kolaylaştırmak için doğal olarak dokularda birikirler. Sorun normalden fazla sıvı emdiklerinde başlar. Yerçekimi nedeniyle bu fazladan sıvı genellikle vücudun alt kısımlarında “birikir”. Bu durum ödem olarak bilinir.
Su tutulumunun en yaygın nedenlerinden bazıları aşağıdakilerdir:
- Sodyumun veya belli ilaçların (oral kontraseptifler gibi) yoğun tüketimi
- Güneş yanığı veya uzun süre boyunca hareketsiz kalınması
- Kalp krizi, karaciğer veya böbrek hastalığı
- Hamilelik, menopoz veya regl
- Lenf bezleriyle ilgili problemler
Su tutulumu kan basıncı kaybı, lenfatik sistemde tıkanma veya dokuların sıvıları işleme yeteneğinde bir değişim olması gibi çeşitli faktörler nedeniyle oluşabilir.
Su tutulumunun farklı türleri vardır. Su tutulumu olan bölgeye dokunulduğunda sıcaklık veya soğukluk hissedilebilir. Şişlik genel bir yayılım (tüm dokulara ve organlara) gösterebilir veya belli bölgelerde (bacak veya ayak bileği gibi) yoğunlaşabilir.
Su tutulumunu iyileştirmek için tavsiyeler
Su tutulumu sorunuyla karşılaştıysanız bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz önemlidir. Öncelikle su tüketiminizi artırmalısınız.
Günde en az iki litre su içilmesi öylesine yapılmış veya boş yere popüler olmuş bir tavsiye değildir. Bu miktar vücudunuzun toksinleri işlemesi ve lenf bezlerinin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlaması (diğer pek çok şeyin yanı sıra) için ihtiyaç duyduğu miktardır.
Vücudunuz ihtiyaç duyduğu suyu alamadığında, halihazırda vücudunuzda bulunan suyu dokularınızda -özellikle de bacaklarınızda- depolamaya başlar. Yeterince su içip içmediğinizi anlamak için idrarınızın rengini kontrol edin. Açık renkliyse idrar sisteminizin tamamen temizlendiği anlamına gelir (sadece o gün için geçerlidir, döngü ertesi gün yeniden başlar).
Yeterince su içmenin yanı sıra sodyum alımınızı kısıtlamanız da iyi olabilir. Sodyum su tutulumunun başlıca sebeplerinden biridir. Tuzlu, işlemden geçmiş veya kızarmış yiyecekleri yemeyi tercih etmeyip, sodyumun yerini diğer baharatlarla doldurabilirsiniz.
Bu yazıyı da okuyun: Böbrek Sağlığını Korumak İçin Sodyum Seviyenizi Dengeleyen 7 Yiyecek
Su tutulumu için doğal çözümler
İşte su tutulumu sorunuyla karşılaştığınızda size yardımcı olabilecek bazı ev yapımı çözümler:
1. Keten tohumu
Keten tohumunun pek çok faydalı özelliği vardır ve vücudunuza pek çok besin sağlar. Su tutulumunu iyileştirmek için belli aralıklarla kullanabilirsiniz. Çok basit: tohumları öğütün ve yiyeceklerinizin üzerine serpiştirin. Ayrıca salatalarınıza da bir miktar keten tohumu yağı ekleyebilirsiniz.
2. Kişniş
Bu aromatik bitki her zaman mutfağınızda kendine yer bulan malzemelerden biridir çünkü yemeklere yoğun lezzet katar. Aynı zamanda ilginç tıbbi özellikleri de vardır. Kişniş böbrek fonksiyonlarını aktif hale getirir ve böylece vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Salatalarınıza veya sebze yemeklerinize taze kişniş ekleyebilir ya da bu bitkinin tohumlarını kullanarak çay yapabilirsiniz.
Malzemeler
- 1/2 yemek kaşığı kişniş tohumu (5g)
- 1 bardak su (250g)
Hazırlanışı
- Suyu bir tencerede ısıtın.
- Kaynama noktasına gelince kişniş tohumlarını ekleyin.
- 10 dakika boyunca kaynatın. Sonra ocaktan alın.
- 10 dakika demlenmeye bırakın ve sıvıyı süzün.
- Olabildiğince sıcak bir şekilde tüketin (ve en iyi aç karnına içmek olacaktır).
3. Hardal yağı
Bu çözüm doğal olarak bölgeseldir. Su tutulumunun olduğu bölgelere masaj yapmak için hardal yağını kullanabilirsiniz. Ellerinize birkaç damla damlatın ve yağın ısınması için ellerinizi birbirine sürtün. Sonra su tutulumunun olduğu bölgelere dairesel hareketlerle sürün.
Bu dolaşımın ve lenfatik sistemin uyarılmasına yardımcı olacaktır. Böylece yumuşak dokularda biriken depolanmış fazladan su azalacaktır. Bu çözüm bilgisayar karşısında saatlerce oturduktan sonra eve geldiğinizde uygulamanız için idealdir.
4. Sarımsak
Bu süper yiyecek hem lezzeti hem de tıbbi özellikleri nedeniyle her mutfakta bulunmalı. Sarımsak özellikle bacaklardaki ve ayaklardaki su tutulumunu azaltan çok etkili bir idrar söktürücüdür.
Her sabah bir diş sarımsak yemenizi öneririz. Çiğnemenize gerek yok; parçalar halinde kesip hap gibi suyla yutabilirsiniz. Diğer bir seçenek de salatalara, güveç yemeklerine, sebzelere ve çorbalara eklemektir.
Bunu da okuyun: Siyah Sarımsağın Faydaları
5. Karahindiba
This is a wonderful natural diuretic and cleansing agent. It activates circulation and promotes the elimination of fluids. The best way to take advantage of its properties is through a tea.
Karahindiba, muhteşem bir idrar söktürücü ve arındırıcı ajandır. Dolaşımı aktive eder ve suyun yok edilmesini destekler. Sahip olduğu özelliklerden en iyi şekilde yararlanmak için çayı yapılabilir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı karahindiba (10 gram)
- 1 bardak su (250 gram)
Hazırlanışı
- Suyu bir tencerede kaynayana kadar ısıtın.
- Karahindibayı ekleyin ve 10 dakika boyunca kaynatın.
- Ocaktan alın ve 15 dakika demlenmeye bırakın.
- Sıvıyı süzün ve için. Karahindibanın keskin tadını dindirmek için bal veya limon ekleyebilirsiniz.
6. Elma sirkesi
Elma sirkesi, ödemi azaltmak veya önlemek için günlük olarak kullanılabilir. Salatalara ve diğer karışımlara eklemenin yanında bazı insanlar elma sirkesini doğrudan su tutulumunun olduğu bölgelere uygularlar. Tek yapmanız gereken bir parça bezi elma sirkesine batırmak ve hafif bastırarak bacakların üzerine uygulamak. Suyun idrar yoluyla atılmasını sağlamak için uygulama hareketi aşağıdan yukarıya doğru (yani yerçekimine karşı) yapılmalı.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Vallo, S., & Bartsch, G. (2014). Edema. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_7
- Zuk, M., Richter, D., Matuła, J., & Szopa, J. (2015). Linseed, the multipurpose plant. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.05.005
- Sharma, M. M., & Sharma, R. K. (2012). Coriander. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.216
- Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine.
- Clare, B. A., Conroy, R. S., & Spelman, K. (2009). The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0152